Danes bo osmi veliki protest pred ljubljansko mestno hišo

Protest ZA zdravnike in ZA cisto pitno vodo pred Mestno hišo. Mestni svetnik Aleš Primc. (foto: sta)

“Ko spijete kozarec vode, se spomnite, da vam jo hoče Janković zastrupiti. Ne dovolite mu. Pridite na shod. Za svojo vodo. Za vodo za otroke, vnuke in pravnuke”, v vabilu na današnji shod, ki se bo ob 14.30 uri odvil pred ljubljansko mestno hišo, izpostavlja ljubljanski mestni svetnik Aleš Primc. Pitna voda je življenje. Zaščitimo jo”, je jasen svetnik, ki ostro nasprotuje Jankovićevi gradnji kanala C0 čez vodovarstveno območje. 

Pred ljubljansko mestno hišo se bo danes odvijal že osmi veliki protest za izkrekanje nestrinjanja z okoljsko spornim projektom kanala C0. Prek te ogromne transportne kanalizacijske cevi na strogem vodovarstvenem območju bi namreč vsakodnevno teklo tri milijone litrov nevarnih komunalnih odplak. “V Ljubljani še pijemo čisto pitno vodo iz pip. Za to se lahko zahvalimo pogumnim kmetom, ki že skoraj 10 let vztrajno zaustavljajo Jankovićevo gradnjo kanala C0 oz. drekovoda”, pravi Aleš Primc.

Vir: X

Organizator protesta v zvezi z nevarno gradnjo kanala opozarja, da kanal pušča ob vsakih malce bolj obilnih padavinah. Ljubljanski župan Zoran Janković pa navkljub temu trdi, da je “njegov drekovod 100-odstotno tesni”. Kot opozarja Primc, župan za svoje trditve doslej še ni predstavil nobenega tehničnega dokaza, “niti ne pristane na to, da bi bil izveden neodvisen strokovni pregled”. Okoljevarstvenik Tomaž Ogrin izpostavlja, da so poplave dokazale, da kanal na veliko pušča. Civilna iniciativa za pitno vodo je namreč posnela potok pitne vode v kanalu. Videti je bilo mogoče, da poplave niso ušle v kanal, saj bi bila to blatna voda. “Ker je vanj prišla pitna voda, to pomeni, da kanal, ki je že vgrajen, na veliko pušča. Dokaz je neizpodbiten in upam, da ta kanal ne bo nikoli dobil obratovalnega dovoljenja,” je poudaril Ogrin.

Vabljeni tudi tisti, ki ne živijo v Ljubljani
Svetnik Primc poudarja, da je potrebno vodo ubraniti, dokler je še ta čista. “Ko boste naslednjič spili kozarec čiste pitne vode, se spomnite, da ni nujno, da jo boste še dolgo lahko pili. Če bomo Jankoviću pustili, da nam jo zastrupi, bo pitje čiste vode iz pipe samo še grenak spomin. Pridite na shod in pokažite, da ne želite piti vode, pomešane s kanalizacijskimi odplakami”, je jasen Primc, ki na shod v prestolnico vabi tudi tiste, ki ne živijo v Ljubljani. “Vedeti morate, če lahko Janković zastrupi vodo v Ljubljani, ki jo pije 300.000 ljudi, lahko še veliko lažje kdo zastrupi vodo kjerkoli drugje po Sloveniji”.

Župan Zoran Janković na območju kanala C0 (Foto: STA)

Več kot deset odstotkov prebivalcev Ljubljane nima osebnega zdravnika
Na današnjem shodu bosta prisotna tudi poslanka SDS Anja Bah Žibert, ki vodi parlamentarno preiskovalno komisijo o ugotavljanju zlorab in nezakonitosti pri gradnji povezovalnega kanala C0, in akademik in politični analitik dr. Boštjan Turk. Udeleženci shoda pa ne bodo le nasprotovali gradnji kanala C0, ampak izrazili svojo nestrinjanje s tem, da skoraj 35 tisoč ljudi oziroma več kot deset odstotkov prebivalcev Ljubljane nima osebnega zdravnika. Govora pa bo tudi ukinitvi organiziranega šolskega prevoza otrok s posebnimi potrebami.

S.K.