fbpx

Dan ustavnosti bodo obeležili s 25-letnico slovenske Ustave

Ustavno sodišče RS Foto: STA

Ustava republike Slovenija je bila sprejeta 23.decembra leta 1991. Na simbolični slovesnosti ob 25-letnici bo slavnostni govornik sodnik Evropskega sodišča Marko Bošnjak. Slovenska Ustava je bila sicer v tem času desetkrat spremenjena, večjih sprememb pa ni bilo. 

Z novo Ustavo se je Slovenija, ki je svojo osamosvojitev razglasila že nekaj mesecev prej,  23. decembra leta 1991 odcepila tudi v pravnem smislu. Do takrat je veljala s številnimi osamosvojitvenimi dopolnili spremenjena stara Ustava Socialistične republike Slovenije, ki je temeljila na takratni jugoslovanski ustavi.

V branje vam predlagamo tudi: Tovarišija Mira Cerarja in 2. januar

Pisanje slovenske Ustave se je začelo že s t. i. pisateljsko ustavo, ki je leta 1988 nastala v okviru Društva slovenskih pisateljev, glavnina današnje Ustave pa je nastala avgusta 1990 v Podvinu. Tam se je namreč po naročilu takratnega predsednika skupščine Franceta Bučarja zbrala skupina strokovnjakov, ki jo je vodil Peter Jambrek, in v nekaj dneh napisala delovni osnutek besedila. Slednje je bilo pozneje v skupščini sicer nekoliko spremenjeno, a glavnina je ostala.

B. J., STA