fbpx

RTV SLO in POP TV bolj kot za informiranje skrbita za lepo podobo prvorazrednih in diskreditacijo drugorazrednih strank

Foto: STA

Nepristranskost dveh največjih slovenskih televizijskih postaj je že dolgo samo še šala. V minulem tednu pa so pri SDS tudi merili, koliko medijskega prostora so namenili posameznim strankam ter kakšen je bil način poročanja: pristranski ali nepristranski – in če je bil pristranski, ali je bil negativen ali pozitiven. Izkazalo se je, da na državni televiziji negativno poročajo izključno o SDS in pozitivno samo o Levici, medtem ko si na POP TV negativno pristranskost novinarjev 24 ur delita SDS in SMC. Merjenje je potekalo med 19. in 25. marcem.

Iz infografa, ki je objavljen spodaj, je jasno razvidno, da so v oddaji 24 ur največ pozornosti prejšnji teden namenili dvema največjima parlamentarnima strankama. V zobe so z največjim veseljem vzeli SDS in SMC. Od skoraj 11 minut skupnega časa je bilo skoraj tri četrtine tega časa pristranskega in negativno nastrojenega proti SDS. Sledi SMC, ki ji je bilo od 13 minut skupnega časa namenjeno več kot devet minut pristranskega negativnega poročanja.

Vse druge manjše stranke so bile s strani POP TV brez večjih izjem deležne nevtralnega oziroma naklonjenega poročanja. Še posebej veliko pozornosti in hvalospevov so bili deležne Levica, DeSUS ter nova iniciativa Skupaj Naprej.

Informiranje ali ustvarjanje javnega mnenja.

Na državni televiziji ne moremo reči, da so bili kaj boljši. Izrecno negativno poročanje je bilo omejeno izključno na največjo opozicijsko stranko znotraj Dnevnika, v katerem pa je bila Levica deležna nenavadno velike hvale. Preostale stranke, kolikor se je poročalo o njih, so bile deležne nevtralnega poročanja. Izpostaviti velja Odmeve, v katerih je bilo po podatkih sodeč poročanje o vseh strankah nevtralno, vendar je imela stranka SMC izrazito več zagotovljenega medijskega časa od drugih.

Nevtralnost ali ustvarjanje javnega mnenja
Pojavlja se vprašanje, ali največje televizije v državi skrbijo za informiranje svojih gledalcev ali gre v resnici za pritlehen poskus ustvarjanja javnega mnenja? Na redakcijo Dnevnika in 24 ur smo naslovili novinarska vprašanja: Kako uredništvo Dnevnika komentira to odkrito pristranskost in nastrojenost proti SDS in SMC? Kako uredništvo 24 ur komentira to odkrito pristranskost in nastrojenost proti SDS? Ali se uredništvi 24 ur in Dnevnika distancirata od tako imenovane novinarske nevtralnosti? Do zaključka redakcije še nismo prejeli odgovora od RTV. POP TV na žalost ne sprejema naših emailov. ¯\_(ツ)_/¯

Ivan Šokić