Dan D za Združeno desnico: Bo ustavno sodišče sledilo priporočilu ustavnega pravnika Toplaka in razveljavilo odločbo vrhovnega?

Foto: STA

Pritožbo kandidatov Združene desnice v kranjski in novomeški volilni enoti zaradi zavrnitve kandidatnih list bo danes po dnevnem redu na seji obravnavalo še ustavno sodišče. V stranki so se namreč pritožili že na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo. Medtem pa je ugodilo pritožbi stranke Andrej Čuš in Zeleni Slovenije, da bi rešilo stranko SD in je odločilo, da se njihovo kandidatno listo v enoti Ljubljana Center potrdi, a brez kandidatke Milene Babić, ki je kandidirala tudi za Židanovo stranko SD. Čeprav se je z neveljavnostjo kandidature Babičeve spremenila sestava celotne kandidatne liste, saj lista več ne izpolnjuje zakonskih zahtev glede spolnih kvot. 

Ustavni pravnik Jurij Toplak je glede tega na ustavno sodišče naslovil pismo, v katerem pravi, da je takšen ukrep neprimeren in v Evropi nesprejemljiv. Dejal je, da takšnih sankcij, kot jih je izvedla volilna komisija, da je izključila celotno listo zaradi spolnih kvot, Evropa ne pozna, saj gre za poseg v ustavne pravice politične stranke. Predlaga, da se sodba razveljavi in se liste (Združena desnica in Združena levica) potrdi ali pa da se jim da možnost, da se liste popravijo.

Toplak ne pozna nobene države v Evropi, ki bi izvedla tovrstne ekstremne sankcije 
“Izključitev celotne liste zaradi spolne kvote je ekstremna in za Evropo neobičajna sankcija. Gre za hud poseg v ustavne pravice politične stranke, kandidatov in volivcev.”
 Dejal je, da v Evropi v državah, kjer imajo spolne kvote, ni pri preverjanju preko 30 evropskih držav našel države, kjer bi zaradi nespoštovanja spolnih kvot listo zavrnili brez možnosti popravka. “V nekaterih državah organ stranko pozove, da v nekaj dneh odpravi pomanjkljivosti, ali pa ima po zavrnitvi stranka nekaj dni časa za vložitev nove liste. Tako je na primer v Španiji, Srbiji, Belgiji in na Poljskem.” V drugih državah s spolnimi kvotami so sankcije le finančne, predvsem manj denarja iz proračuna, na primer na Portugalskem in Irskem. Tudi v Nemčiji, kjer kvote niso obvezne, dobijo pa politične stranke finančno spodbudo za uravnoteženo spolno sestavo list.

Volilne komisije so namreč ob pregledu kandidatnih list za volitve v DZ ugotovile, da nekatere ne upoštevajo spolne kvote. Tako so med drugim v Novem mestu in Kranju zaradi premalo žensk na listi zavrnili Združeno desnico. V Celju pa so zaradi premalo moških zavrnili listo Združene levice – Demokratične stranke dela in Sloge. Vsi zavrnjeni so se obrnili na vrhovno sodišče, ki pa njihovim pritožbam ni ugodilo. Tako so se prav vsi obrnili še na ustavno sodišče. Minuli teden je senat ustavnega sodišča že odločil, da pritožbe stranke ZL-DSD zaradi zavrnitve kandidatne liste v celjski volilni enoti ne bo sprejel v obravnavo. V sklepu sodišča so zapisali, da je zakonska določba jasna in določa, da noben spol ne sme biti zastopan z manj kot 35 odstotki. Zavrnili so tudi navedbe, da je šlo le za formalno pomanjkljivost. Pritožbi Združene desnice pa sta uvrščeni na dnevni red današnje seje ustavnega sodišča.

Na kandidatnih listah Židana in Čuša je kandidirala ista oseba. (Foto: STA)

Državna volilna komisija (DVK) pa  je tudi v celoti zavrnila  kandidatno listo Andreja Čuša v volilni enoti Ljubljana Center, potem ko se je izkazalo, da sta tako omenjena stranka kot stranka SD na kandidatno listo uvrstili isto kandidatko, Mileno Babič. SD je Babičevo uvrstila med kandidate v volilni enoti Ptuj, Čuševa stranka pa v volilni enoti Ljubljana Center. Vrhovno sodišče pa je nato sklenilo, da je kandidatura Babičeve na listih Zelenih neveljavna, veljavna pa je za Židanovo stranko. Tako se je spremenila sestava celotne kandidatne liste Andreja Čuša in lista več ne izpolnjuje zakonskih zahtev glede spolnih kvot. A to po mnenju vrhovnega sodišča ne predstavlja težave, zato so kandidatno listo Čuša odobrili, čeprav ne izpolnjuje spolnih kvot, zaradi katerih se bori Združena desnica.

A. G.

 • OrangeHitler

  Združeni desničarji očitno dedujejo sposobnost streljanja v nogo tik pred volitvami, po vzoru matične stranke SDS

  • stajerc5

   Kako pa kaj tvoja maticna mati? Se te kaj sramuje!?

   • DrainTheSwamp-še pomnite?

    Ne, upam pa da se tvoja tebe ne, glede na to, kakšne pišeš

 • Roman

  Primc in njegova kompanija niti liste niso sposobni vložiti pravilno.Zakon je jasen

  • Steiermark

   Če je “zakon tako jasen”, zakaj pa za pedre in lezbijke, transseksualce itd. oz. ostale “spolne posebneže” tudi ne zahtevajo 35 % udeležbo na listah?

   • OrangeHitler

    Ker so “pedri in lezbijke” vedno točno določenih spolov in nimajo veze s t.i. “spolnimi posebneži”. Transseksualcev pa itak ne priznavamo.

   • janez cepec

    zato, ker bi, vas pedrov, poj blo preveč na listah. že tko ste u večini

    • OrangeHitler

     Koliko jih je šele v RKC

    • Anton

     Ja na paradi ponosa pa pedrom ližete rit in jih vabite v nob.

     • xtc

      Pa saj so tud tam bili pa tud pedofili,ki jih je zastopal sam njihov ljubljeni Maršal-ljubitelj otrok(sevedamalce drugače)

    • Steiermark

     ti pederček, spadaš v isto seksualno zblojeno pasjej…….sko skupino, kot vsi levaki, tako da je pri vas “lista” zastopana, kar 100 % z spolnii zblojenci!

     • janez cepec

      ko mački na rep stopeš, a, pederčino jedna?

     • Anton

      Seveda nam vi očitate homofobijo….. preberi kaj si napisal.

     • Steiermark

      Ne razume slovensko……

     • janez cepec

      ne razumem pedrov, kapiš?

     • Steiermark

      jugopederčina , kaj si pozabil, da ste se vi in se še , levaki, borite za priznanje “novih spolov”, ker se v klasifikaciji žensk ali moških ne najdete, in se zato čutite zapostavljeni in zato tudi zahtevate uveljavitev neobstoječih spolov – mentalnih zblojencev, ki si sproti, po potrebi izbirate pripadnost “spolu” in tudi psičkom, ko vam vaših tovarišev zmanjka, za uporabo!

     • OrangeHitler

      Hahaha joj bogi, daj malce zadihaj vmes no….
      Vsi že vemo, kako močno sovražiš pedre, v vsakem komentarju daš to jasno vedeti.
      Kot bi skušal kaj prikriti oz. kompenzirati.

   • lili pili

    Vsi ki si jih nastel lahko glasujete kandidirat pa kot pedri ne mo re te, je bi se

  • Anton

   ok vložitev ni bila pravilna, vendar tu je poreben malce bolj objektiven pogled in se ne vržt na prvo žogo. Vpršati se je potrebno kaj je počel uradnik/ica, ko je prejel/a dokument?Drugič kot drugič, ok šlo za šlamparijo, tu ni debate, moramo pa tudi pripomniti, da je potrebno za odpravo šlamparije dati ustrezen rok da se le ta odpravi. Tako, da ja, samo sklicevanje na zakon je tko tko, zakon je lahko tudi butasto napisan, lahko je pomanjlkivo napisan, zatorej pa je kot vse ostalo tudi pravo dinamični proces, ki terja nenehne izboljšave, odprave pomanjlivosti, še posebno če so predpisi napisani po nareku Bavcona in njegove klike.

   sarkazem press

   • OrangeHitler

    Verjetno navadni uradnik nima pri tem prav nič, sicer bi to ugotovilo že vrhovno sodišče.
    In še – pomagaj mi prosim, še vedno ne najdem sledu sarkazma v komentarju. Verjetno površno berem.

  • xtc

   Zakon je pogruntavščina levih kot kvorum-oboje je treba ukinit-liusta kot lista.

   • OrangeHitler

    Bil je sprejet za časa vlade Janeza Janše

 • Franjo Trojner

  Spolne kvote so pogruntavščina, kako na administrativen, eleganten način zaobiti pamet in izkušnje!
  Spolne kvote v ničemer ne prispevajo k enakopravnosti med spoloma, so pa nazoren način diskriminiranja pameti in izkušenj na račun spola!
  Prav iz tega razloga nam na pomebnih mestih sedijo osebe, ki tam nikoli ne bi smele biti, saj so bile na ta mesta izbrane na osnovi spola in ne ker bi bile izbrane, kot najprimernejše za opravljanje funkcije zaradi svojih znanj, izkušenj i lastne pameti!
  Kako je možno, da imamo zapisan tak nenaraven zakon, pa naj javnosti odgovorijo politiki in pravni strokovnjaki, ker razumniki so na svoje nestrinjanje s tem smešnim in nelogičnim zakonom že večkrat javno opozorili?

  • OrangeHitler

   Kako je to možno?
   Ker je bilo v preteklosti ravno obratno in sposobne ženske niso dobivale služb ravno zaradi spola.
   In zaradi spoznanja, da je izobrazba in sodelovanje žensk v delovnem procesu eden glavnih gonil odpravljanja revščine. Na žalost so se frakcije feminizma radikalizirale v enaki meri, kot je bilo radikalen seksizem. To se zgodi ko dolgo zatirane ljudi “spustiš z verige”.

   • Franjo Trojner

    Menda v preteklisti res, toda danes je ta zakon o spolnih kvotah žalitev za pamet.

    • OrangeHitler

     Se strinjam. Toda to je prvi korak k temu, da na delovna mesta postavimo najbolj sposobne ljudi. Zdaj vidimo, da slepo rinjenje v kontra smer ne deluje.
     Po mojem mnenju je najboljša rešitev izobrazba in njena dostopnost. S tem imamo največ možnosti odrasti kot družba ter posledično objektivno ocenjevati prispevek posameznika

     • Franjo Trojner

      Da res!

     • stajerc5

      Kaksna izobrazba? Taksna z copypastom in zakrivanjem le-tega z rdecimi mentorji in vsemi tistimi superduper na vrhu!?
      Verjamem se samo v diplome (vseeno kaksne), ki so narejene na mednarodno priznanih univerzah, seveda pa tudi te ne veljajo popolnoma nic, dokler se mi zaposleni ne pokaze dela sposoben in predvsem- vec!
      Lahko je z “samo” gimnazijo in velikim talentom ali pa z dvema doktoratoma in za vedno izgubljen v gospodarstvu!!!

     • DrainTheSwamp-še pomnite?

      In smo spet pri belih-rdečih. Zakaj misliš, da je izobrazba neka leva zarota?? In zakaj imate konzervativci izobrazbo za privilegij in ne človekovo pravico?? (Naj uganem, vse univerze so “rdeče” in perejo glavo nedolžnim domoljubom)

      Pozabljaš, da se je ogromno konzervativnih veljakov kalilo na teh t.i. copy-paste univerzah (naj uganem ponovno – le oni so “spregledali” propagando?)

      Vsak naj študira tisto, kar ga zanima, se ne strinjaš? Ali bi raje vsem zaukazal nabijanje s krampi v tla, češ, šele fizično delo je pravo delo…?

      Praviš, da spoštuješ samo diplome mednarodno priznanih univerz – a znaš našteti kakšno? In-a med te šteješ tudi družboslovne univerze ali samo MIT, Goethe Institut, CalTech ipd.?

     • stajerc5

      Odgovor je precej lahek. Vse “tehnicne” (ce poberem vse DDV doprinosne strokovne, hehe) VS in Univerze so pri nas zadovoljive ali dobre, dolocene celo odlicne. To je tisto kar imamo in to je kar nam dnevno bezi cez mejo. Vse ostalo je od baze naprej, pomeni, od vrtca naprej narobe vzgojeno in napeljano v staro yugo smer: Pojdi studirat, saj je vseeno kaj, samo da ti ne bo potrebno delat!
      No, sedaj mi pa ti odgovori, od kje se vsipa najvec nezaposljivih diplomantov?

     • DrainTheSwamp-še pomnite?

      Toliko enih vrzeli si pustil odprtih, da ne vem kje bi začel.
      Torej Harvard, Oxford, Yale, Cambridge zate niso vredni nič, ker niso “tehnične”? Torej niso vredne nič tudi tiste, na katerih se šolajo glavni politični konzervativci, t.j. “komunistična” FDV? Torej bi morali politiki študirati strojništvo, da so upravičeni biti politiki? Kaj pa če je človek družboslovec in pripravljen delati in pokazati znanje, vendar ni službe? Je potem ta diploma še vedno brez pomena??

      Tistega o vrtcu pa sploh ne bom naslavljal, ker je ogabno poenostavljanje.

     • stajerc5

      Zelo slabo poznas nastete (od tebe) Univerze. Povedal sem samo, katere Univerze so vsaj nekaj ali veliko vredne pri nas. Ostale so pa zaradi mentalnih motenj iz otrostva uporabne samo v …, kaj bi nasteval, par rdecih drzavah. Tam- tam v tistih drzavah, bi pa zasluzili mogoce 20% nase place. OK? Razumel?

     • DrainTheSwamp-še pomnite?

      Saj si sam rekel, da priznavaš le mednarodno sprejete diplome…Nič nisi govoril, da morajo biti od slovenskih univerz.
      Torej je večina kadra v SDS uporabnih samo v “par rdečih državah”?
      Sicer pa razumem – na vsak način hočeš kar se da poenostaviti in posplošiti na mi-oni, rdeče-vse ostalo, zato da bi tvoja ideološka obarvanost prišla kar se da do izraza

     • stajerc5

      Poglej, Trump s prstom v razmisljanju:
      40 let zivim in posljujem v CH, pocasi mi je postalo dolgcas in si moras najti nekoga drugega z tvojimi imaginarnimi mislimi in predstavami. Meni je dosti, ampak, se vedno imam veselje pisati v Slovenskem jeziku in poizkusati dolocenim osebkim razlozoti dolocene stvari.
      Kaj naj se recem? Tezka je, tezka z vami Slovenci ali zlovenci ali cefurji ali…..
      Grem spat.

     • DrainTheSwamp-še pomnite?

      Skratka: Izobrazba je ključ do odpravljanja revščine. Še posebej to velja za izobrazbo žensk v državah tretjega sveta. To, kakšne univerze imamo pri nas, je čisto druga tema, ki si jo odprl povsem iz ideoloških vzgibov.
      Ta tvoj zadnji komentar pa je poln vzvišene arogance in s takimi ljudmi pogovor ni mogoč. Lp

 • xtc

  Definitivnopo Primc težko uspel,saj je Kučan že naročil svojim sodnikom kako glasovati-tako ,da se ne glede na majhno napako,prepreči nastop strank,ki bi šle v koalicijo z JJ.

  • iHaveTheBestPeople.BeliveMe

   Vidim, da zvesti navijači že pripravljajo izgovore in krivdo valijo že vnaprej, za vsak slučaj. . . . . .

 • Miro

  Jurij Toplak bi mora kot pameten mož vedeti, da je to kar je naredil, vplivanje na odločitev US

 • večni srb

  Se načelno strinjam, ustavna pravica državljanov je, da se družijo v politične organizacije in tam uveljavljajo svoje pravice, med katere spada tudi pravica biti izvoljen, ki ni v ničemer omejena s spolom.

  To je za komuniste zelo trd možganski oreh, ker se pri nas ženske počutijo nesposobne in nedorasle političnim izzivom. Kvote bi morale onogočiti več kandidatk, delujejo pa ravno obratno, zaradi ene napake, so izločeni tudi vsi ostali, ženske pa se tudi zaradi takih komplikacij, raje sploh ne mešajo zraven. Kadar se vključijo v politiko, izgubijo vrsto starih prijateljic, potem so tečne in jih začnejo zapuščati še moški prijatelji. Koristi ni nobene, ženske pa ostanejo same in se počutijo kot, da bi si najraje poveznile kuhinjski prt čez glavo in se ogrnile z zaveso.

  Z ženskami nimajo problemov edino stranke, v katere je vključenih veliko javnih uslužbencev, kjer je delo prilagojeno za oba spola.
  Na začetkku je bilo veliko lažje rekrutirati tudi ženske, ko so stranke šele nastajale, danes pridejo zraven otroci zavožene generacije, ki ne vlečejo korenin iz komunizma in njihovi starši niso del današnjih elit, takih je seveda precej težje oprati možgane in tudi ne morejo biti prepričani, da je lobotomija uspela. Naše stranke so zaključene družbe, zaprte skupine, oni se še najbolj zavedajo, da pri nas ne moreš nikomur zaupat.

 • Olga2345

  Srečno združena desnica! Iskreno podpiram vašo bitko za pravico!

 • lili pili

  Tale tumplek se od nekod pojavi in cita lekcijo ustavnemu sodiscu. To je cista balkanska klasika, vsi vse vejo…

  Kje je tukaj spostovanje avtonomnosti sodisca.

  Najbolj me pa skrbi, da se profesor, ki pripravlja bodoce pravnike in sodnike javno odziva na take pritozbe. Slab vzgled, fakulteta bi ga morala opozoriti

  • stajerc5

   Kdaj si nazadnje pretepel oceta, ce razumes, drugace pa kar na zale- v piksni!

   • lili pili

    Starejse spostujem, bedakom svetujem…

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!