Direktor NIJZ Krek o javnih zbiranjih levice: S kričanjem in nezadostno razdaljo ima virus še večje možnosti za širjenje!

Direktor NIJZ Milan Krek. (Foto: STA)

V zadnjih dveh tednih smo bili priča kar dvem množičnim zborovanjem v centru Ljubljane, posledice slednjih pa se bodo pokazale v naslednjih dveh tednih. “Kot je opaziti, veliko udeležencev ni nosilo mask na protestu, poleg tega se je potrebno zavedati, da se ob kričanju virus še bolj širi,” je bil kritičen direktor NIJZ Milan Krek. Pri tem je še opozoril, da se v Sloveniji še vedno najbolj širi angleška različica virusa, ki se širi hitreje od ostalih sevov. Hkrat Krek še opozarja na možne posledice, ki jih lahko takšna zborovanja prinesejo, pri čemer so najbolj pereči pritiski na bolnišnice. Posledično lahko ponovno pride do zaprtja nekaterih dejavnosti, povzročanja gospodarske škode in novih smrtnih žrtev, a protestnikom in “borcem” za pravice NOB je za vse to popolnoma vseeno.

Spomnimo, eden večjih protestov se je v Ljubljani zgodil 27. aprila, na dan Protiimperialistične fronte. Premier Janez Janša je takrat opozoril na odgovorno dejanje in o posvaril o posledicah, ki ga lahko takšna dejanja prinesejo. Do zbiranja so bili kritični tudi zdravniki, ki so opozarjali pred širjenjem virusa in možnih novih pritiskov na bolnišnice.

Kljub takrat preko deset tisočim aktivnim okužbam v državi, so na protestih bili mnogi brez mask. Koliko izmed njih je bilo že ob prihodu na protest okuženih in koliko se jih je na novo okužilo, bodo pokazale statistike čez nekaj dni, nam je pojasnil direktor NIJZ, Milan Krek. Morda bodo nekateri brez znakov bolezni, težko pa bo, ko pa bodo prinesli virus svoji najbližjim, babicam, dedkom, ki bodo morda potrebovali zdravstveno pomoč.

Nezadostna razdalja in odsotnost zaščitnih mask na nedeljskem zborovanju socialistov. (Foto: Twitter)

Kljub pozivom javnosti k strpnosti in spoštovanju ukrepov pa protestnikom bilo popolnoma vseeno za njihove najbližje v nedeljo, na dan Evrope. Kljub vsemu so se zbrali v Ljubljani na Prešernovem trgu in proslavljali rdečo ideologijo na Dan Evrope. Pustimo ob strani ideologijo, a vseeno je potrebno izpostaviti zdravstveni vidik, takšnega zborovanja. Za mnenje o tem, kaj takšna zborovanja prinašajo, smo povprašali Kreka, ki poudarja, da je na takšnih zborovanjih povečana nevarnost širjenja virusa. “Kot je opaziti, veliko udeležencev ni nosilo mask na protestu, poleg tega se je potrebno zavedati, da se ob kričanju virus še bolj širi,” je bil kritičen. Pri tem je še izpostavil, da se moramo zavedati, da v Sloveniji narašča največ okužb z angleško različico virusa.

Kdo bo prevzel odgovornost za novo število obolelih in ponovna zaprtja?
Krek poudarja, da bomo v naslednjih dneh lahko zasledili, kakšne posledice bodo prinesla takšna zborovanja. “Glejte moramo se nečesa zavedati, če se bodo okužbe ponovno povečale, to pomeni tudi povečanje pritiskov na bolnišnice,” je pojasnil. Protesta so se udeležili predvsem starejši državljani, ki pa so najbolj ogroženi v času epidemije. Svoje zdravje na takšen način razprodajajo, razprodajajo pa tudi premoženje države, ki bo v takšnih primerih morala kriti zdravljenje. Neodgovornost nekaterih posameznikov bodo nosili vsi, trpeli pa bodo najbolj tisti, ki se ukrepov že ves čas striktno držijo. Na koncu bo tako vlada prisiljena v zaostrovanje ukrepov, če se poveča pritisk na bolnišnice. Medtem ko protestniki ne bodo želeli prevzeti odgovornosti za svoja dejanja, pa bodo vztrajno ponovno glasno izpostavljali, kako je vlada “fašistična” in “grda”, ker je morala zaostriti ukrepe.

Foto: Polona Avanzo

Kot je izpostavil Aleksander Rant v eni izmed svojih kolumn se je na eni strani večina prebivalcev strogo držala ukrepov, odrezala stike s svojimi domačimi in se raje zadrževala doma. Tisti, ki so ves čas spoštovali ukrepe so popolnoma besni ob tej situaciji, saj se z vsakim nespoštovanjem ukrepov njihova agonija podaljšuje. Po drugi strani pa so tukaj protestniki s podporo skrajno leve politike rušili ukrepe in po drugi strani še namensko širijo virus skupaj s podporo medijev. Če bi se to dogajalo na Novi Zelandiji, bi vladala popolnoma drugačna pesem. Ikona slovenskih levičarjev, novozelandska premierka Jacinda Adern, je na ulice poslala vojsko, vsakega petega kršitelja ukrepov pa v zapor. “Vse proteste so brutalno razbili in udeležence oglobili tako visoko, da na morebitni novi protest sploh pomislili niso mogli,” je zapisal.

Sara Rančigaj