fbpx

Danes izredna seja državnega zbora o dogovoru ZN o migracijah, pred parlamentom od 10h dalje napovedan protest!

Foto: FB

Državni zbor bo danes na izredni seji razpravljal o globalnem dogovoru Združenih narodov o migracijah, ki ga je vlada pretekli teden podprla. Napovedala je, da bo decembra v maroškem Marakešu kljub nasprotovanju opozicije pristopila k dogovoru. Zato je za danes v času zasedanja DZ predviden protestni shod od desete ure dalje.

Poslanci SDS, NSi in SNS so v zahtevi za sklic seje predlagali, naj DZ vladi priporoči, da nasprotuje dogovoru o migracijah in o vseh mednarodnih aktih o meddržavnih migracijah predhodno seznani slovensko javnost in DZ. Priporoči naj ji še, da v institucijah EU in ZN spodbuja iskanje rešitev za odpravljanje vzrokov migracij. Vendar pa je odbor DZ za zunanjo politiko v petek zavrnil predlog teh priporočil, tako da DZ danes ne bo glasoval o njih.

V SDS dogovoru nasprotujejo, ker izenačuje zakonite in nezakonite migracije, ukinja meje in pospešuje migracije. V NSi pa medtem menijo, da dogovor ne naslavlja vzrokov za migracije v izvornih državah. Zahtevali so tudi prevod dokumenta v slovenščino. Zunanje ministrstvo je delovni prevod dogovora v torek popoldne objavilo na svoji spletni strani.

Vlada je pretekli četrtek podprla dokument in sporočila, da bo Slovenija decembra v Marakešu sodelovala pri sprejemanju dogovora ZN o migracijah. Kot je ob tem poudaril zunanji minister Miro Cerar, gre za pravno nezavezujoč dogovor, ki ločuje med zakonitimi in nezakonitimi migracijami.

Globalni dogovor o varnih, urejenih in zakonitih migracijah določa 23 ciljev za varnejši in bolj urejen pretok ljudi. Doslej mu je podporo odreklo več držav, med drugim ZDA, Madžarska, Avstrija, Češka in Bolgarija. Včeraj naj bi se mu odrekla tudi Belgija.

Protestni shod, ki naj bi se zgodil danes pred parlamentom, naj bi bil šele prvi, če bo vlada vsiljevala sodelovanje Slovenije pri razvpitem dogovoru o migracijah, ki naj bi bil sklenjen desetega decembra v Marakešu, prav na sedemdesetletnico Splošne deklaracije o človekovih pravicah. Ta dogovor pa vsaj dve od človekovih pravic tudi ukinja: pravico do svobode izražanja in pravico do varnosti.

Demokracija.si