fbpx

Dobljena bitka: Kamniška knjižnica ostaja Balantičeva

Občinski svetniki Občine Komenda so zavrnili predlog za preimenovanje knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Glede na to, da je bilo za preimenovanje knjižnice potrebno soglasje obeh občin – Kamnika in Komende, ostaja knjižnica v Kamniku – za zdaj – poimenovana po velikem slovenskem pesniku. 

Proti preimenovanju  je glasovalo 13 od 14 občinskih svetnikov in svetnic. Za preimenovanje knjižnice je glasovala zgolj svetnica stranke DeSUS, ki je po naših virih morala glasovati v skladu z “direktivo” svojega odbora. Knjižnica je za zdaj obdržala Balantičevo ime, kar pa še ne pomeni, da bo tako tudi v prihodnosti. Kamniški svetniki in svetnice sicer lahko kadarkoli ponovno glasujejo o preimenovanju, čeprav jim bo to bolj malo pomagalo, meni občinski svetnik občine Komenda Aleš Marinko.

“Mislim, da so dobili dovolj močan signal, da je ta zgodba za občino Komenda končana in da smo lahko ponosni na to, da knjižnica nosi ime po enem največjih slovenskih pesnikov,” je povedal Marinko, očitno zadovoljen, ker so v Občini Komenda uspeli premostiti ideološke razlike.

Peticije, “sporna” zgodovina in pesniška veličina
Preimenovanju Matične knjižnice Kamnik po Francetu Balantiču je razburilo del javnosti, ki sicer velikemu pesniku dejstva, da je sodeloval in padel v slovenskem domobranstvu, ni mogel odpustiti. Zaradi tega je neki razburjeni Kamničan organiziral peticijo proti poimenovanju knjižnice po Balantiču, ki pa se ni zaključila – kamniški župan Marjan Šarec je namreč obljubil ponovno glasovanje o poimenovanju knjižnice. Nato so nekaj dni pred “glasovalno” sejo kamniškega občinskega sveta podporniki trenutnega poimenovanja začeli podpisovati peticijo za Balantiča.

 

Žiga Korsika