fbpx

Dobili bomo prvo srbsko stranko Slovenije

Foto: STA

Zveza srbske diaspore Slovenije je včeraj pripravila protestni shod, s katerim so izrazili nezadovoljstvo do diskriminatornega odnosa, ki naj bi ga pri dodeljevanju evropskih sredstev izvajalo kulturno ministrstvo. Trdijo, da so že več let prikrajšani za sredstva iz evropskih razpisov za kulturne projekte.

Podporniki društva so se zbrali pred zgradbo sedeža zveze na Linhartovi cesti v Ljubljani, od koder so najprej krenili proti sedežu Komisije za preprečevanje korupcije, nato pa prek železniške postaje nadaljevali pot proti ministrstvu za kulturo. Pred ministrstvom je folklorna skupina odplesala kolo, nato pa so ob prepevanju srbskih pesmi krenili še v središče mesta na ljubljansko Tromostovje ter naprej pred ministrstvo za notranje zadeve, državno tožilstvo, okrožno, višje in vrhovno sodišče.

Opozoriti želijo na nepravilnosti in diskriminacijo Srbov v Sloveniji
Že pred začetkom shoda je predsednik zveze Saša Gajić povedal, da želijo s skromno skupino, ki se je zbrala, opozoriti na nepravilnosti in diskriminacijo, ki se Srbom dogaja v Sloveniji. “S prijavami za dodeljevanje evropskih sredstev se trudimo že devet let, vendar nobeno od naših društev teh sredstev še ni prejelo,” je povedal Gajić. V zvezi menijo, da se “s strani državnih institucij diskreditirajo tisti, ki se iz manjšine politično organizirajo ali pa se borijo za ljudske pravice.”

Korupcija je v vseh porah življenja v Sloveniji
Na to, da je zveza žrtev diskriminacije, ki naj bi jo pri dodeljevanju evropskih sredstev izvajalo kulturno ministrstvo, je njen predsednik opozoril že na petkovi novinarski konferenci. “Korenine je korupcija v Sloveniji že pognala,” meni Gajić. Po njegovih besedah je korupcija v vseh porah življenja, tudi v policijskih in sodnih vrstah ter drugih državnih institucijah.

Ustanovili so tudi prvo srbsko stranko
Po protestu pa so popoldne ustanovili tudi prvo srbsko stranko v Sloveniji Socialno stranko Srbov Slovenije. V prostorih društva so prebrali njen program in statut, katere “osnova je enotnost slovenskih Srbov z zahtevo za priznanje naše največje srbske manjšine v Sloveniji”. V zvezi so navedli, da se program stranke zavzema za ohranjanje jezika in pisave ter kulturno-verske identitete Srbov v Sloveniji. “Smo za dostojno življenje in enotnost vseh slovenskih državljanov, ne glede na versko, nacionalno ali kulturno identiteto,” so pojasnili.

Pred časom je poslanka SMC Jasna Murgel predlagala, da bi vse v Sloveniji živeče manjšine dobile svojega manjšinskega poslanca. Po njenem bi morali srbi, hrvati, itd. živeči v Sloveniji imeti po enega poslanca, ki bi zagovarjal njihovo manjšino. Pa vendar je očitno, da poslanka ne razume osnovne definicije manjšine. Gre za skupino tujerodnih ljudi, ki so zaradi geopolitičnih sprememb meja pristali v drugi državi in so se odločili, da v njej ostanejo. Srbi, hrvati, bošnjaki, albanci in vsi drugi, ki so se v Slovenijo priselili zaradi ekonomskih razlogov ali pa so pribežali kot begunci jugoslovanskih konfliktov zato ne morejo imeti statusa klasične parlamentarne manjšine. Ni pa zakona, ki bi jim preprečeval, da ustanovijo politično gibanje in se preko njega borijo za svojo “manjšino.” Upamo lahko samo, da se bo srbska stranka borila za vse prebivalce Slovenije, da bo njen program vseboval tudi dobrobit drugih kot Srbov in da ne bo končala kot Desus – interesno združenje upokojencev. (op.p.)

Za predsednika stranke so izbrali Gajića, ki je za povedal, da zdaj sledi še vložitev potrebne dokumentacije za uradno registracijo stranke.

A. R., STA