Črne napovedi se uresničujejo: Prvi migranti ilegalno čez slovensko Primorje

Foto: epa

Po zaprtju balkanske migrantske poti se uresničujejo črne napovedi, da bodo migranti našli druge načine vstopanja v Evropo. To že lahko občutimo tudi na lastni koži. Včeraj je zeleno mejo pri Sečovljah – kjer žičnata ograja ni postavljena – ilegalno prečkala skupina migrantov.

Skupina šestih migrantov je ilegalno prečkala zeleno mejo pri Sečovljah. Pri tem jih je ujela policija, še vedno pa preverjajo njihovo identiteto. Vsi so že zaprosili za azil v Sloveniji, šlo pa naj bi za štiri odrasle in dva otroka. Dva sta državljana Sirije, štirje pa so iz Iraka. Kot nam je potrdila predstavnica za odnose z javnostmi PU Koper Anita Leskovec, so vse namestili v azilni dom.

Na tak scenarij opozarjali že pred meseci
Da zaprtje balkanske migrantske poti ne bo zaustavilo migrantov, pač pa bo njihovo pot zgolj preusmerilo, so mnogi opozarjali že ob vrhu EU-Turčija, kjer je pišlo do dogovora držav. Ena izmed možnih poti pa je bila prav tako imenovana jadranska pot, ki bi potekala ob obali preko Albanije, Črne Gore, Bosne, Hrvaške ter Slovenije proti Italiji.

Očitno pa to niso bile le ideje, saj je prva skupina migrantov že prešla mejo v Sečovljah. Da na to nismo pripravljeni, priča tudi dejstvo, da tam ni postavljene žičnate ograje, ki bi onemogočala prehode zelene meje.

Zaenkrat šest, čez nekaj mesecev morda že več tisoč
Čeprav je zaenkrat mejo prestopilo le šest migrantov, pa se to utegne kmalu spremeniti. Francoski zunanji minister Jean-Yves Le Drian je že pred dnevi opozoril, da v Libiji na vstop v Evropo čaka več kot 800 tisoč ljudi. Ti naj bi bili preko Sredozemskega morja namenjeni v Evropo, predvsem v našo sosednjo državo Italijo.

M. G.