Deli in vladaj: Vlada po uničenju policijskega sindikata s provokacijo nad druge sindikate

Foto: STA

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar je za ponedeljek sklical sestanek, na katerem bodo potekala pogajanja vladne pogajalske skupine z vsemi sindikati javnega sektorja. Kljub temu da gre za srečanje vseh sindikatov javne uprave, bodo pogajanja potekala na sedežu učiteljskega sindikata. “To je višek ignorance vlade,” je prepričan predsednik SVS Gvido Novak.

Konfederacija slovenskih sindikatov se tega sestanka verjetno ne bo udeležila, saj je zanje dejstvo – da jih vlada vabi na sedež Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije – moralno sporno. “Že tako učitelji podpisujejo kolektivno pogodbo za vojake, zdravstvo, ker je večina javnih uslužbencev iz vzgoje in izobraževanja,” je opozoril predsednik Sindikata vojakov Slovenije Gvido Novak.

Gvido Novak (foto: STA).

Gvido Novak (foto: STA).

Novak: Vlada nas dobesedno provocira
Predsednik je ob tem dodal, da je tak sistem delovanja neustaven. Opozoril je, da je o tem odločilo tudi ustavno sodišče. “Zdaj pa kot da bi nas vlada dobesedno provocirala,” se je razjezil Novak. Tukaj je, po njegovem, vlada pokazala višek ignorance.

Sprašuje se, kdo bo ustavil Branimirja Štruklja oziroma ali bo Štrukelj kar vodil državo. “Še otroku je jasno, da vlada ne more vabiti sindikatov celotnega javnega sektorja na sedež učiteljskega sindikata,” je kritičen.

ZSSS ima dva člana v ESS, Konfederacija slovenskih sindikatov nobenega
Novak se spominja, ko je sindikalist Dušan Semolič predsedoval ekonomsko-socialnemu svetu. Kot meni Novak, se je tovrstna praksa začela prav tam. “Mi smo glede statusa, ki nam ga je država dodelila, popolnoma enaki kot Zveza svobodnih sindikatov Slovenije. Kljub temu imajo slednji dva člana v ESS, medtem ko konfederacija nima nobenega,” je še  pojasnil.

N. K.