Diplomatski fiasko: Slovenski veleposlanik Močnik odkorakal s seje odbora za mednarodne odnose, ko so obravnavali stališče EU o korupcijskih aferah v Črni Gori!

Slovenski veleposlanik v Črni Gori Mitja Močnik (vir: twitter)

Črnogorski predsednik desnosredinskega Demosa je povedal, da ga je gesta slovenskega veleposlanika, ki je zapustil sejo odbora za mednarodne odnose in izseljence, presenetila.

Slovenski veleposlanik v Črni gori Mitja Močnik je skupaj s poslancem Demokratične partije socialistov (DSP) in predsednikom odbora za mednarodne odnose in diasporo Andrijo Nikolićem po poročanju spletnega portala vijesti.me zapustil sejo z obrazložitvijo, “da nima več časa, ker se mu nekam mudi”.

Predsednik Demosa in član omenjenega odbora Miodrag Lekić je povedal, da sta Močnik in Nikolić zapustila sejo ravno v trenutku, ko je romunski veleposlanik Ferdinand Nagy nameraval prebrati objavljeno stališče EU glede aktualnih korupcijskih afer v Črni gori.

Črnogorci presunjeni nad takim obnašanjem slovenskega diplomata
Lekić ni želel komentirati obnašanja slovenskega ambasadorja, ki je bil nekoč sodelavec Udbe. Vseeno pa je bil presunjen nad Močnikovim “nekolegialnim odnosom do romunskega veleposlanika”. Ravno, ko je Nagy začel z branjem stališča EU, sta Močnik in Nikolić zapustila sejo, zaradi česar so morali predčasno zaključiti sejo odbora.

Slovenski veleposlanik v Črni gori Mitja Močnik skupaj z Andrejo Dolničar Jeraj, CEP. (Vir: Twitter)

Med celotnim sestankom, na katerem so bili prisotni veleposlaniki iz držav EU, je Lekić večkrat odprl vprašanje o posledicah korupcijskih afer in upadu mednarodne kredibilnosti Črne gore. Naravnost presenetljivo je, da je slovenski veleposlanik pokazal tako pomanjkanje takta, kar je presenetilo Črnogorce, ki so po besedah Lekića Slovenijo dojemali kot državo, kjer so “visoki demokratski, vrednostni in diplomatski standardi EU”.

Predsednik črnogorskega parlamenta Ivan Brajović se je za prisotnost diplomatskim predstavnikom zahvalil, za njihov “profesionalni odnos in korektno spremljanje situacije” v državi. “Vaša podpora, predlogi in mišljenja, ki so bili izkazani skozi poročila, so bili odločilni za kreiranje odnosov v naši deželi in podporo držav Črni gori v procesu evropske integracije,” je povedal Brajović. Domnevamo lahko, da besede niso bile namenjene slovenskemu veleposlaniku, ki takrat ni imel časa, ker se mu je nekam mudilo.

Ivan Šokić