fbpx

Ali je SMC pred razpadom? Poglejte, kaj je o tej možnosti povedal njen nekdanji član Dobovšek

Bojan Dobovšek (foto: STA)

Različna dogajanja in notranji razkol v stranki SMC potekajo že dlje časa. Ustanovitveni in nekdanji član stranke Bojan Dobovšek je že večkrat opozoril na scenarij, ki kaže na posledice notranjega razkola, kar lahko privede do razpade stranke. Ugibanja o Cerarjevih svetovalcih iz ozadja ali tujine niso več potrebna, prav tako pa Dobovšek opozarja, da se v ozadju dogajajo hude bitke za kadrovanje in obvladovanje v gospodarstvu, SDH, DUTB in drugih državnih podsistemih.

“Seveda, to se dogaja tudi zdaj. Ker je bil tako neodločen, mu svetovalci skušajo virtualno dvigniti samozavest in mu s tem dati drugo podobo. Človek je pač takšen kakršen je, saj se ga ne da spremeniti, zato je zdaj prišlo do tega konflikta v stranki. Edino, kar lahko Brglez naredi, da ohrani integriteto, je to, da odstopi z mesta predsednika državnega zbora ali pa da v stranki sproži postopke, da se odloči, kdo bo vodil stranko,” je za Novo24TV povedal Dobovšek.

Že pred tednom dni smo poročali, da je sprejetje novele zakona o tujcih tako razdelilo ne samo levico, temveč tudi največjo vladno stranko SMC, da je ta pred resnim preizkusom obstoja in je tik pred razpadom. Danes so se te govorice potrdile, saj so iz kabineta predsednika vlade sporočili, da je premier Miro Cerar res zahteval, da Milan Brglez odstopi z mesta podpredsednika stranke SMC.

V stranki ni konstruktivnih razprav
Kar pomemben del stranke, med katere sodijo Milan Brglez, Goran Klemenčič in osem poslancev, je namreč glasovalo proti. To naj bi bila skupina poslancev, ki ni del Cerarjeve struje in predstavlja trdi del levice znotraj SMC ter opozicijo Cerarjevemu taboru, ki zaenkrat še zmaguje v notranjih strankarskih bojih.

“Ne gre za frakcije znotraj stranke, ampak za konflikte znotraj stranke, ker se o ničemer ne dogovarjajo, in ker se ne dopušča konstruktivne razprave. Zato je prišlo do navzkrižij tudi pri drugih glasovanjih, kjer so nekateri poslanci skušali glasovati drugače, pa jih potem “disciplinirajo” ali jih nagradijo z nekimi ugodnostmi,” je povedal Bojan Dobovšek.

Poleg Brgleza so proti zakonski noveli glasovali še naslednji poslanci stranke SMC: Erika Dekleva, Mitja Horvat, Dragan MatićJani MöderndorferSimon ZajcVlasta PočkajDanilo Anton Ranc in Izidor Khamal Shaker.

Brglez bo dal privilegijem prednost pred prepričanjem
Kot je povedal nekdanji ustanovni član SMC, njihovi poslanci ravnajo na podlagi tega, kar so jim svetovali “zunanji svetovalci.” Brglezov “korak nazaj” je poteza, ki mu bo omogočila, da se ne bo odrekel svojim privilegijem – od službenega vozila in pisarne do vsega ostalega. “Poslanci so tako v težkem položaju, ko skušajo obdržati mandat čim dlje, saj se zavedajo, da so vsi po vrsti nezaposljivi. S tem si tudi Cerar virtualno ohranja položaj in vodilni položaj v stranki, poslanci pa ga podpirajo, ker si s tem ohranjajo svoja delovna mesta,” ocenjuje Dobovšek

V stranki SMC bodo tako, kot so jim svetovali »tuji svetovalci«, skušali čim prej pomiriti stvari 
“Vzdrževati in ohranjati pozicije SMC je v tem trenutku pomembno, saj v ozadju potekajo kadrovanja in čistke. Kadrovanja potekajo na vseh nivojih slovenskega gospodarstva, poteka bitka za energetski lobi, že dlje časa se čaka na razplet v Slovenskemu državnemu holdingu (SDH) in Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ne moremo spregledati niti političnega nastavljanja in kadrovanja tudi pri ustavnih sodnikih. Na drugi strani pa je dogajanje v SMC zelo značilno za levico, saj jih druži ne samo ekonomski interes, ampak tudi preprečevanje nadzora finančnih tokov ravno z ohranjanjem položajev v bankah in nadzornih ustanovah,” je prepričan nekdanji član te stranke.

Edino tako se levica, v zaključni fazi kadrovanja na ključne položaje levice v gospodarstvu, lahko obdrži. S preusmerjanjem tokov svojih ljudi pa se ohranja nadzor. Ohraniti se morajo za vsako ceno in čim dlje tudi na račun agonije, ki preganja levico že od osamosvojitve.

Politiko in cilje je potrebno znati zagovarjati z argumenti
Dobovšek je na nepravilnosti opozoril že prvi dan po lokalnih volitvah, ko se je izkazalo, da stranka SMC v javnosti nima dovolj podpore, saj niso dobili nobenega županskega mesta. Kasneje so se na hitro rešili še Petra Jamnikarja, ki je bil odločilen pri ustanavljanju stranke SMC, in kasneje je zaradi vseh nepravilnosti odstopil tudi Dobovšek. “Vse to je bil signal, kaj se v stranki dogaja,” je opozoril na nevarnost razpada stranke SMC.

“Moje osebno mnenje, je, da ne moreš stranke voditi tako kot ti veleva piar (PR) in po javnomnenjskih raziskavah. Moraš se odločiti za jasno politiko in cilje in to znati zagovarjati z argumenti,” je zaključil poslanec Dobovšek.

S. P. S.