fbpx

Danes praznujemo dan Rudolfa Maistra: Velikega Slovenca, ki je ob koncu 1. svetovne vojne osvobodil Maribor

Foto: MORS

Danes praznujemo dan Rudolfa Maistra, ki je tudi državni praznik. 23. novembra 1918 je namreč slovenski general skupaj s svojo vojsko razorožil pripadnike nemške varnostne straže ter prevzel vojaško oblast v drugem največjem slovenskem mestu. Zaradi epidemije naj bi bile slovesnosti v počastitev tega velikega Slovenca že drugič zapored okrnjene zaradi epidemije. 

Predsednik republike Slovenije Borut Pahor namerava ob tej priložnosti, z namenom počastitve spomina na slovenskega generala Rudolfa Maistra in državnega praznika, ki ga praznujemo v spomin nanj, zlasti pa njegovo osvoboditev Maribora, v predsedniški palači v Ljubljani prirediti slovesnost ter nagovoriti slovenske državljane in državljanke. Ob tem naj bi se mu pridružila predsednica Zveze društev general Maister Lučka Lazarev Šerbec. Na dogodek pa so vabljeni tudi vsi predsedniki društev, ki so del omenjene zveze, poroča STA.

Pred predsedniško palačo bo ob tej priložnosti postrojena častna straža garde Slovenske vojske. Zaradi zaostrenih zdravstvenih razmer bodo na slovesnosti lahko prisotni zgolj tisti, ki se bodo vnaprej najavili. Dan pred državnim praznikom pa je Pahor položil venec pred prenovljeno Maistrovo grobnico na mariborskem pokopališču. S prenovo grobnice je ustrezno počaščen spomin na tega velikega Slovenca in njegove zasluge za narod.

Obnovljena grobnica Rudolfa Maistra na pokopališču v Mariboru (Foto: STA)

Spomnimo, da je Maister s svojimi junaškimi dejanji ob koncu 1. svetovne vojne dosegel, da je ob razpadu A-O monarhije obsežen del slovenskega narodnostnega ozemlja na Koroškem in Štajerskem pripadel matični domovini tedaj pod upravo SHS. Znan je bil tudi kot pesnik, slikar in ljubitelj knjig. Praznik obeležujemo že vse od leta 2005, ki pa ni dela prost dan. Ob tej priložnosti bodo razna društva organizirala še druge dogodke v počastitev tega izjemnega Slovenca. Spomnimo tudi, da prenovljena Maistrova grobnica pomeni, da smo Slovenci končno pričeli ceniti nekoga, ki je bil v komunizmu desetletja tako rekoč pozabljen.

Spomenik generala Rudolfa Maistra v Ljubljani (Foto: STA)

Domen Mezeg