fbpx

Poklon slovenski zastavi: “Pred 25 leti smo še vedeli, kaj pomenijo slovenski simboli”

Foto: Twitter/strankaSDS

“Slovenska zastava je simbol časa od 1988 do 1992, ki je navdih za naprej. Naša zastava simbolozira pogum, ki nas je ohranil skozi stoletja, in trud osamosvojitvene vojne,” je predsednik SDS Janez Janša kot slavnosti govornik na proslavi ob dnevu slovenske zastave poudaril v svojem nagovoru.

Društvo Heraldica Slovenica je v geometričnem središču Slovenije (GEOSS) v Spodnji Slivni pri Vačah pripravilo tradicionalno proslavo Dan zastave. S proslavo želijo krepiti domovinsko zavest, domoljubje, ponos in ljubezen do simbolov slovenske nacionalne identitete.

“Slovenska zastava in državni simboli so danes enakopravni v družbi s simboli drugih držav sveta. Izobešanje državne zastave je izraz samozavesti, ljubezni domovine ter odraz sproščene, odprte in trdne samobitnosti,” so v vabilu na proslavo zapisali organizatorji.

Letos je razlogov za proslavo še toliko več, saj obeležujemo:
– 25-letnico samostojne Slovenije,
– 25-letnico Društva Heraldica Slovenica in
– 20. obletnico svečanega razvijanja slovenske zastave v središču Slovenije.

Na proslavi so med drugim sodelovali pesnik in igralec Tone Kuntner, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve Aleš Hojs, zastave in prapore pa je blagoslovil ljubljanski nadškof in metropolit Stanislav Zore. Slavnostni govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, ki se je proslave udeležil skupaj z družino.

Pred 25 leti smo še vedeli, kaj pomenijo slovenski simboli
“Ko smo tukaj prvič sprejemali tuje državnike, je bila naša zastava enakovredna zastavam drugih držav,” je poudaril Janša v svojem nagovoru, in spomnil na Lovra Tomana, ki je prvi izobesil nacionalno zastavo – ko smo nanjo pred 25 leti prišili še grb, pa je postala državna. Takrat, ko smo jo prvič dvignili, smo po Janševih besedah tudi še vedeli, kaj slovenski simboli pomenijo.

“Slovenska zastava je simbol časa od 1988 do 1992, ki je navdih za naprej. Naša zastava simbolozira pogum, ki nas je ohranil skozi stoletja, in trud osamosvojitvene vojne,” je še povedal in dodal, da smo Slovenci tudi Evropejci in da so na evropski zastavi zvezde iz Marijinega kroga, “ni rdeče zvezde ali polmeseca”.

Kulturni program so popestrili častna enota in orkester Slovenske vojske, praporščaki vojnih veteranov za Slovenijo in slovenskih občin ter narodne noše in konjeniki GEOSS-a. Nastopili pa so tudi: skupina Čuki, dijaki Škofijske klasične gimnazije Ljubljana in Folklorna skupina Trbovlje.

Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi ulici 8 v Ljubljani.

B. O.