Črno na belem: Primer domnevno spornega posojila SDS razkriva vse politično navijaštvo mainstream medijev in dvoličnost računskega sodišča

Janez Janša, predsednik SDS (foto: Nova24TV)

Okrajno sodišče v Ljubljani je razveljavilo letos dosojeno globo SDS v višini 4.200 evrov in tudi globo predsedniku Janezu Janši v višini 450 evrov za posojilo, ki ga je stranka od zasebnice Dijane Đuđić najela decembra 2017. Stranki in predsedniku je sodnica Andreja Polzelnik namesto globe izrekla opomin.

Za blažjo kazen se je odločila, ker se je stranka takoj po prejemu mnenja računskega sodišča, da višina posojila presega najvišji dovoljeni znesek, ki ga sme posoditi posameznik, spornemu posojilu odpovedala, za posel pa so se v SDS odločili tudi, ker ga je kot dopustnega potrdil notar, ki je oseba, vredna javnega zaupanja.

Politično navijaštvo medijev
Sodbo, da bo SDS in Janšo doletel opomin, ki jo je podpisala 24. aprila 2019, je okrajna sodnica Andreja Polzelnik razložila tako:

Da so najeli 450.000 evrov posojila, so v SDS konec leta 2017 objavili na Ajpesu. Da je to mimo zakona, ki posameznikom dovoljuje posojila, a največ v višini deset plač, je prvi opozoril Večer. Reakcije v medijih do ravnanja največje opozicijske stranke pa so bile pozneje v predvolilnem času zelo burne, poročanje medijev je bilo občasno povsem očitno pristransko. Stranka se je celotnemu posojilu odpovedala, ko je računsko sodišče ugotovilo, da je narobe. Pozneje so najeli pol milijona evrov posojila pri Abanki, kar zakon dovoljuje. Zakaj trdim, da so bile reakcije medijev nenavadne in celo očitno politično pristranske? Razlogov je več. Vladna SD Dejana Židana je imela hkrati krepko več kot sto tisoč evrov povsem neplačanih računov iz davnih kampanj, za poplačilo katerih ni niti poskusila najeti posojil. Pa se mediji niso razburjali, kako lahko stranka, ki ne plačuje računov, vlada državi in kako si drzne kandidirati in kak vzgled je državljanom. Teh računov tudi še do začetka letošnjega leta SD ni poplačala, čeprav je lani pred volitvami poslancev in županov podobno kot SDS najela pol milijona evrov posojila. S tem denarjem niso poplačali neporavnanih računov, pri stroških kampanje pa niso varčevali. Več sta, po podatkih iz letnih poročil strank, za kampanje lani porabili le SDS in SMC:

Stroški kampanj za DZ in lokalne volitve

Neplačevanje računov iz preteklosti ob razkošni novi kampanji je mogoče le ob slepih medijih, ki vidijo le na eno oko. Uporabljajo le tisto proti opoziciji. Da še do začetka letošnjega leta v SD niso plačali starih računov, so v letnem poročilu za 2018, ki je bilo objavljeno ta mesec, priznali tako:

V času, ko so mediji napihovali zgodbo, kako je računsko sodišče sprožilo postopke proti SDS, so javnosti ti isti mediji prikrili, da je računsko sodišče sprožilo povsem enake postopke tudi proti strankama SD in Solidarnost, ker je SD dolga leta nezakonito financirala Solidarnost, kar je zakon prepovedoval povsem enako kot posojilo Đuđićeve, Solidarnost bi ta nezakonito pridobljen denar morala že davno nakazati v dobrodelne namene, a tega dolgo ni storila. Pri nakazilih denarja SD Solidarnosti je, ker je SD to zahtevala, sodeloval celo državni zbor. Kako so mediji napihovali pri opozicijski stranki SDS in neprikrito prikrivali težave koalicijske SD, je s slikovnim prikazom opisano v članku iz marca 2018, ki se odpre, če kliknete na povezavo:

Veliki mediji kot fake news
Mediji so očitno pristransko ravnali v času pred volitvami. Da so bila v ozadju medijske manipulacije precej zanesljivo stranke na oblasti, se je pokazalo, ker je po volitvah vladna koalicija ustanovila preiskovalno komisijo v DZ, da bi preiskala točno to posojilo opozicijski stranki, za katero je sodišče stranki zdaj izreklo opomin, nič pa ta preiskovalna komisija ne preiskuje povsem neplačanih računov SD ali množice drugih finančnih nenavadnosti drugih strank zadnja leta, ki so jih sodišča ostreje sankcionirala kot posojilo, ki ga je najela SDS. Preiskovalne komisije so sredstvo za nadzor oblasti, v tem primeru, ko vladajoči na ta način nadzorujejo poslovanje opozicije, gre za očitno zlorabo instituta. V velikih medijih to v glavnem sprejemajo kot nekaj običajnega, da se pač poviša plača veteranu preganjanja SDS Janiju Möderndorferju, ki je v karieri zamenjal že vrsto strank.

Jani Möderndorfer (Foto: STA)

Kariero je začel v bankrotirani LDS, ki še do danes ni poplačala nekoč milijonskih dolgov. Povsem neplačani računi za to komisijo niso problem in da se to ne preiskuje, ker na ta način poslujejo leve stranke, je razvidno že pri SD. Bil je tudi v PS, SAB, nazadnje je v prejšnjem mandatu prestopil k SMC. Med politične dosežke vladajočih strank sodi, da je Möderndorferjevi komisiji koalicija med pristojnosti zapisala tudi ugotavljanje, kdo proti SDS “ni ukrepal skladno s svojimi pooblastili oziroma v skladu z njegovo politično odgovornostjo”. Stavek je sramoten primer oblastnega pritiska na državne organe in pravosodje, ko so že potekali postopki proti opozicijski SDS.

Svetlobno hitro proti SDS
Proti SDS je, če smo natančni, računsko sodišče postopke pred sodišči, ki so se za zdaj končali z opominom, sprožilo z naravnost svetlobno hitrostjo, ko sami še niti niso opravili revizije. Podobno hitrih reakcij v zgodovini ne pomnim. Pri SD in Solidarnosti še po opravljeni reviziji pri SD in ugotovljenih nezakonitostih niso sprožili postopkov na sodišču. Šele ko so veliko pozneje revidirali še Solidarnost in ugotovili, kar so prej že pri SD, da so namreč kršili zakon in obdržali nezakonito pridobljeni denar, so sprožili tudi postopke pred sodiščem.

Bilančni rezultati, povzeti po letnih poročilih na Ajpesu v zadnjem desetletju, ki kažejo, da LDS še do danes ni poravnala vseh minusov in kako globoko v rdečih številkah je SD, so takšni:

Letno poslovanje, ki ga prikazujejo objavljene bilance strank, iz katerih so povzeti podatki, občasno pregleda računsko sodišče. Praviloma v volilnih letih. Za vse največje stranko so za lansko leto, ko so bile volitve poslancev in lokalne volitve, ta poseben nadzor že začeli in bodo zadnje številke v grafiki tudi revizorsko še preverjene.

Peter Jančič / Spletnicasopis.eu

 • karpelec

  Mediji in stranke si naj že enkrat pošteno nastavijo ogledalo in vsaka svoj prag očistijo sami in nato pogledajo še kam drugam.

  • VIKTORE

   Tako bi bilo pošteno. Sicer pa bi bilo potrebno prevetriti tudi zakonodajo in kaznovati vse ,ki so pisali zakone izrecno za “svoje ljudi”.

 • Antonius

  Kakorkoli človek obrača je okrajna sodnica z izrečenim opominom Janši, storila krivico. Opomin si je zaslužil državni notar, ker je stranki v postopku nedovóljeno potrdil.
  O sredstvih javnega linča, podpihovanja in laganja pa itak nima smisla.
  Če si hočejo pridobiti moj denar in zaupanje, naj začnejo pri veleizdajalcu, razorožitvijo slovenske TO in prek vseh kleptomanskih homatij, končajo s krivosodjem in sramotno obsodbo nedolžnega Noviča.

 • mginko

  Ker narod še kar spi !!!, za staro udbomafijo in njenen podmladek ni zakonov v ukradeni globoki državi od te mafije. Koliko časa boste še kar spali ? !

 • sloustava

  Moderndorfer, zacni pri sebi kot predsedniku KK UNION OLIMPIJA. Imas kaj za preiskovati! Nadaljuj pri SD, …Upam prevec? Vem, a vseeno si domisljam, da imas vsaj vest, ker ti pamet ni ravno najmocnejse orozje!

 • AlojzZ

  Kakor koli že, to temo bi morali zastaviti drugače, sicer je zgolj mešanje dreka. Recimo tako, kot je zastavil gospod Antonius; vsaj z navedbo, kdo je zapeljal JJ&SDS na ta spolzki klanec.

 • janko

  Kaj pa pranje iranskega denarja v NLB?
  Kaj pa tisto? Kje je sodba, kje krivci? Mednarodno opažen kriminal je to bil.
  Nič se ni zgodilo.
  Jasen dokaz je to, da ima rdeča mafija vso državo v krempljih.

 • Hm, mene pa sedaj zanima, ali bo ta “komisija za financiranje strank iz tujine” še naprej raziskovala primer, čeprav ga je sodišče zaključilo in ovrglo?

  Namreč razumem, da se neka komisija ugotavlja z nečem in raziskuje – potem pa v primeru kaznivega dejanja preda stvar sodišču. Če pa medtem samo sodišče ugotovi, da v dotični stvari ni nič spornega oziroma presodi urstrezno kazen, pa je stvar zaključena in komisija ni več potrebna.

  • wert

   Predvsem pa Preiskovalne komisije so sredstvo za nadzor oblasti in NE OBRATNO, sicer gre za očitno zlorabo instituta. Möderndorfer, ki ima sam na sebi iz preteklosti (Olimpija) “maslo”, ni primeren pa predsednika preiskovalne komisije.

   • Sicer pa (jaz sem že malce pozabil podrobnosti) ali je KPK svoje ugotovitve o Janši in Jankoviću glede “denarja nepojasnenega izvora” predalo sodišču in zakaj ne? Oziroma ali je sodišče že kaj presojalo, izvedlo nadaljne preiskave, … in zakaj ne?

    • Anton

     do sedaj je nerazjasnenih 400 000 nemsških mark ki jih je v obliki “daril” dobil šef bivše partije od Elana v letih 86-89, kje so še vsa druga leta, kje so še vse druga podjetja, haloo,raziskovalni novinarji RTV, kje ste?(beri:cinizem!) Mislim haloo, kako so to vseh žavb namazani ti levičarji, , kaka darila lepo prosim, samo bebec to verjame
     če bi bil namesto ata štrumfa v tej zgodbi spoštovani eminenti Gospod, patriot Janez JANŠA, bi bi l že zdavnaj…

     sarkazem, press

    • WISKY 1000

     ti si naslednji na vrsti

   • WISKY 1000

    sam s sabo bi imel še preveč dela mudidorfer

 • JANEZ GUS

  Vedel sem, da si rdečuh ne pismen.

 • Silos

  Mudadol je pa najbrž tako dober posranec,da ga želijo vse stranke !

  • Anton

   nič skrbet, bliža se čas, da postane častni član Desusa

   sarkazem press

 • Franc Šink

  Niso vsi notarji zaupanja vredni.

 • VERRZIFIKATOR

  Branko Slameša

  ZNAKOV NI KAZNIVEGA DEJANJA

  Znakov ni kaznivega dejanja,
  rekel nam je policaj butalski,
  a bo medij znan poročevalski
  brž prikazal drugo sliko stanja.

  To pomembno medijsko bo delo,
  dnevniško izjemno bo podprto,
  pod večer imeli že zaprto
  bodo kriminalko, res veselo.

  Policaj butalski pa bo tiho
  in ne bo ničesar demantiral,
  ker njegov bo šef spet namontiral
  kakšen smrad, da bo za dobro gliho.

  Pri Butalcih namreč je potrebno,
  da s kaznivim gre se pač dejanjem,
  pred volitvami s cenenim stanjem
  spet v povorko pameti pogrebno.

 • piko8

  Pankrti povojnih MORIVCEV nam vladajo!!

 • me

  in potem se čudite da mladi odhajajo……ostaja jagodni izbor balkana in rdečuhov.
  Poserjem se na slovenijo in slovence. Ste teleta brez ponosa pameti in perspektive!

  • WISKY 1000

   enako mujo

 • Janšek Orbanšek

  Kot kaže mi ne bo potrebno plačati več kazni za prehitro vožnjo če bom hitrost po kontroli zmanjšal, ali pa če bom v trgovini ukradel sendvič, hitro ga vrnem in dobim le opozorilo. Res smo daleč prišli, elite z opozorilom navaden človek pa bi že sedel v zaporu.

  • WISKY 1000

   ti pa vozi na 24 kurnik levi komunajzar

   • Janšek Orbanšek

    Tako je sprijaznite se. Sploh ni pomembno ali si levi/desni dovolj je samo da si pri vrhu in lepo prideš čez, če bi to naredil kak Frnac iz Prekmurja bi mu že sedeli na računu in mu mesečno vlekli od plače.

 • Ivancek

  To je prednost članstva rdeče bratovščine, pomaga pa tudi, če si Kučanov rdeči klovn.
  Jajo bi lahko sredi Ljubljane pred 10.000-imi pričami krampom izruval bankomat, pa bi zadeva padla (zastarala) na sodišču. Krivosodje vedno poskrbi, da Kučanova rdeča mafija ne bo nikoli kriva.
  To že 30 let dokazujejo sodni postopki proti opankarju, opankarjevi mulariji, kanglarju, jajoti, balkanskemu herion švercerju,…

 • Ivancek

  Že 70 let sanjajo o zmagi, zgubijo pa vsake volitve.
  Volijo izključno partijski kader, ki ga je v SĐS podtaknil Kučan.
  A je lahko kdo bolj zabit kot katoliban.

  • centurion

   Ti si ohka bl zabit.
   Qwa devajo iz vas, levakov z bulmastfi…
   Ne morš verjet….

   • Ivancek

    Na srečo ne vem, a najverjetneje kaj podobnega kot kak vaš zagrizeni komunajzer v kadetnici, ali kak župnik v farovžu ?
    Bi tebe povprašal, pa me ne zanima.
    Zanima pa me kako to, da katolibani na vsakih volitvah volite izključno le rdečo sodrgo ?

  • WISKY 1000

   si še eden lolek več

   • Ivancek

    Lolek ?
    Ker za razliko od tebe in tvojih še nikoli ni volil Komunajzerja.

 • Kapodistrias

  Bedak! SDS je zmagala z več kot dvakratno razliko do naslednje stranke in zbrala več glasov kot vse stranke dotedanje koalicije.

  • Ivancek

   In zakaj Jajo iz SĐS ni upal prevzeti mandatarstva ?
   1. Ker mu Kučan tega ni dovolil, Jajo pa kot zaveden komunajzer vedno posluša »velikega« partijskega vodjo.
   2. Ker je SĐS kljub vsemu podprlo le 12% Slovencev, tiste tadruge (razne Cmerote, Venezuelce, Kuro Bratuško,…) pa vsaj 3 x več !

   • WISKY 1000

    ti pa nimaš pospravljeno v zgornjem štuku

 • Kapodistrias

  Rdečuh neumni, domobranci so bili sami častni ljudje: branili so dom, družino in vero pred takšnimi, kot si ti!

  • WISKY 1000

   ta mujo goraj ne ve kaj je to domobranstvo

 • Ivancek

  Janša in SĐS – Krivi, sodno dokazano !
  Opankar, Kanglar,… – Pa nedolžni !
  Pa so vsi iz istega partijskega legla.

  • Imperial Commando

   Pol je vaš.

 • šrauf

  Kakšen luzer moraš biti ,da se tega veseliš,oz. da se ti to zdi normalno….

 • Imperial Commando

  Kva se neki levićarji petelinijo spodaj, jao. Če bi bil res tako kriv, kot se vi derete, bi dobil kaj drugega kot pa samo opomin, tako so mu ga pa dali zato, ker so pač nekaj morali dati, da nebi vse skupaj izgledalo kot še en levi fail. ;).

 • Janez Kepic-Kern

  ŠE TU.
  MI – “POMLADNIKI” – KAR VZTRAJAJMO –
  – SAJ SMO T.I. “VZTRAJNIKI” ODBORA – 2014 !
  NA
  KONCU – BOMO – ZMAGALI !

  Dejansko se med ex KP, ZK akterji in v ex KP, ZK STRANČICAH – ŠIRI – P A N I K A !
  TUDI
  na MOL – se po mojih informacijah – širi – P A N I K A !
  To
  PANIKO – je se zdi
  – ZASEJAL
  – POZITIVNI – “VIRUS” POZITIVNEGA SOJENJA VZORNEGA SODNIKA g. – Z. RADONJIĆA !
  KI
  SE ŠIRI
  MED MLAJŠIMI SODNIKI IN MLAJŠIMI – OK PRAVNIKI NAŠE R. SLOVENIJE !
  Mlajši
  pravniki sodniki – le spoznavao, DA NIMA NOBENEGA SMISLA MAZATI SI OK IMEN
  IN
  KARIER – zaradi ljudi – kot so ex KP, ZK “OLDBOYSI”.
  Nehali
  bodo pravno, sodno opirati razne umazanije ex KP, ZK LJUDI. Č-R.. JANEZ K. KERN KOMENDA
  P.S.
  PO MOJIH INFO
  SE TA “DIFERENCIACIJA” MED PRAVNIKI, SODNIKI – RAVNO TA ČAS – DOGAJA.

 • WISKY 1000

  to je zato,ker bi moral SD tudi kazen dobit,ker ji pa levaški komunajzarski sodniki to ne bodo naredili so pa SDS-u kazen brisali.

  • Nata

   10 + !!! Tu je kavelj !

 • WISKY 1000

  ti že celo življenje pušiš mujo

 • WISKY 1000

  kdo je kriv mujo

 • WISKY 1000

  mujo vozi kuči

 • tramal

  Ti še sedaj ne veš ,da je SDS dobil več glasov ,kot tri komunajzerske stranke skupaj .Imate šest komunajzerskih strank ,pa imate še vseeno manjšinsko vlado .A imaš vsaj tri razrede osnovne šole?

 • Coeus

  Se enkrat… posojilo ni bilo “domnevno” sporno. Posojilo JE bilo SPORNO… o tem ni sence dvoma. Ampak prvorazrednim se pac pri nas ne zgodi nic zaradi nasega krivosodja.

  Je pa zanimiv graf iz katerega je razvidno, da je SDS dalec najvec porabil za grd poraz na lanskoletnih volitvah. Ocitno denar, RKC in strankarska medijska masinerija ne uspejo poneumit vec kot zgolj 12% slovenske populacije. Kar je precej vzpodbudno :D

 • Viktorh

  da, da…

 • Janez Kepic-Kern

  EX KP, ZK STRANĆICE – ZAJEMA – P A N I K A ”
  TUDI EDINA RES OK
  STRANKA – SDS – NAJ SE PRIPRAVI – NA MOŽEN – RAZPAD – LMŠ VLADE !
  VERJETNO
  BO – “ŽAL” OBRAMBNI MINISTER – UPAJMO – ODSTOPIL !?
  OD
  EX KP, ZK KANDIDATOV – V EU PARLAMENT – NE BO IZVOLJEN – PRAV NIHČE !

  UPAM, UPAJMO,
  DA BODO Z RAZNIMI NEČEDNOSTMI DOMNEVNO – OBREMENJENI EX KP, ZK LJUDJE
  NA
  VSEJ – ČRTI – O D P A D A L I ”
  SE
  POZITIVNI “VIRUS” ZGLEDNEGA SOJENJA – VZORNEGA SODNIKA g. Z. RADONJIĆA

  ŽE
  ŠIRI TUDI NA DRUGE, MLAJŠE, AMBICIOZNE PRAVNIKE, SODNIKE !
  KAJ BI SI MAZALI
  SVOJA IMENA IN KARIERE
  ZARADI
  TAKO SPORNIH LJUDI, KOT JE TA MOL Z.J.
  Tale MOL Z.J. – KI BO V KRATKEM – OBRAVNAVAN – NA USTAVNEM SODIŠČU !
  IN
  OSTALI SPORNI LJUDJE V PRVIH VRSTAH EX KP, ZK STRANČIC !?
  NPR.
  KARL E. – BO VERJETNO MORAL ODSTOPITI – KOT OBRAMBNI MINISTER ! Upajmo.

  TUDI
  VSI KANDIDATI IZ STRANČIC – EX KP, ZK – NE DODO IZVOLJENI ”

  Prav NIHČE od spodnjih – NE BO IZVOLJEN !

  Tale MOL Z.J.
  – BO “ODLETEL” – NA USTAVNEM SODIŠČU !

  DOGAJANJA V PARLAMENTU – EU
  NASLEDNJA LETA – BODO – RES POMEMBNA !

  Mislim, da ljudje-SLOVENCI – TO VEMO
  IN
  DA NIHČE OD EX KP, ZK KANDIDATOV – NE BO IZVOLJEN !

  Zakajj –
  bi le volili ex KP, ZK LJUDI,
  KI NIMAJO NOBENEGA POZTIVNEGA ODNOSA – DO NAS SLOVENCEV?
  BOLJE REČENO,
  KI IMAJO DO NAS SLOVENCEV – ŠKODLJIV ODNOS !?

  AH TE VIOLETE T.
  ŠE “KOLEGI” iz njene “LEVICE” – NE BODO VOLILI. Se zdi.
  še 1x
  ŠALA

  KONKRETNO BO
  GLASOVANJE – T A K O !
  1
  za LJ. NOVAK
  – bo glasovala LJ. NOVAK – drug nihće,
  2
  za LMŠ JOVEVO
  – bo JOVEVA SAMA IN LMŠ MARJAN Š – drug – nihče
  3.
  za SAB kandidarko NEZANIMAMEKAKO SE PIŠE
  – bosta A.B. in Maša KOCIPER in kak A. B . “podrepnik,”, drug nihče
  4.
  za SD TANJO FAJON
  – bo le Tanja F. drug nihće,
  5.
  za LEVICA – VIOLETO T.
  – bo Violeta T. in morda še kdo, MIHA K. bo napisal – “SM PROTI Violeti “!
  6.
  za SMC kandidata NEVEMKAKOSEPIŠE
  bo le dr. MIRO C., kako bo volil SMC JANI M . – se ne ve.
  7.
  za DESUS ŠOLTESA bo
  – I. ŠOLTES, Karl E. in ex KP, ZK “ starci”
  – stari KP, ZK “SISTEMĆIKI”, “ITD.

  Žal” preds. B. PAHOR bo volil gospo TOMC,
  – TUDI
  – “ŻAL” NAŠI PROVOKATORČKI bodo volili – gospo R. TOMC – OK GOSPA JE PAČ !
  ITD. ITD.

  90 PROCENTOV GLASOV
  bosta DOBILI
  – SDS – SLS, in
  DOM !

  Nihče
  NE
  ŠOLTES
  – niti OSTALI EX KP, ZK – NE, NE, NE

  NE BODO
  NE BODO IZVOLJENI ! Nihče od njih ! L. R. JANEZ K. KERN KOMENDA

  P. s.
  NEVELJAVNIH GLASOVNIC
  – BO PRECEJ:

  – na večini takih glasovnic – BODO – PSOVKE,
  na eni
  NEVELJAVNI GLASOVNICI pa bo pisalo

  “ moja KOZA JULIKA – za EU poslanko iz Slovenije”

  UDELEŽBA NA GLASOVANJU
  – BO BOLJŠA, – CCA 35%,

  – PRECEJ SENIORJEV IZ VRST EX KP, ZK – NE BO GLASOVALO,
  NEKATERI – ZARADI GIBALNE NEZMOŽNOSTI,

  NEKATERI PA MORDA ZATO – NE BODO GLASOVALI,
  KER BODO PAČ ZGREŠILI – POT DO VOLIŠČA. Se zdi.

  “Ja starost je pa res huda reč” je rekek na TV tudi
  žal pokojni Slavko Avsenik.

  SKORAJ SEM POZABIL: IZVOLJEN PA BO EX KP, ZK
  – SNS – Z. JELINČIČ : po starih “UhUA” seznamih bo skup postrgal potomce preverjenih “kadrov”. In – bo izvoljen, Morda !

  KONEC ŠALE

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!