Danes obhajamo praznik vseh svetih

Slika je simbolična. (Foto: STA)

1. novembra obeležujemo praznik vseh svetih. Danes se bodo številne Slovenke in Slovenci odpravili na pokopališča in k maši, kjer se bodo spomnili vseh, ki so bili pred nami. Sekularna različica praznika vseh svetih je dan spomina na mrtve. Tako se imenuje tudi državni praznik.

Po vsej bodo državi potekale spominske slovesnosti in verski obredi za umrle. Osrednja spominska slovesnost bo potekala v Ljubljani pri spomeniku vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami.

Na spletni strani Rimokatoliške cerkve so zapisali, da so v vzhodni Cerkvi praznik obhajali že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi na zahodno Cerkev.

“Papež Gregor IV. (827–844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800. Razlogi, zakaj je Cerkev uvedla praznik vseh svetih, nastajajo že kmalu po uvedbi: število svetnikov je tako narastlo, da se ni bilo več mogoče spominjati vsakega posebej v bogoslužju,” so zapisali v RKC.

Slika je simbolična. (Foto: Pixabay)

Sveče in ikebane
Številni Slovenci se v dneh pred prazničnim dnem odpravijo po nakupih ikeban in nagrobnih sveč. Mnogi v dneh pred 1. novembrom uredijo grobove. Nagrobne sveče so pri nas še posebej priljubljene, na žalost pa v dneh po prazniku povzročajo številne preglavice. Leta 2008 smo kot edina evropska država sprejeli uredbo za ravnanje z odpadnimi nagrobnimi svečami. Stanje se sicer ni opazno izboljšalo.

Ž. K.