Davkoplačevalci odprite denarnice, še naprej bodo kradli: Vlada izvaja znane scenarije za neprodajo NLB

Foto: STA

Prodaja največje slovenske banke NLB se vse bolj zapleta, po tistem, ko je vlada včeraj zavrnila predlog, da bi država prevzela jamstva za morebitne odškodnine, povezane s tožbami hrvaških bank in prenesenih vlog hrvaških varčevalcev. Gre za znan scenarij preprečevanja prodaje bankomata, iz katerega kradejo že ves čas tranzicije in še dlje. Izgovor bo spet nizka cena ponujene vrednosti za banko, po višji ceni pa največja sistemska banka zagotovo ne bo dobila novega kupca.

Tranzicijska levica spet izigrava državljane s prodajo NLB, ki smo jo morali v zadnji sanaciji bank dokapitalizirati z več kot milijardo in pol evri. Samopostrežni bankomat za izbrance Foruma 21, kot imenujejo NLB, bo tako še naprej na razpolago posvečenim, ki bi radi obogateli na hiter in enostaven način, saj vladni napori očitno delujejo v smeri, da se največje slovenske banke ne proda.

Vladna taktika je zelo preprosta, izbrali pa so dva načina, po katerih NLB zagotovo ne bo prodana. Po včerajšnji zavrnitvi predloga ministrice za finance Mateje Vraničar Erman, da bi država prevzela jamstva, povezana s tožbami hrvaških varčevalcev, in bi zato iztržili večjo vrednost delnice, je padla v vodo, zato zdaj v igri ostaja le ena možnost, in sicer prodaja po nižji ceni, kar bo spet prikladen izgovor, da se bo od prodaje odstopilo.

Nične možnosti za ta model prodaje – kar je tudi namen aktualne politike
V Slovenskem državnem holdingu (SDH) po poročanju Dela cen ne razkrivajo, po neuradnih informacijah pa bi želeli za delnico iztržiti med 0,75 in 0,85 odstotka knjigovodske vrednosti delnice NLB, kar pa je po mnenju ekonomista dr. Mateja Lahovnika zgolj pobožna želja, saj bodo delnice NLB na trgu težko dosegle knjigovodsko vrednost pri tej vrsti privatizacije, kjer bi samo pobrali denar od prodaje, hkrati pa bi v njej še vedno ostala politika. Poleg tega obstaja realna možnost, da nadzorniki SDH ne bodo dali soglasja k prodaji delnic, prav tako drugačnega odziva ni možno pričakovati od vlade, saj trenutna leva koalicija vseskozi blokira umik države iz bank in gospodarstva. Prav tako se tranzicijska levica sklicuje še na neugoden čas, in sicer naj bi zamudili “spomladansko okno prodaje”, jesenska pa naj bi bila manj ugodna.

Ponavlja se zgodba Telekoma Slovenije iz leta 2015
Javna ponudba delnic je bila predvidena že za ta teden, saj so nadzorniki SDH odobrili cenovni razpon za delnico največje slovenske banke. Toda v holdingu so odločanje prestavili na četrtek, ko naj bi se seja nadaljevala. Kot smo na Novi24TV v preteklosti že poročali, se je država v primeru NLB zavezala, da bo banko delno prodala v zameno za odobritev obsežne državne pomoči v bančni sanaciji leta 2013 s strani Evropske komisije. Sredi maja je z objavo namere za IPO začela postopke za prodajo najmanj 50 in največ 75 odstotkov delnic minus eno delnico.

Prodaja delnic NLB po knjigovodski vrednosti zgolj pobožna želja vlade Mira Cerarja
Vlada Mira Cerarja se je v Bruslju ob tem izpogajala, da lahko preostalo četrtino banke država proda šele konec leta 2018, bržkone s figo v žepu, saj večina priznanih slovenskih ekonomistov meni, da se levi vladni trojček nikakor ne želi odpovedati največjemu lastniškemu deležu v NLB, z drugimi besedami, donosnemu “bankomatu” za izčrpavanje davkoplačevalskega denarja. Politični vzvodi v največji banki torej bržkone ostajajo, zaradi česar bo država s prodajo zaslužila precej manj kot bi lahko v primeru, če bi večinski delež pristal v rokah zasebnega strateškega investitorja.

C. Š.

 • althar

  Bankomata, skozi katerega nam z lahkoto krade denar, udbomafija seveda ne bo spustila iz rok tako zlahka. A potrplenje EU (in slovenskih državlanov) ima svoje meje…

 • totex39

  Seveda NLB ne bodo izpustili iz rok od kot pa se bo mafija pol napajala, če drugače ne gre bo potreben še en referendum.

 • mona lisa

  Treba je od Hrvatov vzet v najem goli otok in vso lopovsko garnituro poslat tja naj z gumjastim kladivom trazbijajo kamenje premoženje pa jim zaplenit. Za jest pa čorbo in suh kruh pa vodo. Samo to je rešitev da vsi slovenci začnejo živet brez odrekanj in bodo vsi siti.

  • Anton

   sam bojim se potem da bodo na tem najetem otoku, kamne klesali zgolj majhni lopovi po vsej verjetnosti desne opozicije, ostali , kajpak NAŠI pa bodo še naprej veselo žvrgoleli pri koritu. Stara poznana zgodba od leta 1945 do dandanes.

   sarkazem press

 • ostrovrhar

  Na kratko torej: ‘Traže kupca, a mole boga, da ga ne nađu’. :)))))

  • tohuvabohu

   Računajo, da se bo spet našel en Hrvat ali Srb, ki bo NLB kdove zakaj hotel kupiti. Potem jo bomo kupili nazaj i tako bezbroj puta.

   • stajerc5

    Seveda spet z ukradenim denarjem preko kaksnega taxista!!!!

 • garfi

  virantovanje se nadaljuje
  bedaki VOLIvci

  • Slovenka

   Virantovanje, cerarjevanje, pahorjevanje. Jankovićevanje??? Bog se usmili Slovenije.

 • Ryuk

  Tudi prav. Samo toliko: če do konca leta ne prodamo te greznice, jo bo namesto nas prodala Evropska komisija. V vsakem primeru bo NLB prodana!

  • KAPIBARA

   Upam- želim- mora biti !!

 • sprehajalec

  Če jim vzameš NLB, jim vzameš finančno moč, če jim vzameš finančno, jim vzameš tudi politično moč. Finančni temelj “našizma” je NLB.

  • stajerc5

   Ne pozabi Telekoma!!

 • Osti jarej

  Ključni razlog za uničujoče upravljanje z državo je v alibiju, ki ga ministrom, ob katerih človeka postane sram, dajemo vsi mi, volivci, državljani in davkoplačevalci. Torej mi, ki smo ljudstvo. Ki imamo formalno oblast, pa smo jo prenesli na izbrane predstavnike ljudstva, da jo ti izvršujejo v našem imenu v našo korist. Toda zaradi škodljivega volilnega sistema, ki zmagovalni stranki ne omogoča, da bi sestavila vlado in sprejela odgovornost za štiri leta svojega mandata, se Slovenija že vse od Drnovškovega umika iz izvršilne veje oblasti leta 2002 vrti v krogu. A ker po obstoječem proporcionalnem sistemu nobena stranka ne more dobiiti več kot 35 % glasov, je kakršna koli sprememba volilnega sistema mogoča le v teoriji. V praksi bi namreč to pomenilo, da bi dve najmočnejši stranki s sodelovanjem kakšne manjše skupaj sprejeli spremembo volilnega sistema, s čemer bi se odprla vrata v bržkone novo obdobje slovenske politike, v nekakšno drugo republiko, če hočete. Edini, ki bi lahko oblast in opozicijo prisilili, da izglasujeta spremembo volilnega zakona, smo državljani. Ampak dokler bo ljudem neprijetno izražati svoja mnenja, kaj šele da bi javno kritizirali sistem – vaško gostilniško bentenje ob šanku seveda ne šteje -, se ne bo zgodilo nič.

  Ko pravim “nič”, imam pred očmi 95 % tihe, prestrašene, apatične ali zapite večine ter 5 % aktivnih državljanov, ki se jezimo, vendar nas je premalo, da bi sami kaj spremenili. Kajti strah pred spremembami je na Slovenskem tako globoko zakoreninjen, da se ga je, zgodovinsko gledano, dalo premagati samo z revolucijami, nasiljem ali posegom nekoga od zunaj. Ta konzervativni duh, ki se upira kakršnim koli spremembam, si je ustvaril relativni udobni svet, v katerem se ljudstvo počuti ponosno ob omembi potice med Trumpovim obiskom Vatikana, hkrati pa pozablja, da so slovenski mediji, predvsem pa t.i. jet-set ameriško prvo damo še pred enim letom zasmehovali in vedeli o njej povedati tudi najbolj nespodobne detajle. V tej iluziji normalnosti je torej lažje pametovati o problemih drugih, kot pa pogledati skozi okno in se soočiti s posledicami svoje mentalne pritlikavosti….

  https://www.portalplus.si/2216/lepotica-potica/

 • Antonius

  Murglska kleptomanska banda nam pošilja po svojih strankah na volitve svojo mularijo, da jim izvoljeni v vlado in parlament omogočajo “biznis”, da nas “zakonito” še naprej kradejo.
  Govoriti o poškodovani slovenski volilni pameti je popolna neumnost, ker neumni ne potrebujejo še poškodovanj, saj so že itak dovolj neumni.
  Zelo bom vesel, če me bodo volivci na naslednjih volitvah demantirali.

  • stajerc5

   Tudi jaz bi bil vesel, ampak, upam da se ne bomo jokali…

 • Johan

  NLB kupuje lds elita, ki nas je okradla !

  • Novakec1

   Z lepo opranim denarčkom.

 • Osti jarej

  ..klele pestujete 70+ let stare zamere….menda ima stranka SDS 30 tisoč članov…dovolj,da se dobršen del ljubljane zapolni…res zapolni….zakaj vas ne spravi na cesto?…..janko?!?

  • stajerc5

   Bos zraven, na nasi strani, ali bos nosil deznike pri sonceku?

   • Osti jarej

    …bom zraven in hudičevo jim jih bom naplozala…vsem

  • rrrrr

   Osti, tukaj pa ti dam povsem prav. SDS ima 30.000 članov. Ali je vseh teh 30.000 že podpisalo zahtevo za referendum proti novemu ropu davkoplačevalskega denarja treh generacij ?

   • Osti jarej

    ..tudi mene zanima…jaz sem že dala podpis

    • rrrrr

     Zaslužiš si moje spoštovanje.

 • mannuro

  Tega itak ne bodo nikoli prodali. Tam notri se kiti toliko leve svinjarije, od zaposlenih do mahinacij in lumparij vseh vrst. Če bi to nekdo to prevzel, jim sesuje bistvo. Za to pa bi potrebovali specializirano tožilstvo. Ko bi nekdo to pregledoval, bi potrebovali 20 let, da bi lahko rekel – Pravici zadoščeno, pa še to samo v primeru, če bi sodišče delovalo 3x hitreje od sedanjega čohanja. Vsa leva elita bi bila pa na Dobu za naslednjih 20 let.

 • Ana Job

  Kako ogabna zmanipulirana država! Leglo kriminala in korupcije. Kako zelo lepljive so njene mafijske lovke, ki segajo v vse pore države od sodstva do policije. Najnovejši pregovor pravi :
  “Italija ima mafijo, pri nas ima mafija državo” Neudeležba na voliščih bi morala biti kazensko preganjana, vsi moramo na volitve!!! NUJNO!!!

  • Osti jarej

   …država je prekrasna….ogabni so tisti,ki so jo pripeljali na kant….povsem zakonito,bi rekel kozina…zakonipapisani in sprejeti za mafijo …katera že,ima prste pri umazani industriji,ki zastruplja vodo,zemljo,zrak in državljane?

  • mannuro

   Kaj pa tisti, ki smo v tujini? Tistim država pošlje glasovnice tako pozno, da tako ali tako ne moreš nič. No ja me zanima kdaj bodo tokrat volitve. Res ni druge, bomo prišli osedno voliti. Imam občutek, da za naslednje volitve sploh ne bodo poslali volilnega gradiva.

   • Ana Job

    Dragi mannuro, o tem si mi že povedal in se mi to dejanje zdi izjemno sporno. Predlagam, da na to temo sprožiš novinarsko preiskavo na nova 24. In to čimprej, ker se bližajo volitve.

    • mannuro

     Madona ženska, tebe se je pa za bat. Si huj kot moja žena. Ona si zapomni samo lumparije, ki jih ušpičim. No, se pa sedaj spomnim, da sva se o tem menila. Ampak res, že dolgo nazaj! :))))

     • Ana Job

      Res bi bilo dobro, da se to z glasovnicami obelodani. Nič se me ni za bat, samo ne prenesem krivice, ki se dogaja v tej totalno gnili državi, kjer paradržavne tolpe delajo, kar hočejo. Lp :-)))

     • mannuro

      Malo heca ne škodi. Lp.

 • dob

  Najbolj napredne ideje, ki bi lahko spremenile svet:
  1. distilacija komunistov iz družbe.
  2. šporhet na polena.

  To dvoje rešuje energetsko in finančno krizo hkrati. Vse drugo je potem mala malca.

 • dob

  Si poskušam predstavljati, kaj bi se zgodilo, če bi se afera Watergate zgodila v Sloveniji.
  Novinarja Woodward in Bernstein prosita kučana za komentar: Ste res prisluškovali političnim nasprotnikom?
  Slovenski Nixon pa nazaj: Pa kva pol.
  In bi bilo konec afere.

  Woodward in Bernstein pa prva dva na seznamu 571.

 • dob

  Po moje je kučan tista opica iz katere se nihče ni razvil.

  • Norm Kinley

   Vsi komunisti so na stopnji opice.

   • KIKI

    Sem ljubitelj živali, zato jih prosim, ne žali!

    • Novakec1

     Bolj ko spoznavam ljudi (levake ali desnake) raje imam žvali.

   • francelj3

    Nobenih žalitev živali, prosim!

  • KIKI

   Ah, razvil se mu je cvet deklet,
   dveh cvetk na tvoj račun pripet!

 • albusa aquilae

  Pleši, pleši črni kos…kako bom plesal, če sem bos?
  24kur presss

 • rrrrr

  Slovenski bebci leta 1946:
  Tujega nočemo, svojega ne damo!
  Slovenski bebci leta 2017:
  Tujega investitorja za drugi tir nočemo, svoje NLB tujemu investitorju ne damo.

  • sprehajalec

   Je tudi 2017 isto geslo,

   Tujega nočemo, svojega ne damo!

  • Norm Kinley

   Dovolim si popravek. Tujega nočemo, svojega, ki smo ga pokradli lastnemu ljudstvu, ne damo.

 • Demonkrat

  Se verjame in zaupa kdo tem strokovnjakom?

 • KIKI

  Pa menda ja ne nasedate Slovenci!? Vlada dela dramo iz prodaje NLB,
  znani sesalci se krčevito oklepajo zadnjih miljončkov, F21 hrepeni po
  zadnjem socialističnem finančnem bazenu iz katerega bi povlekli tudi
  mrliča, če bi le imel v žepu 1 EUR! Ničesar si rdeča banda ne dovoli vzeti;
  strici, ki bi radi iz ozadja kupili to dokapitalizirno sanjsko palačo, tako kot
  so posegli po NKBM in jo odkupili za 1/5 vrednosti ( Hazabent &)…
  samo še malo jim manjka da bojo po mizerno nizki ceni kupili isti
  tovariši tudi to NLB … ajd, da vidimo!

 • Novakec1

  Zakaj pa je sploh treba prodati banko, jaz bi raje prodal to vlado za 1€, parlament gratis.

 • xtc

  Sleje kot preje jih bo Eu stisnila z prodajo na silo in zopet bo šlo kup denarja v maloro zaradi kradljivih levakov:

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!