fbpx

Dnevni spopad s COVID-19: Iskrena izpoved psihično utrujene zdravstvene delavke

Ksenija Zbičajnik (foto: Facebook)

Na spletu se je pojavil zapis, ki ga je v teh dneh delila zdravstvena delavka Ksenija Zbičajnik. V svojem zapisu objavljenem na Facebooku je pozvala ljudi, k premišljenem ravnanji, in naj ostanejo doma, saj se ne zavedajo s kakšnimi grozotami se te dni sooča osebje v zdravstvi, ki privilegija biti doma nima.

“Ne zavedaš se in ne zamerim ti, ker nisi videl dihalne stiske, nisi bil v stiku z bolanim, nisi videl tiste groze ko ti povedo da si pozitiven, pa se zavedaš da bodo posledično pozitivni vsi ki so s teboj. Ne zamerim ti, nevedež si, ki se ti godi krivica ker si ostal brez službe, kavic s prijatelji in nakupovanja,” je zapisala zdravstvena delavka Ksenija Zbičajnik, ki ima vsak dan stik z obolelimi za covid-19.

Najhujša zdravstvena kriza v zadnjih stotih letih, s katero se sooča Evropa, je v zadnjih dneh naplavila ogromno koronabedakov, ki s svojim neodgovornim ravnanjem in vasezagledanostjo doprinašajo širjenju epidemije covid-19. Na drugi strani so zdravstveni delavci, ki vsak dan v živo spremljajo grozljive prizore in še pred kratkim nepredstavljive razsežnosti epidemije virusa covid-19.

“Ostani doma ne bodi orožje bodi zaščita. Bodi pošten in iskren. Utrujeni smo in komaj se borimo a delamo, trgamo, dajemo vse od sebe, daj tudi ti. Ostani doma. Ostani zdrav. Samo to te prosim,” je zapisala Zbičajnikova.

Vidim te in vem da si zunaj. Igraš se na igrišču šel si na izlet. Ne zavedaš se in ne zamerim ti, ker nisi videl dihalne…

Gepostet von Ksenija Zbičajnik am Samstag, 28. März 2020

V svojih občutkih deli usodo mnogih zdravstvenih delavcev, ki garajo v težkih in zahtevnih pogojih. “Rada bi šla v telovadnico in se prešvicala rada bi pila kavico s prijateljico na soncu in se sprehodila ob Dravi. Pasalo bi mi ker sem psihočno utrujena od navodil in pomanjkanja zaščitne opreme. Strah me je. Ti pa nimaš strahu ker si v karanteni,” je povedala Zbičajnikova.

Še ena nočna. Zunaj ni prav prijetno toplo, vseskupaj postavljeno na ulico. Mladi, starejši vsi s težavami in…

Gepostet von Ksenija Zbičajnik am Donnerstag, 19. März 2020

Med drugim je Zbičajnikova opisala bolečine in muke, ki jih posamezni pacient preživljajo ob okužbi virusa covid-19. ” Ne veš kako je gledati ljudi ki prihajajo, ko jih je strah, ko jih boli, ko komaj lovijo sapo. Ni krivo sonce ali sneg, zebe jih zaradi visoke vročine in težko dihajo zaradi vnetih pljuč. Boli jih prsni koš pa ne zaradi teka ampak zaradi virusa, opisuje Zbičajnikova. Prav zgodbe preprostih zdravstvenih delavcev nam dajo vedeti, da je situacija resna.

Zbudila sem se v krasen pomladni dan po nočni. Glava.boli in v čelu nabija bolečina od zaščite, ki jo uporabljamo. Vse…

Gepostet von Ksenija Zbičajnik am Freitag, 20. März 2020

V preteklih dneh veliko zdravstvenih delavcev je pozivalo in opozarjalo, da primanjkuje nujne zdravstvene opreme, ki bi jo potrebovali zaradi varnosti. Situacija je še toliko težja, da nujno medicinsko opremo enako kot v Sloveniji potrebuje vsa Evropa, Avstralija, Južna Amerika in Združene države Amerike.  Na svetovnem tržišču pa ni dovolj zaščitne opreme za vse. Iz tega razloga se je že pred dnevi po Sloveniji začelo z vzpostavo proizvodnje v domačih podjetjih, ki šivajo zaščitne maske.

Luka Perš