Danes poteka drugi krog županskih volitev; od vas je odvisno, kdo bo vodil občino naslednja štiri leta

Foto: STA

V dobri četrtini slovenskih občin, kjer v prvem krogu lokalnih volitev še niso izvolili novega župana, se bodo volivci danes znova odpravili na volišča. Dobrih 612.000 volilnih upravičencev bo imelo v drugem krogu županskih volitev možnost izbirati med kandidatoma, ki sta bila 18. novembra najuspešnejša. Volitve v občinske svete morajo ponavljati v dveh občinah.

V prvem krogu županskih volitev pred štirinajstimi dnevi so volivci že odločili o članih občinskih svetov ter izvolili 156 županov. V preostalih 56 občinah, med njimi je šest mestnih, pa 18. novembra nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov, zato se bosta najuspešnejša kandidata iz prvega kroga pomerila v drugem.

Ponekod pa bodo danes ponovili tudi glasovanje za mesta v občinskih svetih. To se bo denimo zgodilo na enem od volišč v občini Rogaška Slatina, kjer so morali v prvem krogu lokalnih volitev predčasno zaključiti glasovanje za občinski svet, saj jim je zmanjkalo glasovnic, pa tudi v eni od štirih volilnih enot Ribnice na Pohorju zaradi napake pri predčasnem glasovanju.

Volivci bodo svoj glas lahko oddali med 7. in 19. uro. Podatki o volilni udeležbi bodo znani do 11. in do 16. ure, po začetku štetja glasovnic pa bodo volilne komisije na posebni spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo sproti objavljale rezultate.

C. Š.