fbpx

Dimitrij Rupel o kandidaturi Türka: Podpora Rusije gor ali dol, mislim, da iz te moke ne bo kruha

Foto: Nova24TV

“Umik podpore Rusije pomeni poraz. Seveda to ni zadnja beseda, tudi ne s strani Rusije. Volitve so pozno letos in do takrat se lahko spremeni še marsikaj. Kljub temu pa je to presenečenje, saj je Danilo Türk bolj veljal za prijatelja naših vzhodnih držav. Pričakoval sem, da bodo težave s podporo pri ZDA, nisem si pa mislil, da bodo težave v Rusiji,” je nedavno novico glede kandidature Danila Türka komentiral Dimitrij Rupel.

Kot je povedal nekdanji zunanji minister, bi funkcija, kot je generalni sekretar Združenih narodov, morala biti utemeljena in podprta s čim več glasovi čim več pomembnih držav. “Predstavljam si, da če neka oseba preveč deli to skupnost, če so eni za, drugi proti, še posebej, če so razdeljene velike sile, je to problem,” je pojasnil Rupel.

Slovenija se je, kot pojasnjuje Rupel, znašla v podobni situaciji kot nekoč Avstrija z Waldheimom. “Poleg tega, da je ta šahovnica komplicirana in da so stvari razdeljene, si predstavljam, da bi moral kandidat za generalnega sekretarja Združenih narodov imeti popolno podporo tudi v svoji državi,” je dejal. Tudi karakteristika in življenjepis kandidata bi morala biti brez napak, česar pri Türku ni. Vlada ga je podprla navkljub nasprotovanju in velikim kritikam na račun preteklih dejanj.

“Sklepam, da v resnici gospod Türk nima velikih možnosti, da postane generalni sekretar, me pa ta informacija iz Moskve nekoliko čudi. Gospod Erjavec pa bo sedaj moral zagovarjati stran vržen denar,” je komentiral nekdanji zunanji minister.

 Podpora Rusije gor, podpora Rusije dol, iz te moke ne bo kruha.

Kot je pojasnil, se velesile zanašajo na osebnosti, ki so stoodstotno aktivne na mednarodni sceni ter jih poznajo od danes. “Danilo Türk pa je že zdrsnil v pozabo in v drugi plan. Mislim, da je bil njegov načrt, da bi se iz mesta predsednika republike preselil na mesto generalnega sekretarja, ta načrt je bil seveda veliko boljši od tega, da se nekdo, ki je propadel na volitvah za predsednika republike poteguje za položaj generalnega sekretarja,” je dejal Dimitrij Rupel.

M. G.