Dobro je vedeti: Na shodih Odbora 2014 so vselej motili, provocirali in napadali levičarski skrajneži, a jih je policija vedno pustila pri miru!

Datum:

Ravnanje policistov na shodih je v nekaterih primerih nerazumljivo, saj smo po eni strani priča toleriranju kričanja in fizičnih napadov levičarskih skrajnežev, po drugi strani pa opažamo, da so nekateri preganjani samo zaradi svoje prisotnosti na shodih. Provokatorjev na drugi strani shodov Odbora 2014 pred sodiščem policija ni nikoli odstranila. Na takratnih shodih so omenjeni provokatorji celo fizično napadli novinarko Demokracije Petro Janša. Na ravnanje policije se je odzval tudi organizator shodov Odbora 2014 Aleš Primc, ki je poudaril, da so levičarski skrajneži skoraj na vseh shodih pred vrhovnim sodiščem kričali in motili, a jih policija ni niti enkrat odstranila. 

V zadnjih dneh v javnosti precej odmeva ravnanje policistov na shodih. Kot so pojasnili rumeni jopiči, jih je policija odstranila s prizorišča shoda Jaše Jenulla, medtem ko teh nihče ni preganjal. Policija v preteklosti tudi ni preganjala provokatorjev na shodu Odbora 2014. “Provokatorjev na drugi strani shodov Odbora 2014 pred sodiščem policija ni nikoli odstranila,” je na Twitterju pojasnil Davorin Kopše. Maja 2017 so ti provokatorji napadli novinarko Demokracije Petro Janša. Šlo je za fizični napad, zaradi telesnih poškodb je morala poiskati zdravniško pomoč, napad pa je prijavila policiji.

Janševa je pojasnila, da je ob spremljanju shodov Odbora 2014 dogajanje vedno fotografirala in o njem tudi tvitala. Ko se je postavila pred skupino nasprotnikov na drugi strani ceste pred sodiščem in jo fotografirala, jo je eden od njih fizično napadal. Kot je povedala, so nato pristopili policisti, ki so ji rekli, naj se umakne. Povedala je, da je novinarka, policisti so jo popisali, nato pa se je vrnila na shod, provokatorji pa so jo odnesli nekaznovano.

Takratne shode Odbora 2014 je komentiral tudi njihov organizator Aleš Primc, ki policija očita predvsem to, da so levičarski skrajneži s kričanjem motili njihove shode. “Levičarski skrajneži so skoraj na vseh shodih Odbora 2014 pred vrhovnim sodiščem kričali in motili. Policija jih ni niti enkrat odstranila,” je pojasnil.

Ali imajo levičarski aktivisti več pravic kot drugi?
Petkovo ravnanje policije vsekakor ni popolnoma razumljivo. Notranji minister Aleš Hojs je sicer dejal, da so bili rumeni jopiči nekoliko nespametni, ker so šli v množico, ki jo je zbral Jaša Jenull, ampak vseeno si takšnega ravnanja policije niso zaslužili, še posebej, če niso bili nasilni. Nasprotno pa je Jenull policiji dajal ukaze, naj jih odstranijo. Kot je še pojasnil Hojs, se je prvi predsednik Slovenije Milan Kučan proslave udeležil s provokativnim znakom protestnikov in ga zaradi tega v nasprotju z rumenimi jopiči ni nihče preganjal.

Rumeni jopiči policiji očitajo neenako obravnavo s stalnimi protestniki. (Foto: Twitter)

V javnosti so bili izraženi dvomi in vprašanja, ali je policija res nepristransko delovala in če so bile udejanjene pravice vsem udeležencem shoda enako. Generalni direktor policije dr. Anton Olaj je ugotovil neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije. “Na podlagi sobotnega poročila PU Ljubljana in kasnejše dopolnitve tega poročila ter ogledom video dostopnega materiala iz družbenega omrežja je ugotoviti neskladje in različnost interpretacij istega dogodka glede ukrepanja policije,” je pojasnil Olaj.

Na PU Ljubljana že poteka preiskava
Na podlagi njegovih ugotovitev v tem tednu na PU Ljubljana poteka nadzor, saj je prepričan, da je potrebno ugotoviti dejansko stanje, ugotovitve pa bodo znane v tednu dni. Minister Hojs in premier Janez Janša sta bila prav tako kritična do ravnanja policije in sta tudi sama prepričana, da je potrebno petkov incident preiskati. “Kam pa pridemo, če bo že kar sin državnega tožilca (Jaša Jenull) ukazoval policiji?” se je še vprašal Janša.

Sara Rančigaj

Sorodno

Zadnji prispevki

[Video] Slovenski kmetje imajo dovolj birokracije, omejevanja in zanemarjanja

Medtem ko se v Državnem zboru RS odvija nujna...

Golobova vlada namenila še pol milijona za teroriste

Slovenija bo Agenciji Združenih narodov za pomoč palestinskim beguncem...

Škandal: Vpliv komisarke Jourove na RTV želijo pomesti pod preprogo

Evropska komisija je s skrivanjem dokumentov o vsebini pogovorov...

Ukrajinci v treh dneh zrušili kar šest ruskih letal

Ukrajinske sile so v zadnjih dneh zrušile kar šest...