fbpx

Dobrodelna Slovenija: Pol milijona evrov za nastanitev mladoletnih beguncev

Foto: epa/STA

Vlada je na današnji seji sprejela sklep, ki bo podlaga za namestitev mladoletnih beguncev brez spremstva v dijaška domova v Postojni in Novi Gorici. Stroški za nastanitev mladoletnih beguncev ter strokovnega dela z njimi dosegajo po vladnem izračunu skupaj nekaj manj kot pol milijona evrov.

Državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Boštjan Šefic je zadovoljen, da so začeli sistemsko  urejati to področje in izpostavil, da so naleteli na izjemno razumevanje vodstev domov.

Sklep, ki ga je danes sprejela vlada, predvideva uvedbo pilotnega projekta, ki bo trajal od 1. avgusta letos do 31. julija prihodnje leto. Mladoletnike bodo v okviru projekta nastanili v dijaškem Domu Srednje gozdarske in lesarske šole Postojna ter Dijaškem domu Nova Gorica. Dijaški dom v Postojni naj bi sprejel 18 mladoletnikov, tisti v Novi Gorici pa 10.

Če bo potrebno, bo vlada določila še nove namestitve
V kolikor bi bile nastanitvene zmožnosti v omenjenih dijaških domovih premajhne, bo dodatne namestitve določila vlada. Šefic je že potrdil, da imajo nekatere dodatne lokacije pripravljene.

Kot v sklepu ugotavlja vlada, je uvedba pilotnega projekta ocenjena kot najustreznejša rešitev za namestitev mladoletnih beguncev. Šefic je še izpostavil, da je čim hitrejša vključitev teh oseb v družbo ključnega pomena, česar pa brez ustrezne nastanitve ni mogoče doseči. “Še posebej za mladoletnike je to izjemnega pomena, ker so dovzetni na dogajanje v okolju, spremljajo internet in medije in posledice nesistematičnega dela z njimi lahko potem spremljamo v svetu,” je izpostavil državni sekretar.

Takšna nastanitev in oskrba bo mladoletnikom na voljo v dijaških domovih. V ta namen bodo za izvajanje strokovnega dela v dijaških domovih lahko zaposlili strokovne in administrativno-tehnične delavce.

V.V., STA