fbpx

Koliko denarja še iz UKC v žep Janeza Zemljariča?

“Iz UKC-ja se je v podjetje Mark Medical, ki ga povezujejo z Janezom Zemljaričem, izteklo že 190 milijonov evrov,” je poudaril poslanec Jože Tanko in Cerarja soočil s sistemsko korupcijo na UKC, ki jo – tako Tanko – vlada z imenovanjem novega generalnega direktorja še naprej spodbuja.

Poslanec SDS Jože Tanko je tako v okviru redne seje DZ predsednika vlade Mira Cerarja opozoril na dogajanje v UKC.  Izpostavil je imenovanje novega direktorja UKC in korupcijo v naši največji bolnici, iz katere je po raznih kanalih samo za podjetje Mark Medica, ki ga povezujejo z Janezom Zemljaričem, odteklo že 190 milijonov evrov za vnaprej določene dobavitelje. “Na UKC nikoli ni bilo pregleda računskega sodišča in pregleda koruptivnih dejanj,” je Tanko očital nestrokovno ravnanje pri soočenju s korupcijo in nestrokovno imenovanje direktorja UKC.

Sistemska korupcija najhujša pod to vlado?
Nepovezani poslanec Bojan Dobovšek je leto dni od začetka te vlade pričakoval veliko prav na področju korupcije. “Od te ekipe so ljudje pričakovali zelo veliko in smo zmagali na volitvah, ravno zaradi lotenja neformalnih mrež.” Kot najhujše primere je Dobovšek navedel pritiske na DUTB, pritiske SDH na Dars ter napake na SOVI. Cerar je priznal, da poskušajo upoštevati strokovne reference in dejal, da težko razpravlja s strokovnjakom za korupcijo o korupciji.

Logar: Ljubljansko okrožno sodišče onemogoča preiskavo bančne luknje
Anže Logar, ki vodi preiskovalno komisijo za odkrivanje bančne luknje, pa je opozoril, da je Okrožno sodišče v Ljubljani zavrnilo zahtevo za zaseg dokumentov, medtem ko sta celjsko in mariborsko ravnali zakonito ter izročili vso dokumentacijo. Zato je ministru Klemenčiču očital, da je “v naši pravni državi vse odvisno, na kateremu sodišču ali pri katerem sodniku se določen dosje obravnava oziroma kdo je tisti, na katerega se dosje nanaša.” NLB je povzročiteljica največje bančne luknje, vpogled v dokumentacijo pa je bil komisiji s to odločitvijo ljubljanskega sodišča preprečen, zato je Klemenčiča vprašal: “Ali sploh še živimo v pravni državi, da sodišča odločajo tako različno?” Klemenčič odločitve sodnikov ni komentiral, je pa dejal, da je Zakon o parlamentarni preiskavi slab, zato je v pripravi nov zakon.

Marko Puš