fbpx

Dnevnik in STA promotorja Golobovih socialističnih načrtov, ki bodo škodovali mladim in revnim

Predsednik vlade Robert Golob (Foto: STA)

Slovenska tiskovna agencija (STA) in Dnevnik sta skočila na pomoč socialističnim načrtom Golobove vlade. STA se je namreč odločila, da povzame Dnevnikov zapis s stališčem, da je nujno potrebno obdavčiti nepremičnine. S tem se seveda v času visoke inflacije le še dodatno napada srednji sloj, ki je celo življenje garal, da si je lahko privoščil nepremičnino, povrhu pa se s tem še spodbuja sivo ekonomijo, ki državi nedvomno ne koristi.

V sestavku Razslojevanje po soseskah je mogoče brati o družbenih in ekonomskih neenakostih, ki se kažejo v izrazitih dohodkovnih razlikah med posameznimi naselji v glavnem mestu. “Avtor meni, da bi razslojevanje prebivalstva lahko preprečili predvsem z več dostopnimi najemnimi stanovanji in ustreznim obdavčenjem nepremičnin,” povzema komentar Petra Pahorja iz Dnevnika STA in ob tem poudarja stališče, da bi bilo treba ustrezno obdavčiti nepremičnine, “zemljišča v javni lasti nameniti za gradnjo najemnih stanovanj, zaostriti urbanistične pogoje, ki bi onemogočili gradnjo zaprtih luksuznih sosesk ter namesto njih graditi raznovrstne soseske z dostopnimi stanovanji, lahko tudi v sodelovanju z zasebnimi investitorji“.

Foto: STA

Medija sta z omenjenim poročanjem stopila na vladno stran, ki očitno meni, da je obdavčenje nezadostno. Gre za očiten napad na sredni sloj, saj je ta tisti, ki je s pomočjo lastnih žuljev zgradil nepremičnino. Ob tem pa več kot očitno pozabljajo, da večji davek v resnici pomeni povečanje sive ekonomije. Posledično bo zaradi tega na voljo tudi manj stanovanj, najemnine pa bodo zaradi tega višje. Glede na to, da gredo v najem večinoma tisti, ki imajo nizke dohodke, in mladi, se upravičeno poraja vprašanje, ali jim res gre za dobrobit mladih in revnih.

Golobova vlada ni prav nič svobodnjaška
Če si je kdo po volitvah obetal, kako bo novonastala koalicija, ki jo sestavljajo Gibanje Svoboda, Socialni demokrati in Levica, svobodnjaška, se je uštel. Koalicija ja namreč na račun Levice radikalno leva. V novi koaliciji so napovedali progresivno obdavčitev celotnega premoženja državljanov. Tovrstne namere so ekonomisti označili kot precej nevarno in unikatno rešitev. Progresivno obdavčitev imajo namreč le redke države. Ob tem so dali vedeti, da se bo z obdavčitvijo nepremičnin, kmetijskih zemljišč, proizvodnih sredstev, poslovnih objektov, osebnih avtomobilov, prihrankov v bankah, vrednostnih papirjev in podobno (navkljub temu, če so bili ob tem že sproti poravnani davki) zagotovilo dolgoročno financiranje socialnih in razvojnih politik države in lokalnih skupnosti.

Vlada Roberta Goloba (Fotomontaža: Demokracija/STA)

Ekonomist dr. Anže Burger je tedaj poudaril prepričanje, da je obdavčitev premoženja nesmiselna razen v primeru nepremičninskega davka na vrednost zemljišča, saj splošna obdavčitev premoženja zmanjšuje spodbude za investicije, spodbuja potrošnjo in povzroča selitev premoženja v tujino. “Premoženje, kot so kmetijska zemljišča, proizvodna sredstva, poslovne objekte in muzeje, je popolnoma nesmiselno in škodljivo obdavčevati, ker s tem zaviramo gospodarsko aktivnost. V Sloveniji moramo zmanjšati davčno progresivnost, saj smo za zaposlovanje strokovnjakov v primerjavi z bližnjimi državami nekonkurenčni. Nihče ne bi smel plačati več kot 50 odstotkov davkov in prispevkov na svoje dohodke,” je dejal Burger.

Ideje, ki jih tokrat promovirata STA in Dnevnik, nedvomno ne koristijo tistim, ki so v hudih stiskah. Ob tako visoki inflaciji bi namreč povišanje najemnin, ki bi posledično pomenilo večje obdavčitve nepremičnin, še dodatno udarilo najemnike, kar pomeni, da bi bili ti z nizkimi dodhodki pahnjeni na sam rob. Očitno pa je medijema v prvem planu obramba vladajočih za vsako ceno, ker so pač njihovi.

Foto: STA

To, da je Dnevnik vključen v omenjeno kampanjo Golobove vlade, niti ne čudi, saj je ta nedolgo nazaj za Goloba pričel voditi sončno propagando. V tiskani in spletni izdaji Dnevnika je namreč izšel članek z naslovom “Sonca je dovolj za sedem nukleark elektrike, s čimer so zavajajoče izenačili inštalirano moč elektrarn s proizvedeno električno energijo in s tem ustvarili tekmo, kjer je sploh ni.

Sara Kovač