fbpx

Dan, ko je prvič zadišalo po slovenski vojski

Specialna brigada MORiS. (Foto: Moris)

“Danes mi je prvič zadišalo po slovenski vojski.” je na današnji dan pred 31 leti v svojem govoru med drugim dejal takratni predsednik Izvršnega sveta Skupščine SRS, Lojze Peterle, ko se je v Kočevski Reki prvič javno postrojila enota oboroženih sil novo nastajajoče države Slovenije – brigada MORiS. Postrojeni so pokazali jasno sporočilo, da je Slovenija pripravljena na obrambo osamosvojitvenih procesov. 

17. decembra 1990 je v Kočevski Reki potekal prvi postroj pripadnikov slovenskih oboroženih enot (brigada Moris), iz katere se je izoblikovala Specialna brigada MORiS in prva brigada Slovenske vojske. Del brigade, ki ji je poveljeval kapetaAnton Krkovič, se je predstavil z novo oborožitvijo in opremo, postroj pa je potekal nekaj dni pred plebiscitom o samostojni Sloveniji, na katerem je absolutna večina glasovala ZA samostojno Slovenijo. 

V negotovih časih, ko je JLA odkrito in prikrito grozila, so se nekateri spraševali, ali smo sposobni plebiscitni korak tudi vojaško ubraniti. Postroj enote in intenzivnost usposabljanja sta bila dokaz tako Sloveniji, Jugoslaviji in celotnemu svetu, da je na nekdanjem zaprtem in skrivnostnem območju nastajala specialna brigada Slovenske vojske in da smo na zavarovanje plebiscitne odločitve pripravljeni. 

Razlog za prvi javni postroj vojaške enote, ki je kasneje prerasla v Slovensko vojsko, je bila odločitev, ki se je zgodila dober mesec dni pred tem. In sicer so na sestanku novembra leta 1990 v Poljčah predstavniki Demosa sprejeli odločitev, da se slovenski skupščini predlaga zakon o plebiscitu. Dr. Jože Pučnik je o odločitvi dejal, da bomo 23. decembra Slovenci odločali o tem, ali želimo živeti v samostojni državi.  Zakon o plebiscitu je bil po trdih pogajanjih in mnogih razpravah sprejet in priprave na plebiscit so stekle, z njimi pa so prišle tudi grožnje nasprotnikov osamosvojitve in vprašanja obrambe plebiscitne odločitve.

Foto: Moris

Postroj specialne brigade Moris je bil dokaz naše resnosti in pripravljenost na ubranitev slovenske suverenosti. Na postroju, ki je bil med drugim izraz odgovorne volje slovenske vlade, njene obrambne strategije, tesnega sodelovanja ministrstev za notranje zadeve in za obrambo ter poguma posameznikov, zagovornikov slovenske osamosvojitve, je bil prisoten tudi takratni minister za obrambo, Janez Janša.

Enota pogumnih in hrabrih mož, ki so se zbrali na postroju, je kljub velikemu tveganju pokazala, da Slovenijo nosijo v srcu in da so jo pripravljeni tudi vojaško braniti, vsekakor pa bo njihovo dejanje za vedno zapisano v slovensko zgodovino. Njihova prezenca je državljankam in državljanom pred plebiscitom vlila dodaten pogum in samozavest, odraz česar je bil zgodovinski plebiscitni rezultat. Temu pomembnemu dogodku v čast še naprej negujmo spomin na čas, ko se je Slovenija začela osamosvajati in tudi osamosvojila. To je bil sveti čas slovenskega naroda in prav je, da se ga primerno vrednoti in spoštuje, saj obeležuje izgradnjo naše državnosti. 

Tanja Brkić