fbpx

Neuradno: Ograja vse do Pirana. Na drugi strani jo bodo gradili tudi Avstrijci

Foto: epa

Slovenske občine po tekočem traku dobivajo dopise vlade, da bodo v njihovih krajih pričeli s postavitvijo bodeče žice. Tudi Avstrijci naj bi na drugi strani pri mejnem prehodu Špilje postavili več kilometrov dolgo ograjo.  Za prihodnje dni je napovedana okrepitev begunskega vala, iz Srbije jih prihaja 9000. 

Slovenska vojska nadaljuje s postavljanjem ograje ob desnem bregu Sotle. Včeraj so že postavili ograjo na območju mejnega prehoda Rigonce, kar je umirilo zadeve na tem območju. Danes ograjo postavljajo proti mejnemu prehodu Rakovec.

Županja Črnomlja Mojca Čemas Stjepanovič je v dopisu članom črnomaljskega občinskega sveta sporočila, da sta je Uprava RS za zaščito in reševanje ter Ministrstvo za notranje zadeve obvestila, da bo postavitev “začasnih tehničnih ovir” v prihodnjih dneh potekala tudi v občini Črnomelj.

Po neuradnih podatkih so podoben dopis prejeli tudi v Ilirski bistrici, po navedbah vira iz vrst civilne zaščite pa naj bi na tak načn z gradnjo ograje nadaljevali vse do Pirana.

Dolžina ograje in njena cena še vedno skrivnost
Koliko kilometrov žice bodo na slovensko-hrvaški meji postavili in koliko bo le-ta stala, pa še vedno ni znano. Kot je na novinarski konferenci v Brežicah povedal sekretar ministrstva za notranje zadeve Bojan Šefic, bo vlada javnost o tem obvestila, ko bo to potrebno.

Po poročanju STA naj bi se za postavitev ograje ob mejnem prehodu Špilje odločili tudi Avstrijci. Postavili naj bi več kilometrov dolgo bodečo žico na vsako stran mejnega prehoda. Avstrijska vlada podatka še ni potrdila, uradno odločitev naj bi sporočili v petek.

Migranti pa med tem še vedno prihajajo v državo. Do 12. ure jih je v Slovenijo prišlo že več kot 5000. Prvi vlak migrantov je danes v Slovenijo pripeljal že nekaj čez polnoč. Na njem je bilo 998 ljudi, okoli 4. ure zjutraj pa jih je prispelo še nekaj več kot 1000. Policisti nato migrante prevažajo v sprejemne centre, kjer jih registrirajo, poskrbljeno je tudi za zdravstveno in humanitarno oskrbo. Poleg v Dobovo je okoli 1100 migrantov prišlo še v Petišovce. Okoli 450 jih je bilo iz Celja prepeljanih v nastanitveni center Gornja Radgona, so sporočili s PU Murska Sobota.

Vse skupaj je v Slovenijo vstopilo že 188.000 migrantov.

Prihajajo novi vlaki in avtobusi beguncev
Hrvatje so sporočili, da naj bi na mednarodnem mejnem prehodu Gruškovje dopoldne predali še 325 migrantov, ki jih bodo s 6 avtobusi pripeljali iz Slavonskega Broda.

Trenutno je v nastanitvenem centru Šentilj nastanjenih 1.366 oseb, v sprejemnem centru Gruškovje pa 354.

Namestitveni center Dobova so v teh dneh temeljito obnovili. Asfaltirali so 4000 kvadratnih metrov površine. To bo omogočilo boljše pogoje za nastanitev migrantov, hkrati pa lažje delo humanitarnim organizacijam, policistom in vojakom.

Policija je nekdanjim policistom poslala povabilo, da se priključijo pomožni policijski enoti. Kot poroča STA, se je na povabilo pozitivno odzvalo 95 posameznikov. Z njimi bo Generalna policijska uprava sklenila pogodbe, nato pa se bodo lahko vključili v pomoč pri obvladovanju begunskega vala. Trenutno slovenski policiji pomagajo tudi vojaki in tuji policisti.

V večernem času pričakujemo nove skupine migrantov. Štiri avtobuse pričakujemo na vstopni točki Dobovec in štiri na vstopni točki Bistrica ob Sotli.

M. G.