Danes mineva 26 let, odkar smo se Slovenci odločili ZA samostojno in enotno Slovenijo

Foto: Twitter

Pred natanko 26 leti je v Sloveniji potekal plebiscit, na katerem so se Slovenci skoraj soglasno odločili, da želijo živeti v samostojni državi Sloveniji. Ker pa so bili rezultati plebiscita razglašeni tri dni pozneje, 26. decembra obeležujemo dan samostojnosti in enotnosti, ki je dela prost dan. Treba se je zavedati, da plebiscit predstavlja pravni temelj samostojne in neodvisne države. Zagotovo pa so med Slovenci dobro znane znamenite Pučnikove besede, ki so bile izrečene po plebiscitu: Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.” 

Zaradi vedno večjega zaostrovanja nasprotij v nekdanji Socialistični in federativni republiki Jugoslaviji (SFRJ) se je Demokratična opozicija Slovenije (Demos), ki je zmagala na volitvah leta 1990, zavzela za odpravo socialistične zakonodaje in za vzpostavitev demokratičnega sistema.

Prizadevanje Pučnika ključno za izvedbo plebiscita
Na tajnem vikendu v Poljčah, novembra 1990, so se predstavniki Demosa zavzeli za plebiscit. Jože Pučnik, predsednik Demosa, je skupaj s sodelavci ustavne komisije, Tinetom Hribarjem, Tonetom Jerovškom in Petrom Jambrekom, prepričal Demosov poslanski klub, da potrdi predlog za izvedbo plebiscita.

Foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije

Jože Pučnik (foto: Tone Stojko, hrani Muzej novejše zgodovine Slovenije).

Čeprav je bilo mogoče med delom slovenske politike zaznati nasprotovanje in pomisleke glede izvedbe plebiscita, je Skupščina 6. decembra 1990 sprejela Zakon o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti Republike Slovenije (204 za, 4 vzdržani in nihče proti), s katerim so na podlagi 3. člena določili, da bo Republika Slovenija postala samostojna in neodvisna država, če se bo zanjo izrekla večina vseh volilnih upravičencev. Takratna opozicija se je zavzemala za to, da bi se plebiscit izvedel enkrat spomladi 1991, a je vendarle popustila predlogu Demosa, ki je predlagal, da bi se plebiscit izvedel 23. decembra 1990.

Poleg Zakona o plebiscitu o samostojnosti in neodvisnosti je bil sprejet tudi Razglas državljanom Republike Slovenije, s katerim je Skupščina RS slovenske volivce pozvala k udeležbi na plebiscitu, s pomočjo le-tega pa so tudi pojasnili pomen plebiscita za Slovenijo in njene državljane.

Kar 95 odstotkov vseh udeleženih volivcev se je odločilo ZA
Na referendumu se se volilni upravičenci odločali za odgovor na vprašanje: “Ali naj Republika Slovenija postane samostojna in neodvisna država?” Nedeljskega plebiscita se je udeležilo 93,2 odstotkov volilnih upravičencev, med katerimi se je za neodvisno in samostojno državo Slovenijo opredelilo nekaj več kot 88 odstotkov volivcev oziroma 95 odstotkov vseh tistih, ki so se plebiscita udeležili. Rezultat, ki je med Slovenci sprožil val navdušenja, je bil razglašen tri dni pozneje na seji Skupščine Republike Slovenije.

Slovenska skupščina je 25. junija 1991 v skladu z odločitvijo plebiscita sprejela ustavni zakon za izvedbo temeljne ustavne listine o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije.

Upamo lahko, da bo aktualna vlada v času, ko med ljudmi vlada veliko nezadovoljstvo zaradi poti, na katero je Slovenija krenila, končno spregledala, da je treba pričeti sprejemati nujne reforme in končno  delati v prid Slovenije, kajti kot je rekel Pučnik: “Jugoslavije ni več. Zdaj gre za Slovenijo.” 

N. Ž.

 • Caetano

  Res je prvič smo si pisali sodbo sami in uspeli. Naj nam bo to za zgled, kaj zmoremo in bodimo hvaležni našim takratnim voditeljem v Demosu.

  • RATATA

   Žal taglavni umr.

 • RATATA

  “Včeraj so bile dovoljene sanje, danes je že jutrišnji nov dan, lubi Sluenci!”

  • karpelec

   Sanje smo izsanjali, jutrišnji dan je pa ves popackan.

   • RATATA

    Nekateri niso iskreni!

    • karpelec

     Vedno in povsod,zato pa vedno nastradam.

 • učko

  Kaj nam pomaga, če pa so nam ta rdeči fašisti sesuli in pokradli tudi to domovino ???!!!!!!!

 • centurion

  Ampak rdeči banditi, ki so jih danes polna usta jugoslavije,
  takrat niso niti pisnili.
  Takrat niso imeli jajc po razglasitvi rezultatov mlatiti s tisto
  rdečo cunjo in bodečo zvezdo.
  Bo treba pripraviti šnelfajerce in narediti poračun.

  • RATATA

   Spet se bo spomenka diklić hribar lotila ustavljati desnico.

 • domovina mili dom

  Na proslavi pa sedijo v prvi vrsti nasprotniki osamosvojitve. Pa ka si ti nor.

 • Kučko pod pručko

  Pred enim letom

  Točno na današnji dan pred enim letom je veleizdajalec slovenskega naroda še enkrat več pokazal svojo osamosvojiteljsko vlogo in koliko mu pomeni Slovenija.

  M. Kučan, 23.12.2015: Očitajo mi, da sem bil proti odcepitvi. Še zdaj sem.

  • dob

   Ja, sam mu ne morš dokazat :))))))

 • tarantela

  Bila je zelo lepa proslava in na njej je pel znani argentinski Slovenec!!!

 • dob

  Pred 26 leti smo si izborili kučanovo samostojnost in nadaljevanje Jugoslavije na tleh Slovenije.
  Vprašanje je, kam je šla Slovenija?

 • Slobajker

  Takrat smo res verjeli da se bo kaj spremenilo ,pa so nas izigrali politiki katerim je samo za svoj za interes za nas državljane jim je pa malo mar . Pa vesel božič vsem ne glede za koga navijate !!!

 • baubau

  Čestitam vsem,ki vztrajate pri samostojnosti in neodvisnosti pa znate kljub temu živeti v sožitju z drugimi.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!