Peterle: “Demosovega projekta osamosvajanja in osvobajanja nam komunisti niso dovolili dokončati”

Lojze Peterle: "Za komuniste sem bil vedno simbolna grožnja".

Lojze Peterle je član stranke NSi. V  Evropskem parlamentu pa pripada poslanski skupini Evropske ljudske stranke (Krščanskih demokratov) v poslanski skupini ELS in je bil tudi podpredsednik Evropske ljudske stranke.

“Vesel sem, da pripadam temu nasmehu zgodovine. Pa vendar sem se takrat bil pripravljen odpovedati mestu mandatarja v korist Jožeta Pučnika, ki pa je ponudbo zavrnil. Njegova politična in demokratična izkušnja se mi je zdela bolj primerna za takratni čas. Zdelo se mi je, da mora imeti prvi mož Demosa močno pozicijo. Šla sva na Rožnik na sprehod in naslednji dan mi je zaželel vse dobro. Ponosen sem, da sem prevzel to vlogo in ni mi žal. Ta čas je največji dosežek slovenskega naroda. Narod nima večje želje kot to, da živi v svobodni in demokratični deželi. Vedel sem pa tudi, da bo zaradi mojega krščanstva to dejstvo polariziralo Slovenijo. In jo je. Slišal sem najave, kaj vse se bo zgodilo. Pučnik kot ateist bi doživel manj napadov. Manj strel bi udarjalo nanj.”

Slišala sem, da naj bi Jože Pučnik šel na enourni sprehod tudi s Spomenko Hribar?
“S kom vse se je takrat sprehajal po najinem pogovoru, ne vem. Sem pa slišal, da naj bi ga. Hribar imela precej vpliva na Pučnikovo takratno odločitev.”

So se tudi na vas vršili pritiski?
Pritiskov ni manjkalo. Tudi kasneje. Šlo je za tektonske premike. Predsednik vlade je postal nekdo, ki ni imel politične preteklosti – ker nisem bil član komunistične partije. Če se pa spomnim kakšnega članka ob prevzemu te vlade, ki se je takrat imenovala še Izvršni svet. Predstavljali so me kot ignoranta, kot črnega. Skoraj da ni bilo karikature, na kateri ne bi bil na križu ali v kakšni kapelici. Dobro so se zavedali, da potiskanje predsednika vlade v diskvalifikacijski kontekst – vera ni bila zaveznik komunistične partije. Vera je bila prečrtana. Še na univerzi, v 70. letih, smo se morali učiti o veri kot predsodku. Bil sem iz odpisanega sveta.

Kaj je bilo tisto ključno, da ste se potem razšli? Zakaj je Demos razpadel?
“Dobro vprašanje. Demos je razpadel zato, ker je v njem pošla notranja volja za skupno delo naprej. Deloma prav zato, kar sem pravkar rekel. V tej stranki, ko sem nekoga povabil na podpredsedniško mesto in mi je suvereno odgovoril, da on je lahko samo predsednik vlade. Kasneje sem slišal, da je bil za to vlogo tudi namenjen. Ta boj se je začel takoj po proglasitvi države. Hoteli so me zamenjati in šlo je za simboliko ne samo na strani stare partije in njenih strank komunističnega porekla, ker niso želeli tega preboja zgodovinskega dosežka. Jaz sem jim bil simbolna grožnja. Vlada je morala pripraviti obrambo. Doživeli smo odvzemanje orožja teritorialni obrambi. Šli smo v smeri samostojnosti golih rok.”

Kdo je razoroževal Slovenijo? Kdo je odigral ključno vlogo?
“Pravi izraz je “samorazoroževanje” – na podlagi ukaza Jugoslovanske ljudske armade. Danes je jasno, da se je to razoroževanje dogajalo z vednostjo takratnega vrha slovenske Teritorialne obrambe in to so ljudje iz takratnega političnega vrha Slovenije tudi vedeli. Zaradi tega imamo danes težave, tudi različna vrednotenja, različne kvalifikacije so padle o narodnem izdajstvu. Predsedstvo ni odreagiralo hitro in odločno. Tako je kar osemdeset odstokov orožja odšlo iz Slovenije v skladišča Jugoslovanske ljudske armade. Beseda samorazoroževanje je tukaj na mestu, ker je šlo z vednostjo tudi slovenske politike, vendar ne v Demosovem krogu.”

Kako komentirate ustanavljanje novih strank na desnici –  recimo g. Primca? Ali potrebujemo še eno stranko na desnem polu zskrščanskim predznakom?
“Ne bi se opredeljeval do imen. Pozdravljam karkoli, kar lahko prispeva k temu, da bomo Sloveniji pomagali naprej iz pomladnih izhodišč. Če rečem pomladna izhodišča, to pomeni, da ne govorim ideološko. Slovenska pomlad je navdihujoč politični standard, ki pozna skupno dobro. K temu se moramo vrniti.”

Koliko ste lahko iz Bruslja vpeti v aktualno politiko doma? Ste se s tem distancirali od svoje stranke NSi?
“Slovenija lahko uporabi Peterleta, kolikor hoče, ne glede na vlado, ki ji ponudim svoje usluge. Evropski poslanci so na enem ključnem križišču, kjer se odloča in prvi dobimo ključne informacije. Odnos do evropskih poslancev oziroma interes slovenskih vlad do sodelovanja z njimi je relativno majhen.”

"Če se je zdelo predsednici naše stranke, da to ob tej priložnosti pove je verjetno vedela, da ni nujno, da bo pozdravljena. Jaz bi to vzel kot eno pomebno dejstvo in bi o njem premišljeval".

“Če se je zdelo predsednici naše stranke, da to ob tej priložnosti pove, je verjetno vedela, da ni nujno, da bo pozdravljena. Jaz bi to vzel kot eno pomebno dejstvo in bi o njem premišljeval”.

Kako komentirate govor Ljudmile Novak o demokratični desnici?
“O tem sem bral, ker mene tam zraven ni bilo. Mislim, da je imela razlog, da je to povedala, kot je povedala. Če se je zdelo predsednici naše stranke, da to ob tej priložnosti pove, je verjetno vedela, da ni nujno, da bo pozdravljena. Jaz bi to vzel kot eno pomembno dejstvo in bi o njem premišljeval.”

Ali je to za Novo Slovenijo odmik z desne strani?
“V tem ne vidim odmika. Ga. Novakova govori naravnost in ne olepšuje zadev. Z njenim stališčem se da lepo napredovati. Jaz bi ga vzel zares. Če nekdo misli tako kot predsednica neke suverene stranke, bi se vprašal, zakaj je to povedala. Predsedniki ključnih strank se morajo dogovoriti, kako bodo ozelenili pomlad. Petindvajseta obletnica je simbolna priložnost za napredek.”

"Na SOVO sem naslovil pismo in imam dva dokumenta, ki trdita, da nisem bil ne to ne ono".

“Na SOVO sem naslovil pismo in imam dva dokumenta, ki trdita, da nisem bil ne to ne ono”.

Lahko pojasnite dejstvo, da vas nekateri stalno omenjajo kot sodelavca UDBE?
“Nimam kaj dodati. Bom pa nekaj povedal. Ko sem bil predsednik vlade, ni to prišlo nikomur na misel. Pa tudi nekaj časa, potem ne. Ko sem zmagal z listo Nove Slovenije s triindvajsetimi odstotki, so mislili, da želi Lojze Peterle prevzeti desnico. Takrat so se pojavile te norosti o udbovstvu. Zdaj sicer preskakujem. Ampak takrat nisem videl potrebe, da to komentiram, ker je tako noro. To se je razvilo za notranje politične potrebe. V tem ne vidim nobene dodane vrednosti. Vesel sem, da to tako ljudje tudi vidijo. Nisem še srečal nekoga, ki bi v to verjel. Žal mi je, da so se nekateri moji bivši sodelavci – očitno je eden od teh za to idejo tudi zagrabil. Zame je to obskurno.”

Gospod Drobnič je priznal sodelovanje, vi pa tega niste demantirali. Zakaj ne?
“Jaz sem dokumente objavil in če nobeden noče demantija objaviti. Res, celo nekaj časa nisem videl potrebe, da bi objavil. To je nizko, da bi dokazoval, da nisem. Ljudje so rekli »Nekaj pa le naredi«. Na SOVO sem naslovil pismo in imam dva dokumenta, ki trdita, da nisem bil ne to ne ono. Ampak teh, ki te floskule mečejo med ljudi, to ne zanima. Več ne morem narediti. Vem, kdo sem, kaj sem in tudi kaj sem za to državo naredil. Nobena umazanija mi ne more odvzeti ničesar od tega, kar sem. Lahko pa komu zamegli oči. To je nekomu mogoče malo uspelo malo sem in tja. Kar se pa tiče g. Drobniča, ki je na tem stolu sedel nekaj dni prej. Prepričan sem, da so marsikoga prisili. Kaj se je dogajalo z njim, nimam težav verjeti, ker ga že zelo dolgo poznam.”

Ste poznali ta del njegove preteklosti?
“Ne, tega nisem poznal. On je to pojasnil, kot je. Nimam podlage, da mu ne bi verjel. Udba je poznala metode, kako nekoga spraviti v odvisnost. To so ‘sitne’ zadeve in niso prijetne za tistega, ki ga taka obtožba doleti. Zgleda, da bo naša generacija še živela s tem. Šel sem nalašč pogledat Lajovčev spisek udba.net in nisem našel imen, ki so bila povezana s spremljanjem mene in mojega dela. Pa jih ni bilo na tistem seznamu, a sem prepričan, da so bili udbovci. Moje vprašanje je – kaj od tega je verodostojno. Vem, da so bila razna prikrivanja. V Udbi so bili ljudje, ki pa niso bili člani Zveze Komunistov zaradi kamuflaže. Saj smo razne scene na to temo že prebrali. Ni enostavno. Sam nisem šel niti tega svojega dosjeja prebrat, ker sem prepričan, da je prečiščen. Kaj bi gledal nek ostanek, nek prebirek, ker ne verjamem, da je tam notri nek verodostojen material. Vesel sem, da smo ob vseh teh sumih in pri tem blatenju, ki gredo vse do visokih imen, kljub temu dosegli reformo, demokratizacijo in osamosvojitev. Navkljub vsemu temu sem vesel, da sem bil del tega dogajanja.”

Več z Lojzetom Peterletom pa si oglejte na Novi24TV.

Sofija Pika Simič

 

 • tarantela

  Za notranji razdor v DEMOS-u niso bili krivi komunisti, so pa temeljito izkoristili tedanje stanje na desnici. Če bi takrat vladala sloga, bi bilo danes drugače. Marsikaj so si desne stranke zakuhale same. Žal to danes močno občutimo vsi; z negativnimi posledicami se soočamo vsi, ki smo želeli drugačno Slovenijo.

  • kekec

   Lojzek ,niste imeli jajc, da bi Kučana in negovo falango poslali na odpad, ampak ste se obnašali ritolizniško.

   • Lepotica

    Ni imel jäjc in je zato popüšil kürac! Pardon, ta stavek je treba prebrativ prekmurščini.

  • totex39

   Tako je, vodili so napačno politiko in to so izkoristili komunisti.

 • MEFISTO

  Peterle se malo spreneveda.

  Kdo pa je bil poleg Bučarja najbolj proti lustraciji?

 • xtc

  Ko zagledam talke ksiht se mi pojavi napis “Vir znotraj RKC”:
  Ena najbolj spornih oseb znotraj demosa poleg Bučarja;Hribarjeve;Rupla in Pirnata ter Jambreka odgovornih za razpad in spore v Demosu:
  IMA PA NA GRBI KAR NEKAJ ČUDNIH POTEZ:

  • janez.pokoncni

   Zdaj pa poglej kaj ima Lojze od svoje politike. Sedi že tretji mandat v Bruslju.

   Evropski parlament svojim poslancem omogoča super starost, saj so z dopolnjenim 63. letom starosti upravičeni do starostne pokojnine . Za vsako dopolnjeno leto mandata dobijo 3,5 odstotka poslanske plače (v enem mandatu torej 17,5 odstotka ), vendar pokojnina skupaj ne sme presegati 70 odstotkov plače. En mandat torej pomeni 875 evrov pokojnine , dva 1.750 evrov, itd. . “Evropsko” pokojnino poslanci dobijo, PAZI TO, ne glede na to, ali hkrati prejemajo tudi pokojnino v matični državi.

   • Anthon

    Spet eden, ki obožuje uravnilovko! Socializem je ljudjem zlezel globlje, kot bi si kdo mislil.

    • janez.pokoncni

     ;) ja, to bo.

 • Lepotica

  Najprej nam bosta morala Peterle in Janša razložiti, zakaj sta šla leta 1992 v vladno koalicijo skupaj s temi grdimi komunisti, ki so razoroževali Slovenijo in razbili Demos. Že 24 let čakamo na njuno razlago!

  • xtc

   Kolikor vem je imel pomembne funkcije v vladi in tudi odločevalske Alojz in JJ NI BIL V NIKAKRŠNI KOALICIJI IN ŠE NEKAJ KAR SKUŠAŠ PRIKRITI;KO JEBILA SDS v koaliciji z levaki JJ ni bil njen član; prevzel jo je kasneje in iz mejne strančice naredil resno stranko:
   Lep poizkus zavajanja ampak strel v prtazno(btw_nov nick?)

   • tarantela

    Slovenska demokratska stranka SDS ( v tej stranki sta bila tako Bavčar kot Janša) se je razdelila v Demokratsko stranko DS (Bavčar) in Socialdemokratsko stranko SDS (Janša).

    • tarantela

     Naj še dopolnim: Demokratska stranka se je osula, nekaj članov je prešlo v Liberalno stranko, ki je imela kar nekaj problemov, reševal jih je Drnovšek. Preostanek Demokratske stranke je vodil Tone Peršak, stranka je poniknila, tako kot LDS. Janša pa je s svojo stranko SDS obstal, še več, stranka se je okrepila in ima kar zavidljivo število simpatizerjev. No več težav ima levica, od prvotne Združene liste, do raznih strank in strančic je danes najmočnejša SMC, ki pa izgublja na podpori. Toliko po spominu. Lahko še popravite in dodate.

    • Anthon

     Popolnoma mimo. SDZ (Slovenska demokratična zveza) se je razdelila na Demokratsko stranko in Narodne demokrate. Tedaj je obstajala tudi SDSS. Ljudje, ki nam je šlo za demokracijo, smo iz SDZ sprva odšli na tri strani: v NDS, SKD in SDSS. Demokratska stranka pa je predstavljala t.i. retencijo iz stranke SDZ, ker so tja očitno odšli povečini ljudje s specialnimi zadolžitvami. To je tista pragmatičnost na slovenski način, ki je včasih zanesla tudi krščanske demokrate in Ljudsko stranko.

   • Lepotica

    Janša je bil minister v Drnovškovi vladi 1992-1994 do Depale vasi. Drnovšek je bil pa vodilni slovenski komunist v 80-ih letih in prej član jugoslovanskega predsedstva. Ti se tukaj sprenevedaš.

  • indijanka

   To vprašanje te preganja že 24 let ostalo pa ti je jasno? Prepričana sem, da te bodo komentatorji zasuli z vprašanji. No, pri JJ ju z odgovorom ne vidim težav, ker sledi svoji vsebini in prilagaja samo taktiko, kako bi vsebino realiziral v življenje naše države. Če želiš razumeti njegove ideje ne boš potrebovala 24 let, če jih pa ne želiš, ti pa niti življenjska doba Hinduzov ne bo pomagala, zato to pusti za drugo življenje.

   • Osti jarej

    …..a to je tvoj argumentiran odgovor sokomentatorki?….nesramen in totalno neargumentiran….

    • indijanka

     Hmmm..nisem zaznala vprašanja. Samo provokacijo.

     • Osti jarej

      ..ja,tukaj ste vsi ogroženi…

     • indijanka

      To pa ne drži. Tukaj ni nihče ogrožen. Ogrožanje so ljudje preživeli z dvignjeno glavo in upanjem v srcu. Ne upam si niti pomisliti, kako jim je bilo težko. Zaradi hudobije? Mislim, da ne. S hudobijo bi znali. Prej zaradi neumnosti naroda, ki nima kritičnega odnosa. Bomo morali bankrotirati in izgubiti suverenost, preden bomo razumeli, čemu so spremembe v življenju naroda namenjene.

     • Osti jarej

      …narod se prebuja….bankrotirali bomo in lačni bomo tudi,suverenost smo izgubili tisti moment,ko smo vstopili v eu in nato…počakaj,da reve podpišejo še vse ostalo,kar že niso in nam prodajo še osnovno,kar rabimo za lajf..vodo in zrak…pravzaprav to ni več naše…..tako zyebani ,brezpravni in lačni bomo,da se nam bo odcufalo, izgubili bomo razsodnost…..a kaj,ko krivcev ne bo več v oravbani državi…vsi bodo lepo na varnem tisoče km stran….vsi krivi za propast ene najobetavnejših držav ,ki je vstopila v eu…zdaj nas šibajo pa tiste bivše ,kakor bratske,ki so trpele 10 let vojne…

     • Joj, kakšne klobase ?

     • Anthon

      Primitivna naivnost, kakršna puhti iz tebe, v demokratičnem okolju ni dovoljena.

      Sicer pa bi take kot ti, o katerih sem prepričan, da od države veliko več pokurijo, kot vložijo vanjo, v vseh situacijah preprosto prepustil vsakdanu. Če se ti doma kak bronksovec brez izpita in denarja zakanta v avto, si pomagaj sam. V tujini, če kam potuješ, naj te uradni organi preprosto ignorirajo. Če ti kdo sune denarnico, pač fehtaj, da boš preživel. Vse ambasade na svetu bi te morale ignorirati, na pasoš pa naj se ti napiše, da si po duši Severni Korejec. Ker samo tam še večina misli, da lahko preživi sama brez mednarodnih asociacij. Kar naj, s tabo vred.

    • Lahko ga dopolniš – izvoli !

   • Lepotica

    Namreč, Peterle leta 2016 jamra nad razoroževanjem Slovenije s strani komunistov in razbijanjem Demosa. Ja, ljubček zlati, saj si vsa ta dejstva že leta 1992 poznal in si klub temu šel v španovijo skupaj z njimi?

  • don g

   nimaš kaj razmišljat to je stvar demokracije,ker če ne bi bili skupaj v koaliciji nebi mogli vladati

  • tarantela

   Demos se je razbil sam zaradi notranjih trenj. Vsak bi rad bil prvi. Komunisti so to komaj čakali.

   • Anthon

    Če politiko razumeš v smislu rdečih komunističnih pravljic, imaš prav.

  • centurion

   In danes se pojaviš ti, da nas razsvetliš…
   Pel svojo (s)lepoto v svoj rdeči bordel.. kokoš…

 • Jurij Vošinek

  Peterle ima prav.V Sloveniji so komunisti na oblasti ne glede katera stran je v sedlu.

 • centurion

  Pa ti, Peterle, tut ne. Bodi pošten vsaj danes….

 • domovina mili dom

  Ker prosveta, pravosodje z represivnimi pod organi ni bilo očiščeno
  komunistov, se ti neovirano sprehajajo po ustanovah in zastrupljajo
  mladež od vrtcev do dr,mr,fr na faksih, rdeći okostnjaki.

 • Veritas

  Ta pravi se oglaša… katoliško agrarna komunjara !!!!!!!!!!

  • Imaš dokaze ?

   • Veritas

    Po dejanjih jih boste spoznali… Petrle je prodana duša, podtaknjenec… Isti kurac kot Bučar.

   • Veritas

    Po dejanjih jih boste spoznali… je potrebno še kaj dodati ali dokazovati?!?!

    Prodana rit. Isti kurac kot komunjare. Najprej so komunjare šele potem Slovenci, enako kot tile najprej katoličani, šele potem Slovenci. To je isti drek!!!

 • avtohtoni neandartalec

  Ne razumem, Peterle je torej priznal, da dosje o njemu obstaja, vendar trdi, da so njegova šifra in podatki izmišljen konstrukt. Za razliko do recimo Pahorja,ki je še ponosen, da je agent, vzgajali so jih namreč, da so neke vrste James Bondi in so lahko ponosni, da so izbrani, čeprav je bilo na seznamih kakšnih pol milijona Slovencev (od 2 milijona).
  Dejstvo je tudi, da je bil Peterle nižji javni uslužbenec že v komuniszmu, po kakšnem ključu je torej Udba oziroma partija izbirala svoje sodelavce in ovaduhe, verjetno niso rihtali šihta katoličanom. Kako veren je bil v času komunizma, pa pričajo njegovi obiski v obližnji cerkvici, če je tja sploh kdaj zahajal.
  Nekateri pa res nismo bili ne Udba in ne komunisti, ne prej in ne danes, nimam občutka, da sem zato kaj bolje živel, je pa res, da so mi marsikaj obesili, kar so takih kot je Peterle gladko spregledali ali je bil celo pohvaljen.
  Pa če se kaj spomni, da je že večkrat prebolel raka me tudi zanima, ker je medicinski fenomen, najbrž je preveč skromen, da bi se s tem pohvalil, rad bi videl tudi koliko je zapravil za zdravljenja.
  Presekajmo ta drek, Peterle je odgovoren za 25 tisoč izbrisanih državljanov, zaradi česar smo na najvišjem sodišču na svetu obsojeni za zločine proti človeštvu, meni to ni smešno, tudi ne vidim nič dobrega v teh njegovih evgeničnih democidi, je pa lepo videti, da spet ni nihče odgovarjal. Res ne razumem zakaj mi še danes vse to prenašamo, mogoče zato, ker domnevni tajni agent vseeno veliko pove, lahko bo malo bolje opisal kako so udbaši vzgajali odvisnost, mogoče so ga vabili vsak dan na kakšne take obiske, kjer so mu zlivali konjka v grlo in ga zelhali z zdravilnimi želišči, ob poslušanju glasne avsenikove muzike, mogoče so ga skušali celo narediti odvisnega od seksa, take zgodbe bi marsikaj pojasnile. Resno, vse to nedvomno obstaja in se dogaja še danes, ampak mene zanima, kako je Peterle to preživel, pa zakaj ni zahteval pregon in lustracijo državnih teroristov.

 • Veritas

  EKLATANTEN DOKAZ FAŠIZEM=NACIZEM = KOMUNIZEM

  Ob nedeljah celo levičarje na rtv portalu zgleda lahko sreča pamet?!?!??!?!

  http://www.rtvslo.si/svet/maduro-grozi-da-bo-zasegel-zaprta-podjetja/393063

  “Kdor želi ustaviti proizvodnjo, da bi sabotiral državo, bi moral oditi, tiste, ki to delajo, pa je treba zapreti,” je dejal.
  *****
  To je popolnoma enako kot napis nad koncentracijskimi taborišči: DELO OSVOBAJA!!! Torej čista perverznost – prisilijo te v delo, ubijejo, če ne delaš… preživetje po njihovih notah pa imenujejo svoboda?!?!??!!? Za kozlat!!!!!!!!!!!!!!!
  *****
  Krizo v državi z največjimi ocenjenimi zalogami nafte na svetu je še
  poglobil padec cen energentov na svetovnem trgu. Inflacija je lani
  znašala več kot 180 odstotkov, gospodarstvo pa se je skrčilo za 5,7
  odstotka. Maduro, ki nadaljuje uničujočo socialistično politiko
  svojega predhodnika Huga Chaveza, za težave krivi predvsem ZDA, ki po
  njegovem mnenju destabilizirajo državo po nalogu “venezuelske fašistične
  desnice”.

  ****
  V socializmu so lahko le vsi enako revni. Enakost je nenaravna!!!! Seveda socialistom so vedno krivi drugi… ker so sami totalno nesposobni, producirajo negativno selekcijo pa še grdi tujci jim nočejo dati denarja?!?!??!?!?

 • avtohtoni neandartalec

  Mogoče bi pa Peterle vedel povedati, koliko civilnih državljanov je pri nas ta hip pod neprestanim nadzorom, kakšne tehnologije na njih zlorabljajo, v sodelovanju s katerimi državami, koliko agentov je vključenih in koliko nas je vse to stalo, da ne bo potem spet presenečen in sredi Evrope lagal, da ni nič vedel, da so mu komunisti podtaknili še to.

  Ne razuimem novinarjev, zakaj vodilnih in eminentnih avtoritet nihče ne vpraša tega preprostega vprašanja, mogoče bi Slovenski narod streznilo, če bi se zavedli, da smo slabši od nekdanje vzhodne Nemčije, ampak če nihče ne sprašuje…

 • avtohtoni neandartalec

  Če so Peterle in Pučnik vedeli, da komunistov ne morejo premagati, zakaj niso tega tako povedali?
  Ta tihi, načelni upor je najbolj patetičen, kaj se sploh gremo, javni uslužbenci še vedno ubogaj oudbo in napadajo, terorizirajo civilno prebivalstvo, ki živi v oblakih in si domišlja, da vse to ni res, se ne dogaja pred njihovimi očmi, čeprav se zgodi edino njim. Država se na paranoidne kritike sploh ne ozira, zavedajo se, da niti takih vohunskih škandalov kot so Patrija ali arbitraža ne morejo razvozljati, kaj šele vsakdanje podtalne dejavnosti, ki se največkrat posreči. Saj ljudje kažemo s prstom, pišemo, se pritožujemo in opozarjamo na državne teroriste, ampaki kdo te bo pri nas jemal resno, če vrh politike vztraja, da je to normalno in ni tako hudo, država gnije, to je vse. Tako obnašanje je res zelo podobno skrajnemu verskemu fanatizmu… v Evropskem parlamentu zgleda tega ne občutijo, pomagajo oblasti in cerkvi kolikor se da.

 • Antonius

  Peterle je dobro vedel kdo so tisti, ki so prestrelili Demos pa je kljub vsemu vztrajal, da se še ene revolucije ne bo šel. JAVNO naj bi jo zahteval, pa bi vsa volilna Slovenija takoj vedela kdo s figami v žepu sodelujejo v Demosu in kdo lustraciji nasprotuje, oziroma se jo boji.
  Zanimiva je njegova nedorečenost v zvezi z izpostavljanjem imen. Izdajalskega *küčana se izogiba kot hudič križa. Zato je pa bil povabljen na njegovi forum 21. Vrh teritorialne obrambe in politični vrh so predstavljala neka imena, on pa o teh vrhovih kot, da so nek virtualni svet iz vesolja, odgovorni za razorožitev slovenske TO so prišli pa z Marsa.
  Njegovo žlobudranje na temo *novakove je pa povsem brez veze. Ni pa brez veze njegovo sodelovanje pri naporih, da so dostopnost do arhivov zaprli pred raziskovalno javnostjo. Upam, da bo na naslednjih volitvah njegova stranka z *novakovo in *toninom vred postala dokončno brez veze.
  Kot sem že zapisal, *peterle je odličen za površno obveščene, zato je pa tudi nevaren s svojimi jeguljastimi manipulacijami. Površno obveščenih je še vedno kar veliko v Sloveniji.
  Pokojni dr Bajuk je dobro vedel, zakaj se je politikantsko ambicioznega egoista *peterleta po volilnem porazu tako izogibal! Na Golovcu, kjer sva se na sprehodih srečevala in pogovarjala, ga dr. Bajuk niti enkrat ni omenil v diplomatsko zadržanem bontonu in izbranimi besedami.

 • Lepotica

  Lojzek, pa še to nam povej, kako so se v zgodnjih 90-ih letih nekatere babnice v SKD iz tajnic čez noč spremenile v uspešne menedžerke podjetij v državni lasti.

  In kako sta prijateljevala s Hildico, “žao mi je što smo bili samo dobri drugovi”? Ah, verjetno so za žalostni konec te zgodbe tudi krivi komunisti.

 • moat

  Peterle je časten mož in skupaj z Novakovo, ki so jo podporniki stranke SDS pred kratkim izžvižgali, bi morala igrati veliko bolj pomembno vlogo na desnici. Samo pravi ljudje bi morali na prava mesta. Je to na desnici res tako težko? Tako Peterle o tem dogodku: “O tem sem bral, ker mene tam zraven ni bilo. Mislim, da je imela razlog, da je to povedala, kot je povedala. Če se je zdelo predsednici naše stranke, da to ob tej priložnosti pove, je verjetno vedela, da ni nujno, da bo pozdravljena. Jaz bi to vzel kot eno pomembno dejstvo in bi o njem premišljeval.” Vsa čast obema. Janša jima ne seže do kolen, res.

  • Lepotica

   Ha, ha, Peterle je časten mož…… … mogoče je časten v društvih orgličarjev in čebelarjev. V politiki in kadrovanju se pa ni najbolje izkazal.

   • moat

    Res je, ni dosti naredil, bi pa naredil dosti več, če bi lahko. Janša pa je imel možnost, lahko bi kaj naredil, pa ni.

    • rrrrr

     Kdaj?

     • moat

      Ko je bil na oblasti.

     • rrrrr

      Da ni nič naredil, ko je bil na oblasti ( kljub virantom, Erjavcem in Žerjavom)? Nekaj dejstev, po spominu:
      1 prvič v zgodovini izravnan proračun ( odnos med dohodki in prihodki) brez minusa

      2 zmanjšal javni dolg iz cca 27%( Rop) na 22% BDP, danes po dveh novobraznih vladah znaša ta dolg že rekordnih 84% BDP
      3 v štirih letih se je BDP v Sloveniji povečal za nekaj manj kot 40%
      4 Kupna moč Slovencev je bila konec 2008 na 91% povprečja EU, danes je nekaj več kot 80%
      5 leta 2007 je bil zelo uspešno uveden €
      6 ob zaključku mandata je bilo pri nas cca 65.000 nezaposlenih. Danes?
      7 Uspešno predsedoval EU
      8 Zasnoval / Izpeljal nekatere strateške reforme, dohodninsko in pokojninsko

      9 Slovencem vcepil upanje, da se lahko v vseh pogledih kosamo z razvitimi
      10 Prepovedal totalitarne simbole na državnih proslavah tako kotdrugod po EU
      11 Za tiste, ki zgoraj navedenega ne razumejo, pa še preprosto dejstvo: leta 2008 je vinjeta stala 55€. Danes?
      Spoštovani Moat, vi se takrat morda še niste rodili ali pa ste bili na potovanju, drugače bi ta dejstva poznali.
      Zato dovolite vprašanje? Katera vlada v poosamosvojitveni Sloveniji je bila vsaj desetino tako uspešna

     • moat

      To kar pišeš je bil čas sitih in debelih krav, razcveta, ki pa je kasneje šel strmo navzdol. Tudi po zaslugi Janše, ki v tem času pač ni varčeval ampak se je zadolževal, kolikor vem sam. Sicer pa nobena vlada po osamosvojitvi ni napravila ničesar dobrega za ljudi in državo, zato pa smo danes na dnu. In vseskozi poudarjam, da imamo pri nas leve in desne politične mrhovinarje, nobenega ne “šparam” in sem mnenja, da pri nas ni neke politične alternative, ki bi nas potegnila iz .reka. Seveda je to samo moje mnenje.

     • rrrrr

      Čas debelih krav? Ali niso bile v času Ropove vlade krave vsaj enako porejene kot naslednje štiri leta, pa potemv času Pahorja, Bratuškove in dveh letih Cerarjeve? Da Janša ni varčeval? Kako bi bil potem prvič v zgodovini Slovenije izravnal proračun? Kolikor vem, se je res zadolžil za slabi dve milijardi, vendar je šel ta denar v glavnem za refinanciranje ( obresti) prejšnjih velikih komparijskih koakicij. Pa kaj bi vam govoril, če v Delu in RTV slišite drugače!
      Razumem vas, da ste eden izmed vsegliharjev, ki jih zaradi prikrivanje svojih prevladujočih kriminalnih rabot na vsej črti producira nereformorani zaostali prikriti režim, zato vas tudi jaz ne morem prepričati. S tem tudi prekinjam najin dialog, razen, če mi odgovoritena moje vprašanje:

      Katera vlada v poosamosvojitveni Sloveniji je bila vsaj desetino tako uspešna kot v letih 2004-2008?

     • moat

      “Najmanj uspešna vlada po kazalniku gospodarske rasti je bila Drnovšek – Ropova vlada (2001-2004). Tej vladi je sicer uspelo Slovenijo pripeljati v EU in NATO ter pripraviti soliden makroekonomski okvir za prevzem evra, toda dosegla je le povprečno 3,5-odstotno rast, medtem ko je povprečje vseh 10 novih članic EU znašalo kar 5,3%. Zanimivo je, da je Janševa vlada (2005-2008), ki se sicer lahko pohvali z dosedaj najvišjo doseženo povprečno gospodarsko rastjo (5,1%), v primerjavi z ostalimi novimi članicami EU (povprečno 6,3%) relativno manj uspešna (indeks 0,80, torej le 80% povprečne stopnje rasti v 10 novih članicah). To Janševo vlado uvršča šele na tretje mesto po uspešnosti glede nas vse štiri dosedanje vlade.”
      Vir https://damijan.org/2008/09/page/2/. Tole so podatki o uspešnosti Janševe vlade. Koliko se spomnim je bila po ocenah Janševa vlada uspešna prav zaradi razmaha gradbeništva, ki je v gospodarski strukturi rasti bila najvišja.

  • Anthon

   Tudi jaz sem žvižgal. Spomin mi je tedaj skočil nazaj v čas, ko sem v slabem vremenu zbiral podpise, da bi se izognili neumnosti in nerazsodnosti NSi-ja z novim popravljennim arhivskim zakonom.

   • moat

    Si žvižgal zaradi pred leti arhivskega zakona ali o tem, ko je Ljudmila govorila o bolj demokratični in zmerni politiki na desnici?

    • Anthon

     Glede na čudne stvari, ki sem jih slišal iz njenih ust glede arhivskega zakona, ji na nekaterih področjih odrekam relevantnost.

    • domovina mili dom

     Daj že enkrat razumeti. Razbit kozarec se ne da več zlepiti.
     1. izdali so Slovence s podpor penziji vilinskemu rdečemu škratu.
     2.podprli so zaprtje arhivov.
     3.javna pomoč medijem: “s politikom v zaporu”.
     Kako še naj bomo sigurni v to “slalomsko” stranko?
     Med diktaturo in demokracijo ni sožitja.

     • moat

      Preprosto, stranka se odpira, demokratizira in misli z lastno glavo.

     • domovina mili dom

      Ne misli z lastno glavo. Misli z glavo iz strani, na katero se nagiba. Vilinskemu škratu iz Murgldorfa je uspelo razbiti desnico s parolo: Nsi je satelit SDS-a.

     • moat

      Bila je satelit, zdaj pa hoče na svoje. Kolikor vem je to vodilo stranke, ki ga je Novakova že javno večkrat povedala.

     • domovina mili dom

      Ta satelit je pritegnila večja gravitacija rdečega planeta. Žal se g. Bajuk obrača v grobu.

     • moat

      Če se obrača v grobu ne vem, itak pa to močno dvomim. Moje mnenje je, da je treba iti pač naprej, se odpirati in povezovati ter podpreti dobre projekte, ne glede na to od kod prihajajo. Kar pa je za današnjo politiko bolj kot ne misija nemogoče.

     • domovina mili dom

      Če je za tebe dober projekt zapiranje arhivov, penzija Kučanu. Si potrdil moj sum, da je NSI satelit levakov.

     • moat

      Pa si me, s temi arhivi namreč. Glej, čeprav nisem hotel debatirati o tem zapiranju arhivov, res. Toda, poglej si druge države. Misliš, da imajo ves arhiv odprt? Vsak arhiv potrebuje svoj čas za odprtje. Saj tudi mene “firbec matra”. So pač ocenili, da je mogoče najbolje za državo in ljudi, da ostane še nekaj časa nedostopen javnosti. To je njihova odločitev. Še vedno pa ostajam pri svojem mnenju, da je povezovanje in demokratičnost stranke pravilna pot NSi in da bi morala igrati večjo vlogo v slovenskem političnem prostoru. Tvojemu mnenju o NSi ne oporekam. Kar imej ga, saj imam jaz tudi svojega.

     • domovina mili dom

      Nisem desni ekstremist. Vendar me logika, če hočeš kmečka zdrava pamet, napeljuje na zaključke, da z ljudmi, ki so dokazano morili cvet slovenstva, tako v intelektualnem kot domoljubnem smislu, ne more biti z njimi dialoga. Pa naj bodo ti ljudje še živeči ali pa njihovi zagovorniki-podporniki. Ne ne morem s temi ljudmi razviti dialoga. Ti ljudje spadajo na smetišče zgodovine, ne pa v sožitje z njimi. Za vojne in mirnodobske zločine se ne zapirajo arhivi. Človek, ki pa mu je bila intimna želja ostati v komunistični državi, pa si sploh ne zasluži dodatne penzije, zakaj le neki.

     • moat

      Imaš svoj prav in te ne morem prepričati. Vedno bodo, mislim tudi na podmladek, ostali podporniki tega in onega in če ne bo dialoga bomo še vedno tukaj, kjer smo zdaj.

     • domovina mili dom

      Želim ti vse dobro na tvoji poti.

     • moat

      Hvala, res :).

 • baubau

  Lojze Peterle,mar ste res za dokončanje “projekta osamosvajanja in osvobajanja”vi -in vsi mi-potrebovali dovoljenje komunistov?!

  • Anthon

   Ti bi preprosto ignoriral tedanjo politično moč strank, ki so se generirale iz DPO-jev. Revolucijo bi z revolucijo izbijal?!

   • kokobily

    Kaj se pa sedaj dogaja ??
    Namesto rdeče, ta črni revolucijon. Popluvaj, poteptaj vse, kar ni po tvojem godu..
    Tega smo se nagledali zadnjih 50++ let. Kakšni posnemalci !!! Ta mladi pa ne odhajajo, ampak bežijo..

    • Anthon

     Sam nimam nič z nikakršno revolucijo. Jo odklanjam. Pišem o realnih dejstvih.

     • kokobily

      Jaz tudi ne, se pa dogaja, zdaj tukaj, okrog naju. Štrafnula nas bo itak, napetosti je preveč…Išče se sovražnika, z leve, desne, vseeno, samo dase lahko po nekom udari. Zato tudi jaz “pišem o realnih dejstvih”, da si sposodim tvoje besede.. Žal !

 • Anthon

  Tako kot velja za g. Drobniča, velja tudi za g. Peterleta in za vse, ki so zabeleženi v udbovski literaturi. Dolžni so povedati ljudem, kako je bilo. Javne osebnosti so to še posebej dolžne storiti. Seveda je pa potem prav, da se z njihovimi izjavami, razlagami in dokazili ne ukvarjajo čudaški fdvjevci in vojaki revolucije na kakšni rtvslo ali pop televiziji, ampak pošteni novinarji, ki jim je objektivnost in resnica temeljno načelo. Ljudje bomo razumeli, saj do danes narejeno že toliko raziskav, da samo še rdeči propagandisti in strahopetci želijo Udbo prikazati kot nekakšno uradno, skorajda dobrodelno društvo, ali nekaj takega. Zame je strašno nenavadno, ne bi si drznil reči nezrelo, vendar intelektualno ne preveč pošteno, da g. Peterle ne gre pogledat svojega dosjeja, kakršen pač že ta je. In težko je razumeti motiv nekoga, da bi “prečistil” neki dosje. Upam, da bo Peterle pojasnil, kaj je mislil.

  • Lepotica

   UDBovske arhive so vedno “čistili” tisti, ki so z njimi upravljali. Do leta 1990 seveda komunisti.

   Po letu 1990 se zgodi nenavaden dogodek, ko g. Lajovica na ulici sreča neznanec in mu izroči kovček z UDBovskimi arhivi (verzija za tiste, ki verjamete v Grimove pravljice). Se pravi, kot nek čarovniški trik: levici so čez noč izpuhteli arhivi UDBe in se čudežno pojavili v rokah desnice. To pa pomeni, da je lahko nekdo pred javno objavo iz tega kovčka odstranil kakšne obremenjujoče dosjeje in ji doma shranil za rezervo kasneje.. ali pa mogoče dodal kakšen papirček, ki v prvotni verziji ni bil dobro “čitljiv”….

   • Anthon

    No, sam sem na Udba.netu naše nekatere zelo realne stvari. Že sami seznami so tako narejeni, da bi bilo črtanje ali popravljanje posameznika na enem listu opazno na daleč. Na dveh primerih iz mojega družinskega okolja sem videl, da dokumenti obstajajo, saj razpolagam s fotokopijami, ki sem jih dobil, oz. naredil na Zvezdarski in v Kazini. Zato stvari jemljem resno.

    • Lepotica

     Saj vem, da je 99% resnice, ampak 1% se je pa dalo neopazno spreminjati. Predvsem je objava seznamov sodelavcev UDbe doslej škodila IZKLJUČNO posameznikom na politični desnici. Za levičarje se namreč nihče ni čudil, da so sodelavci UDBe.

     • Anthon

      Ni problem v čudenju, problem je v poštenosti. Na moji, demokratični strani, so lahko t.i. sodelavci Udbe, ki jih je kriminalni režim s silo, grožnjami v to prisilil. Vendar moram za takšne javne osebnosti vedeti, ker vem, da vrhunsko odločanje zahteva strogo avtonomnost, ki je tisti, ki mora nekaj skrivati, preprosto v takšni situaciji ne more imeti. Ne obsojam nikogar, obsojam le kriminalce, ki so vzpostavili ta režim – vendar vrhunske politiko lahko nekomu (kot volilec) SAMO tako zaupam. Štekaš?

 • Anton

  no jaz pa Peterleta dojemam kot naivnega, ne kot nečastnega politika in kot tak je še bolj nevaren za desnico.Primer politika- Peterle je Ljudmila, tudi ona je preveč naivna in levakom to ustreza, kajti oni so do dna duše pokvarjeni, kradejo lažejo, še več manipulirajo z informacijami (pišejo, govorijo polresnice) in te so še mnogo bolj nevarne kot laži.

  • rrrrr

   Ne zamerite, ampak po vsem tem, kar sta zakuhala Novekova, posebej še Peterle, bi tudi vas lahko kmalu prišteli k naivnežem. Po vsem tem ( Kučanova penzija, arhivski zakon, JJ politik v zaporu, sovražni kompleks manjvrednosti proti SDS, itd) pa je menda resnica, vloga in položaj NSI v Kučanovi novi SZDL res povsem jasno definiran.

 • Lepotica

  Če je tak frajer, naj na naslednjih volitvah kandidira in dobi mandat ljudi za dokončanje “Demosovih” projektov.

  Saj res, kdaj pa bodo naslednje volitve? En Kekec nas je jeseni 2015 prepričeval, da bo do konca leta 2015 Cerarjeva vlada padla in da nas v letu 2016 čakajo predčasne volitve. No, kaj od tega se je/bo uresničilo?

  • if

   Od te vlade se uresničuje njen potencial imenovan “sranje”.

  • Vera

   To je odvisno od vseh nas , kdaj bomo nesposobno vlado nagnali iz foteljev !

  • domovina mili dom

   Ko se bo odločil en kekec iz Murgldorfa. Takrat bodo volitve.

   • Lepotica

    Če si pa kaj želim v slovenski politiki, je to selitev Milana Kučana iz Murgel v Šiško.

    Potem bi na tem portalu stalno poslušali: ” …v Šiški so spisali sodbo, Šišenski klan, vpliv iz Šiške na pravosodje…….”.

    • rrrrr

     Ja, menda ja! Pa če tudi če bi se preselil v Palermo, prav tako…..
     Ma ne, ups, celo na Siciliji bi ga v trenutku posedli za klavir…..

    • helena943

     Ne bo sel v Sisko on je bogat murgelski rdeci tovaris-gospod. Siska so pa skoraj sami bloki.

 • if

  Osvobooditev iz YU je bila lahka, osvoboditev izpod komunistilčne miselnosti je težak proces. Gre za virus, ki ga nosi veliko število ljudi, ki so sicer glasovali za samostoojno Slovenijo.
  Ta latentnost je izredno težko odpravljiva. Gre za mentalno obolenje mnogih članov družbe, od katerih je odvisen volilni rezultat in posledično hitrost napredovanja in tudi, žal, nazadovanja.

 • rrrrr

  Spomnim se deževnega in hladnega večera, ko smo člani odbora 2014 protestirali pred Vrhovnim sodiščem zaradi zlorabe pravosodja in kršenja človekovih pravic, le nekaj sto metrov dalje, pa je v hotelu Lev, Demosovec L. Peterle skupaj s Kučanovo kamarilo F21 na toplem igralo harmoniko in z njimi spodobno srkal šampanjec. ( v istem časom je g. J. Janša krivično gnil v slovenski Lubjanki)

  • helena943

   Če je to bilo res, mi povzroca veliko zalost.

   • rrrrr

    Žal je res. Edini vidni predstavnik NSI, ki se nam je pridružil ( in je še vedno z nami) je g. Hojs!

 • Bogdan Binter

  Peterle je naredil toliko škode za Slovenijo, da naj se kar mirno umakne v anonimnost. Je prikriti murgelski levičar, ki je vseskozi zavajal narod ….in pomagal prikrito uničevati našo demokracijo in gospodarstvo !

 • theExaminer123

  kot pise na udba net

  708315. PETERLE ALOJZ
  ROJEN: 05/07/48
  CR: 0392104-2
  ST.CR: 3243244
  KRAJ ROJ.: ČUŽNA VAS
  OBČINA ROJ.: TREBNJE
  OČETOVO IME: ALOJZ
  MATERIN DEKLIŠKI PRIIMEK: DEBEVC
  IME MATERE: IVANA
  NARODNOST: SLOVENSKA
  DRŽAVLJANSTVO: JUGOSLAVIJA
  SPOL: MOŠKI
  SAMSKI
  DV: DOSJE SDV: -0013606-00207
  (13606 – številke dosjejev stalnih in obcasnih virov v RKC (rimokatoliski cerkvi) )

 • janko3 novak

  Petrle bi moral biti lepo tiho.Škoda ki jo je naredil je nepopisna.Vprašajte ga za koliko je prodal tobačno…Pa zamerim mu to.Moja stara je bla komunjara,pa so ji komunjare vzeli zemljo v Ljubljani, on je pa poskrbel da so preko denacionalizacije dobili nazaj samo tisti ki so povezani z cerkvijo in imajo “modro kri”, čepraj jih že 100 let ni v Sloveniji….
  Pa hudega Lojzeku nebo…že zdaj si je žepe nabasal bolj kot većina udbašev,komunjar,klerov,bankirjev…

 • Iza Demos

  Še danes mi ni jasno kaj smo imeli za spraševat komuniste. Nas je bilo strah samih sebe in smo rabili blagoslov? Je bilo med nami preveč komunistov (preteklih, tedanjih, sedanjih)? Kakorkoli že, dejstvo je da smo se v hlače.

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!