fbpx

Danilo Türk s Kučanovo pomočjo zopet napada pomemben mednarodni položaj

Foto: wikimedia commons

Po pričakovanem porazu in številnih neprepričljivih nastopih Danila Türka za generalnega sekretarja OZN se nekdanji jugodiplomat po zanesljivih informacijah in s pomočjo Kučanovega kroga ponovno poteguje za pomemben položaj generalnega sekretarja Organizacije za varnost in sodelovanje OVSE.

Danilo Türk je primer neuspeha slovenske zunanje politike. Ne samo da pred kratkim ni bil ponovno izvoljen za predsednika države, kar bi morala biti rdeča luč tudi za naše režimske politkomisarje, ki ga podpirajo, ampak se je nadvse optimistično podal na kandidaturo za generalnega sekretarja OZN, o čemer smo nekateri mediji že vnaprej opozarjali, da ni smiselno. To se je pozneje tudi izkazalo za resnično. V OZN so namreč odločili, da je njegova kandidatura drugorazredna.

Tokratna informacija portala Požareport, da se Türk ponovno poteguje za položaj v mednarodni organizaciji OVSE, ki je ena pomembnejših mednarodnih organizacij za varnost v regiji, ponovno dokazuje velike napore Kučanovega klana, da ga po številnih porazih poskusijo ustoličiti na pomemben mednarodni položaj. Navsezadnje ga partija ni zastonj šolala in mu omogočala prakse v svojih organih.

Foto: Twitter

Danilo Türk v krogu vodilnih partijcev Zveze komunistov (Foto: Twitter)

Danila Türka zopet forsirajo isti ljudje, to je krog Milana Kučana, ki so mu politično pomagali do kandidature za generalnega sekretarja OZN, tokrat z argumenti, da naj bi se dobro odrezal s kandidaturo za OZN (čeprav se je ta bolj klavrno končala) in da Türku pravzaprav “nekaj pripada”. Kot piše Požareport, gre sicer za kandidaturo, ki je zaenkrat še v povojih, v zakulisju, ker si Türk s to kandidaturo očitno še ni upal priti v javnost. Je pa to spet kandidatura, pri kateri Danilo Türk potrebuje podporo Cerarjeve vlade in podporo predsednika Boruta Pahorja.

Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi se ukvarja z vrsto varnostnih vprašanj, med najpomembnejše štejejo: nadzor oborožitve, preventivna diplomacija, ukrepi za graditev zaupanja in varnosti, človekove pravice, demokratizacija, nadzor volitev ter ekonomska in okoljska varnost. OVSE, kot se organizacija imenuje od leta 1994, je danes največja regionalna varnostna organizacija v svetu, v njej pa sodeluje 56 držav iz Evrope, srednje Azije in severne Amerike. Aktualnemu generalnemu sekretarju OVSE, Lambertu Zannieru, se bo mandat iztekel 1. julija.

Türkova kandidatura za OZN je bila zelo drag “turistični” podvig
Ministrstvo za zunanje zadeve je v okviru rednega proračuna za kandidaturo za generalnega sekretarja OZN namenilo sredstva v višini do 40.000 evrov. Stroški, povezani s kandidaturo, pa so se ustavili pri 33.996,34 evra. Za mnenje glede tega smo takrat povprašali nekdanjega zunanjega ministra in diplomata Dimitrija Rupla, ki je za Nova24TV povedal: “Ta številka je verjetno pretirano nizka in obžalujem vsak evro, ki je bil za to porabljen.” Bo gospod Türk pripravljen kdaj vrniti potratno porabljeni denar davkoplačevalcem?

Slovenska politika povozila ameriško rdečo luč
V glavah slovenske politike bi se moral glede Türka že zdavnaj prižgati urgentni alarm, ko je nekdanji ameriški veleposlanik Joseph Mussomeli jasno povedal, da gospod Türk niti najmanj ni primeren za tako prominentno politično funkcijo, kot je mesto generalnega sekretarja OZN, kakor tudi ne za OVSE. Kot razlog je omenjeni diplomat navedel, da Türk med Slovenci povzroča razkol, s čimer je bila mišljena njegova izjava o Hudi jami oziroma njeni drugorazrednosti. Američani so očitno spoznali, da nekdo, ki razdvaja že domačo javnost, ni primeren za neko politično funkcijo na globalni ravni.

Njegove možnosti so zelo pičle
Türk se je že pred časom zameril dvema stalnima članicama v OZN – ZDA in Veliki Britaniji – zaradi svojih stališč in značajskih potez. Še zlasti slednje naj bi bile zelo problematične, zato mu dolgoletno službovanje pri OZN zagotovo ni kaj prida koristilo. Tam so ga lahko namreč že pred časom spoznali v dno duše in se dodobra prepričali, da za takšno kandidaturo nikakor ni primeren. Poleg tega nekdanji levičarski predsednik velja za edinega vidnejšega politika v svetovnem merilu iz države članice Nata, ki je na javni proslavi v Dražgošah črnil ZDA, zaradi česar so slednje celo razmišljale o odpoklicu svojega veleposlanika. Danilo Türk je prav tako nekoč še izjavil: “Pred 70 leti smo bili na pravični, zmagoviti strani!” Četudi so bili tedaj, danes zagotovo niso. Nekdanja Türkova izjava o drugorazrednosti žrtev iz Hude jame je pripeljala do nestrinjanja pri Američanih, slednje pa do spodrsljaja pri kandidaturi v OZN. Mrtvi očitno Türku njegove neprimerne retorike še niso odpustili. Prav zaradi vsega skupaj mu bo zelo težko še kdajkoli uspelo zasesti kakšen pomemben mednarodni položaj.

Miha Pirih