Dobra država poziva RTV Slovenija k večji transparentnosti pri poročanju o rezultatih javnomnenjskih anket!

Rezultati Ninamedijine javnomnenjske raziskave, spetember 2019 (printscreen: RTV SLovenija)

V nedeljo, 15. septembra 2019, so na RTV Slovenija in njihovem spletnem portalu objavili javnomnenjsko anketo o podpori političnim strankam. Pomanjkljiv način poročanja o metodologiji izvedene ankete je zmotil stranko Dobra država, ki je na odgovorno urednico UPE informativni program Manico J. Ambrožič naslovila zahtevo za posredovanje podatkov v zvezi z izvedeno anketo.

V Dobri državi so odgovorno urednico informativnega programa Manico J. Ambrožič pozvali k javni objavi načina izvedbe raziskave javnega mnenja, ki je bila osnova za poročanje RTV Slovenija v prispevku “Ankete: Volivci še vedno naklonjeni LMŠ-ju in vladi”.

V Dobri državi jih je zmotilo, da so na RTV Slovenija pri poročanju o javnomnenjski anketi navedli zgolj, da jo je zanje izvedla Ninamedia in da je bilo “domnevno število anketirancev 700”. Kakor so izpostavili v stranki, “v prispevkih niso bili objavljeni osnovni podatki o načinu izvedbe ankete, ki bi zagotavljali strokovnost ter kredibilnost navedene ankete.”

Potrebno več transparentnosti
Ob tem so izpostavili, da zakon o RTV SLO določa, da mora ta “zagotavljati verodostojne in nepristranske informativne oddaje, s katerimi celovito obvešča o političnem dogajanju doma in v zamejstvu” in “spoštovati načelo resničnosti, nepristranskosti in celovitosti informacij”. Kakor so povedali pri DD, “z objavami o javnem mnenju, kjer niso predstavljeni načini merjenja slednjega, RTV SLO krši zakonske, strokovne in etične normative obveščanja javnosti”.

Manica J. Ambrožič Foto: STA

Po mnenju Dobre države bi morala RTV Slovenija pri objavah raziskav javnega mnenja in anket o različnih družbenih vprašanjih o podpori političnim strankam, politikom, kandidatom na volitvah in referendumskih vprašanjih “zaradi zagotavljanja preglednosti in objektivnega informiranja javnosti navesti firmo oziroma ime in priimek ter sedež oziroma naslov naročnika, plačnika in izvajalca, čas, v katerem je bila opravljena raziskava javnega mnenja oziroma anketa, način izvedbe, vzorec, odzivnost vprašanih, natančen vprašalnik, način ter obliko, kako so bila vprašanja zastavljena, so anketiranci odgovarjali na priklic, ali so izbirali vnaprej pripravljene opcije odgovorov, vrstni red vprašanj in podvprašanj ter merske napake.”

Predsednik Dobre države Bojan Dobovšek (Foto: Nova24TV)

“Brez navedenih podatkov so objave o podpori posameznim strankam politična špekulacija, ki si jo RTV SLO ne bi smela privoščiti,” so zapisali v javnem apelu DD, kjer upajo, da bodo na RTV Slovenija zaradi transparentnosti obveščanja zahtevane podatke posredovali tudi javnosti.

Ivan Šokić

 • Olga101

  To niso ankete, to je Kučan Goebelsov agitprop! “Vklopi razum, zahtevaj račun!”
  Kar murglska kloaka hvali, ignoriraj, kar murglska kloaka demonizira, podpiraj in voli! ZA Slovenijo gre!

 • Klavdij

  Najpomembnejši podatek, ki manjka: kje dobijo telefonske številke anketirancev? Uporaba telefonskih številk naročnikov določenega časopisa (namenoma ne bom navedel katerega) bi se zelo težko kvalificirala kot relevanten vzorec.

 • učko

  Men gre od vsega še najbolj na živce tisti tip gor na sliki.

 • jedro

  Točno tako g. Bojan Dobovšek.
  Špekulacija, MANIPULACIJA, malverzacija…………

 • Vera

  Pišite, pišite vse kar izveste.Z molkom ,ne bomo nič pametnega dosegli.

 • Vlado77

  Tudi soočenja na TV so manipulacija. Povabijo recimo 9 kandidatov za eno uro debate. Potem nekdo govori vsega 2 minuti- kakšen smisel ima vse to? Voditelj ( ica) pa ve komu dovoliti malo več govoriti in mu direktno postavlja vprašanja medtem ko morajo drugi poslušati in molčati. Če pa dobi besedo “nezaželen” se ga seka in prekinja.

 • Anton

  https://www.rtvslo.si/slovenija/nocoj-pogovor-s-premierjem-sarcem-in-predstavniki-opozicije/499693

  vprašanje ki se mi ponuja, zakaj ne omogočijo skupno soočenje Šarca z opozicijo.

  sarkazem press

  • bad brains

   Saj omogočajo. Z Mescem sta že nekajkrat podebatirala…. :)

   • Anton

    naj se navežem z “rahlo” repliko, “pozabil” si dodati k besedi opozicija predpono psevdo

    sarkazem press

 • tasilo

  Če rezultati ne ustrezajo dejstvom, toliko slabše za dejstva.

  Murphyjev zakon

  • RATATA

   Dejstva ne sledijo supersoničnemu napredku demokratičnega socjalizma, kar Murphy v svojih zakonih s podporo 46. poslancev zagotovo upošteva.

 • IZBIRA

  Vse bi se postavilo na pravo mesto, ko se bomo rešili RTV kot javne RTV in s tem naroćnine in bodo komunisti kot dejanski lastniki njen, se pravi potem kot svoj program predstavljali kot RTV socialnih demokratov ali kakor koli ji bodo že komunisti dali naziv. Pa naj njihove manipulacije gleda kdor kdor je zainteresiran. Glavno, da ne bo več zavajanja z javno TV, ali kot osrednjo TV ipd. Nalepka ne sme zavajati glede vsebine, kar pa se dogaja strenutnim statusom te RTV. A ni to prepovedano tudi z raznimi predpisi, zavajanje mislim?!

 • RATATA

  Znotraj osamosvojene socialistične Republike Slovenije imamo “Dobro državo” in partaužnt “pametnih telefonov”.
  Najde se še “Lepi Dasa”, “Lepa Brena” je pa ob razglasitvi samostojnosti dne 26.06.1991 ostala izven meja kokoškaste kure.

 • Domoljub91

  Mene pri teh anketah moti že to, da anketirajo zgolj 700 ljudi. Dejstvo je namreč, da v Sloveniji živi približno 2 milijona ljudi, tako da se mi za tako veliko populacijo takšen majhen vzorec ljudi enostavno ne zdi dovolj reprezentativen.