Delovanje WHO ni poceni: Kljub vedno višjemu proračunu, ki ga sofinancira tudi Slovenija, se ta ne zna izjasniti niti glede učinkovitosti nošenja zaščitnih mask!?

Tedros Adhanom Ghebreyesus, generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije. (Foto: epa)

Proračun Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) se vztrajno veča. Če je v letih 2016-2017 znašal 4340,4 milijona ameriških dolarjev, se je v letih 2018-2019 povečal na 4421,5 milijona ameriških dolarjev, v letih 2020-21 pa na 4840,4 milijona ameriških dolarjev. Kljub povečanju sredstev, h katerim prispeva tudi Slovenija, pa se zdi, da je WHO povsem izgubila svoj kompas. To se je zelo dobro pokazalo na primeru novega koronavirusa. WHO je namreč očitno podcenila njegovo nevarnost, vseskozi pa v javnosti ustvarja mešane odzive. Najprej ne svetuje nošenja zaščitnih mask, nato si premisli, nato pa svoje priporočilo spet spremeni?!

V lanskem letu smo sodeč po podatkih MZZ-ja za članarino v OZN namenili kar 1,85 milijona evrov. Če je kdo mislil, da je letna članarina za specializirano agencijo Združenih narodov WHO nizka, se je zmotil, ta namreč po podatkih Svet24 znaša kar vrtoglavih 331.777 evrov.

Uradni podatki, dostopni na strani WHO, za leto 2018-2019 kažejo, da je bilo predvideno, da Slovenija za namen nalezljivih bolezni plača 22 tisoč ameriških dolarjev, za nenalezljive bolezni 63 tisoč ameriških dolarjev, za promocijo zdravja skozi celotno življenje 30 tisoč ameriških dolarjev, za namen zdravstvenega sistema 167 tisoč ameriških dolarjev, 788 tisoč ameriških dolarjev pa za namene delovanja organizacije. Kljub temu, da denar ni bil v celoti poravnan, je očitno, da delovanje WHO ni poceni.

Vir: WHO

Trump nezadovoljstva nad WHO ne skriva

Zaradi neučinkovitosti delovanja WHO jo je ameriški predsednik Donald Trump javno okrcal in dal vedeti, da je v primeru širjenja novega koronavirusa resnično zamočila. Trumpa še posebej jezi, ker so ZDA tiste, ki WHO v največji meri financirajo, ta pa očitno propagira propagando komunistične Kitajske. Pri tem izrazil zadovoljstvo nad odločitvijo za prepoved potovanja v ZDA, kljub temu, da je WHO administracija rekla, da za to ni potrebe.

Graf finančnih tokov 2018-2019: 78,63% sredstev za delovanje organizacije, 4,14% za nenalezljive bolezni, 1,25% za nalezljive bolezni 1,25% in 1,05% za promocijo zdravja skozi življenje (Vir: WHO)

“Na srečo sem zgodaj zavrnil njihov predlog o ohranjanju odprte meje s Kitajsko,” je zapisal Trump. “Zakaj so nam dali tako napačno priporočilo?” Trump je povedal, da bodo ZDA resno razmislile o financiranju te organizacije. Sodeč po odzivu na družabnem omrežju Twitter je mogoče razbrati, da nad tako visokim financiranjem WHO ni navdušen niti slovenski predsednik vlade Janez Janša. Kar pa seveda ne preseneča glede na to, da je že večkrat poudaril, da je njeno delovanje povsem neučinkovito.

Napake se kar vrstijo
Spomnimo. 14. januarja je WHO preko Twitterja sporočila, da ni jasnih dokazov, da se covid-19 razširja s stiki med ljudmi. Sicer je res, da se lahko vsakdo zmoti, a težava je, da se WHO moti prepogosto. Leta 2003 je Global Fund, ki deluje po naročilu WHO, porabil 41,2 milijona dolarjev za nakup zdravil proti malariji. Leta 2004 se je izkazalo, da je zdravilom potekel rok uporabnosti, bila so neučinkovita. WHO je prihranila nekaj denarja, a ubila na deset tisoče otrok.

Ko si je WHO leta 2010 postavila za cilj, da zmanjša število žrtev zaradi malarije, se je zgodba ponovila. Število smrtnih žrtev se je povečalo. Podobno je bilo leta 2014, ko je bil v Afriki izbruh ebole. WHO se je izkazala za popolnoma neučinkovito. Leta 2017 WHO v svojem prednostnem seznamu ni omenila tuberkuloze, čeprav na leto pomori 10,4 milijona ljudi. Zakaj? Ker ji je tako svetovala farmacevtska industrija. Se ne splača.

Vodja Svetovne zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Ghebreyesus. (Foto: STA)

WHO je pri izbruhu novega koronavirusa povedala, da verjame kitajskim komunističnim oblastem. Tako je vseskozi delila škodljive nasvete. Med drugim, da maske niso potrebne. Najbolj nenavadno pa je, da je 4. aprila javila, da je nošenje zaščitnih mask koristno, nato pa spet hitro obrnila ploščo in se v ponedeljek, 6. aprila odločila, da bo priporočila umaknila. WHO je tako v nasprotju z Ameriškim centrom za nadzor in preprečevanje bolezni, ki je javnost pozval, da naj se v lekarnah, trgovinah z živili in na drugih javnih mestih, kjer je fizično distanciranje težko, zaščitijo s pomočjo pokrival za obraz.

Glede na to, da je generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus sredi pandemije našel čas za telefonski pogovor s “strokovnjakinjo za zdravstveno varstvo” Lady Gaga, s katero si je potem, ko ji je čestital za rojstni dan, izmenjal mnenja, kaj narediti v boju proti koronavirusu, nas vse skupaj z delovanjem organizacije niti ne more čuditi toliko. Je pa žalostno, da toliko denarja namenjamo za njeno financiranje, ko bi lahko denar porabili za gradnjo domov za starejše, neprofitnih stanovanj za mlade družine in vrtcev, ki jih Slovenija resnično potrebuje.

Hana Murn