Debirokratizacija Slovenije? Kupcem brez papirnatega računa bo grozilo 40 eur kazni!

Foto: družbena omrežja

Vladajoča koalicija nas oddaljuje od želene debirokratizacije. Kupce bi znova obvezala, da do izhoda iz poslovnega subjekta zadržijo papirnat račun, sicer jim grozi globa v višini 40 evrov.

V DZ je ponovno potekala razprava o noveli zakona glede davčnega potrjevanja računov. Ta med drugim določa, da mora zavezanec pri poslovanju z gotovino za blago, ki ga je prodal, ali storitev, ki jo je opravil, kupcu izročiti račun. Če ga kupec pri izhodu iz poslovnega prostora nima, ga lahko doleti globa v višini 40 evrov. Gre za vnovično predstavitev mnenja na novelo, na katero je Državni svet izglasoval odložilni veto, poroča MMC.

Koalicija s tem podpira krepitev birokratizacije, vračanje v preteklost, več papirnatega poslovanja, opozicija pa zagovarja sodobnejše, digitalno poslovanje. Za Državni svet je novela nesprejemljiva. “Rešitev, ki na prejemnika storitev prenaša odgovornost, da pridobi račun in se lahko za morebitni neprevzem sankcionira, je nesprejemljiva. Napačen je tudi pristop, s katerim se s pomočjo kupca skuša nadzirati zavezanca, namesto za to pristojnih organov,” je dejal državni svetnik Leopold Pogačar.

Poslanec SDS Jožef Lenart (Foto: STA)

Državni sekretar na finančnem ministrstvu Tilen Božič pa brani stališče koalicije, rekoč da bi kazen nastopila le v skrajnem primeru, če bi se kršitve ponavljale, instrument pa se doslej ni uporabljal. Poslanec Jožef Lenart iz SDS pa je pojasnil, da Državni svet opominja, da se skuša dobre zakonske rešitve spreminjati v slabše in zastarele. V SDS si želijo, da bi davčno okolje ostajalo prijazno do uporabnikov. Prav tako so prepričani, da ni tehtnega argumenta za porast sive ekonomije, kar očita koalicijska stran. Jernej Vrtovec iz NSi pa je izpostavil pomen “vitke države”, kar razlikuje koalicijsko politiko od opozicijske. Po sedanji ureditvi je namreč izdajanje računov obvezno, neobvezno pa njihovo izročanje.

Domen Mezeg