Dobrodošli v Sloveniji leta 2020: Koledar z motivom komunističnega diktatorja Tita kar med šolskimi potrebščinami

Foto: Nova24TV

Neverjetno, kaj vse je mogoče najti v slovenskih knjigarnah. Eden izmed naših bralcev nas je namreč obvestil, da je v knjigarni DZS na Jesenicah mogoče med kupovanjem šolskih potrebščin kupiti tudi stenski koledar za leto 2020 z motivom nekdanjega predsednika SFRJ Josipa Broza Tita. Glede na to, da nas je jugoslovanski diktator pahnil v bedo, povrhu pa mu pripisujejo še par sto tisoč žrtev, med katerimi so bili celo otroci, se človek vpraša, kako je mogoče, da takšen koledar sploh visi v bližini otroških potrebščin, kamor skupaj s starši velikokrat zaidejo otroci. 

Maršalu Titu pripisujejo krivdo za smrt 570 tisoč političnih nasprotnikov, zato se ta uvršča na 10. mesto voditeljev, ki je zakrivil množične poboje v 20. stoletju, takoj za Sadamom Huseinom, ki mu pripisujejo 600 tisoč žrtev. Kljub temu pa mu jugonostalgiki, ki jih v Sloveniji ne manjka, izražajo slavo in tožijo po komunističnih časih.

Na račun jugonostalgikov se v Sloveniji, državi članici Evropske unije, naprodaj najrazličnejši spominki, majice, kape in stenski koledarji z motivom Tita. Seveda pa to niti ne čudi glede na to, da se slovenska leva politika tako krčevito upira sprejetju Resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, s katero se poleg nacizma in fašizma tudi komunizem šteje kot totalitaren režim 20 stoletja. Dejstvo je, da je komunizem najdlje preživel in kot takšen povzročil celo več gorja in smrti kot fašizem in nacizem skupaj. Čeprav je Slovenija navzven že lep čas del demokratične Evrope, se njeni zločin(c)i še vedno izmikajo roki pravice, povrhu vsega pa se krvavo revolucijo celo slavi.

Foto: Nova24TV

Foto: Nova24TV

Pričevanja žrtev najboljši pokazatelj realnega stanja
Pričevanja žrtev, ki so preživele tiranijo komunističnega sistema, so pogosto grozljiva, a so kot taka tista, ki najbolj nazorno razkrivajo bedo komunistične tiranije, zato je prav, da se nanje čim več spomni. Igo Sajovic, ki je 10 let preživel v komunističnih zaporih, od tega leto v samici in 6 let na Golem otoku, je za Nova24TV povedal, da smo imel pri nas komunizem najhujše oblike, ker je bil najbolj tajen. “Vsi partijci nekje do leta 1950 sploh niso povedali, da so bili člani partije, pač pa so morali to nekako zamolčati, da so lahko lovili na limanice. Vsak negativen izraz do partije je bilo kaznivo dejanje, ki se je kaznovalo z glavo ali pa Golim otokom. Tudi v Ljubljani so imeli samice, celice, ki so bile veliko hujše kot Goli otok. To so bile majhne celice, na samem betonu. Osebno sem v takšni celici preživel nekaj manj kot eno leto. Oni so samo čakali na to, da bom umrl.  Kar so delali Tito in njegova banda, so se šli kot otroci ravbarje in žandarje, niso imeli nobenega programa, razlikovali niso niti tega, kaj je socializem in kaj je demokracija. Biti socialist je zame ravbar, saj ta hoče na silo nekaj prerazdeliti.” Po opažanju Sajovica je situacija trenutno zelo podobna. Ti stari, ki so nekoč pobijali, so zopet pri vrhu, tako da se podpirajo iz raznih finančnih virov, vsakomesečno dobivajo dodatke: “Denar, pohlep in nepoštenost so tisto, kar te lopove drži skupaj.”

Igo Sajovic (Foto: posnetek zaslona)

Lidija Drobnič, ki je bila zaprta v taborišču Verdreng na Kočevskem, je izpostavila prepričanje, da so se naši voditelji v bivši Jugoslaviji veščin komunističnega vladanja učili od sovjetskih prvakov. “Ne vemo, ali je učenec slabši od učitelja, a znano je, da so bili janičarji slabši od Turkov.” Po besedah Drobničeve so leta 1949 po Sloveniji pobrali med 700 in 800 žensk, večino izmed njih političnih zapornic, ki so nasprotovale vladajočemu režimu, ter jih poslali na tako imenovano družbeno koristno delo, ki je bilo v resnici prisilno delo: “To družbeno koristno delo je bilo prenašanje skal z enega konca na drugega, skale tolči eno ob drugo, podreti hrib, zasuti jame, uničiti pokopališče in tako naprej. Kazni so bile strašno hude, bile smo za mrežo, bilo je pravo taborišče zaprtega tipa. Ponoči so nas napadale podgane, na vsake pol ure so nas klicali pred hiše in smo se morale uleči na povelje, česar starejše ženske niso zmogle in so bile tarča še hujših pritiskov, kot preostale.”

Popularizirati poskušajo motiv Tita in zabrisati resnico
Niso pa samo odrasli tisti, ki so čutili posledice grozot komunizma, namreč tudi otroci so bili zaradi navideznih zločinov svojih staršev izpostavljeni trpinčenju in trpljenju. Otroci so pri obravnavi v šoli čutili veliko razliko, če so bili potomci domobranskih staršev. Kuharice jim namreč v šoli niso želele dajati malice, te so jim namreč zabrusile: “belčkom ne bomo dajali”. Ravno zato je potrebno na tem mestu izpostaviti, da je prodaja koledarjev s podobo Tita poleg otroških potrebščin naravnost neokusna, saj očitno jugonostalgiki poskušajo motiv Tita popularizirati do te mere, da bi zabrisali resnico o grozotah komunističnega režima.

Foto: Nova24TV

Zadnja leta je mogoče opaziti vrsto pozivov posameznih držav članic Evropske unije, da bi prepoved nošenja vseh totalitarnih simbolov uredili na enotni ravni. Medtem, ko pri nas glede nošenja komunističnih simbolov med jugonostalgiki vlada prava fama, so v nekaterih državah (na Madžarskem neposredno in na Poljskem posredno) komunistični simboli prepovedani na zakonski ravni. Na tem mestu se nedvomno poraja vprašanje, kako je mogoče, da odkritja povojnih morišč po Sloveniji, ne spametujejo ljudi do te mere, da bi komunizem kot totalitarizem obsodili in s tem žrtvam vseh treh totalitarnih režimov priznali enako obravnavo. Ni prav, da se s popularizacijo poskuša motiv Tita približati novim generacijam, še posebej mladim, ki še niso dovzetne za objektivno dojemanje grozot komunizma.

Hana Murn

 • Slovenec

  Sramota kaj se gredo v DZS.

  • WISKY 1000

   V dzs je tudi nekaj rdečih smrduhov

 • Ros

  Slovenska levica in komunisti naj se sprijaznejo in priznajo, da so po svojih metodah, razmišljanju in delovanju slabši od Adolfa Hitlerja in morilcev v nacističnih taboriščih. Ne le zlo in sramota, navadni prekleti satanisti.

 • bubamara

  Slovenci smo največji Yugofili. Razumljivo glede na intelekt. Še toliko let po razpadu sanjamo o časih, ko smo delali, južnaki pa uživali a naš račun.

  • Amerikanc

   Bravo !!! Na koncu pa so nam še pokradli carine (Srbijanci) od prodane robe na demokratični Zahod.

  • Steiermark

   Prosim, da ne govoriš o “Slovencih” ampak da jasno poveš, da nam poveljujejo potomci jugosov, divjakov z balkana, ki so došli, da zarade a ne da rade in kateri so tudi od vedno, od okupacije tudi Štajerske, s strani maistra, ki nas je začel filati s svojiimi divjaškimi balkanci – srbi, tito in njihova divjaška potomska drhal, pa nadaljujejo s tem. Balkanci ki so imeli in še imajo prednost pred avtohtonimi, čeprav nepismeni in nekultivirani imeli nešteto privilegijev, zasedali so “direktorska mesta” (čeprav nepismeni), danes pa nadaljujejo njihovi potomci, nekateri tudi ludožerci…

   • Kapodistrias

    Sem so prišli le tisti (redki) Srbi, ki so bili nori na Tita. Tistih, ki niso bili zanj, sem ni bilo, ker so vedeli, da v najbolj boljševistični deželi nimajo kaj iskati.

 • Common Sense

  Slovenci so se hujsi od Srbov. Objokujejo neko preteklo zgodovino in so konstantno usmerjeni nazaj, ne naprej. Temu primerno stopicamo na mestu, oz. se v zadnjem casu gibamo nazaj.

  • terminalar

   Dejansko, kar trdiš. Slovenci so večji butci od njih tam doli, kljub temu, da je statistično IQ tukaj višji.

 • francelj3

  Všeč mi je tista Churchillova, ki je bil zelo pameten človek: “Razlika med nacisti in komunisti je kot razlika med severnim in južnim tečajem”. Samo žal ga bo treba popraviti: razlika med nacisti in komunisti je kot razlika med južnim tečajem in južnim tečajem.

 • Amerikanc

  “O protiustavnosti predpisa ali drugega oblastnega ravnanja, ki ima simbolni pomen, je mogoče govoriti takrat, kadar ta simbol z avtoriteto oblasti izraža vrednote, ki so v celoti nezdružljive s temeljnimi ustavnimi vrednotami, kot so človekovo dostojanstvo, svoboda, demokracija in vladavina prava. Simbolna razsežnost Titove ceste je neločljivo povezana s simbolnim pomenom imena Tito. Dejstvo, da je bil Josip Broz Tito dosmrtni predsednik nekdanje SFRJ, pomeni, da prav njegovo ime v največji meri simbolizira nekdanji totalitarni režim. Ponovno uvedbo ulice, poimenovane po Josipu Brozu Titu kot simbolu jugoslovanskega komunističnega režima, je mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu.

  V Republiki Sloveniji, kjer se je razvoj demokracije in svobodne družbe, ki temelji na spoštovanju človekovega dostojanstva, začel s prelomom s prejšnjo ureditvijo, je oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima protiustavno. Poimenovanje ceste po Josipu Brozu Titu namreč ni poimenovanje, ki bi se ohranilo še iz prejšnje ureditve in bi bilo danes le del zgodovine. Izpodbijani Odlok je bil sprejet leta 2009, osemnajst let po osamosvojitvi Slovenije in vzpostavitvi ustavnega reda, ki temelji na ustavnih vrednotah, nasprotnih vrednotam režima pred osamosvojitvijo. Takšna nova poimenovanja v današnjem prostoru in času nimajo več svojega mesta, ker so v nasprotju z načelom spoštovanja človekovega dostojanstva, ki ima svoj temelj v 1. členu Ustave in sodi v samo jedro ustavne ureditve Republike Slovenije.”
  Glede na odločbo ustavnega sodišča zoper krvnika in morilca “druga Tita”, bi morala taka dejanja knjigarnarjev, obravnavati policija.

  • Steiermark

   V mojem mestu so bila imena ulic, poimenovanih po zločincih, kot je tito, kardel itd. že pred leti izbrisana in nadomeščena z imeni, za Slovenijo ali kar občino, zaslužnimi ljudmi oz. njihovimi imeni.
   Kar se pa tiče opankarja in njegove nezmožnosti sprejetja naše – evropske kulture, kjer veljajo načela o poštenosti in civilizacijske evropske norme, pa naj dodam samo to, da je on hotel poimenovati, cesto, po zločincu titu, i n to ravno tisto, ki vodi na Žale – kjer so sadovi dela velikega zločinca tita in ostale revolucionarne jugogolazni!

 • VERZIFIKATOR

  Jožica Brozar

  TI TO VEŠ

  Ti to veš, da koledar se novi
  med potrebščinami že prodaja,
  na zalogi ga precej ostaja,
  med skladišča štirimi zidovi.

  Ti to veš, da vendar se v izložbi
  kak primerek tudi kdaj zasveti,
  treba ponj bo, moram pohiteti,
  pri državni najdem ga založbi.

  Ti to veš, da je na Jesenicah
  prav poseben koledar na prodaj,
  le pohiti, kupi ga že zgodaj,
  tam pri levih ga dobiš stopnicah.

  Ti to veš, da tega bom nabavil,
  me potem bo spremljal celo leto,
  s sliko prav posrečeno zadeto,
  z njo sosede bom pošteno gnjavil.

  Ti to veš, da sem Slovenec pravi,
  takšen, ki je nevoščljiv sosedom,
  ki zato sledi primernim zgledom,
  ko komplekse vsakodnevno zdravi.

  Ti to veš, veliko bo ogledov,
  kupil koledar bom iz zavisti,
  saj na njem je upodobljen tisti,
  ki pospravil največ je sosedov.

  • Mademoiselle

   Za Prešernovo nagrado! ;)

  • Nata

   Sijajno !!

 • Rožle

  A je Lidl že odprt .. ?
  Grem jest raj po tist šal .. nekako ste me prepričal ..
  pa še ravno sedaj, ko se je pošteno ohladilo ..

 • Anton

  Šiptarjem to visi po pekarnah. In policajem v pisarnah.

 • janko

  Odličen članek! Žalostna resnica je to. Vsa rdeča golazen ima v Sloveniji paradiž, v deželi ovc!
  Dokler ne gremo VSI VEDNO na volitve, ne bo boljše, samo slabše – ta rdeča golazen nas bo kmalu povsem uničila!

 • Steiermark

  Vse v stilu kožmunistične pedofilsko lgbt golazni. Že v ranem otroštvu morajo navaditi uboge otročke, da bodo lažje sprejeli lgbt pohabljenost in pedofilijo, po vzorniku titu, množičnem morilcu in pedofilu svetovnih razsežnosti, pred katerim se lahko vsi današnji, novodobni pedofili in seksualni iztirjenci, skrijejo!

 • Boy

  Tudi Hitlarjev Mein Kampf je v prodaji.

  • Steiermark

   Kolikor vem, je tisti “Mein Kampf” prirejen oz. ponarejen!

   • Boy

    Ze mogoce, a knjigo prodajajo po vsem svetu, tudi v Nemciji.

    • Steiermark

     Že leta, vendar ponarejeno in prirejeno, za “ofce”…..

     • Boy

      Mar trdis. da so vsi ljudje na svetu ovce!?

     • Steiermark

      Nisi me razumel, jaz trdim oz. sem omenila, da to ponarejeno in prirejeno za ovce, različico mein kampfa lahko poroddajajo za original, samo ofcam….v nasprotnem primeru pa bi rada vedela, s kakšnim namenom so odvzeli določene vsebine knjige in jih nadomestili z ponarejanjem…… Ali nam, predvsem rdeči krvniki, marxovi hlapci oz. satanovi, sovražniki človeka in človekoe svobode ne “zaupajo” in mislijo, da bi ob prebiranju originala utegnli mi postati nevarni prav za njih?

     • Boy

      Jasno, da sem te razumel. Vsaka ideologija, ki zase trdi, da je svobodna, hkrati pa ne dovoli vpogleda v drugo ideologijo, ali druge ideologije celo iztreblja, je tiranska.

 • Dragan Krstič

  Kakršni državljani takšna oblast je povedal za 24kur politični analitik. Točno tako. Slovenci so prvoklasni balkanci ki jim je na srečo habsburška monarhija dala kulturo in izobrazbo.

 • RATATA

  Ja in … ???
  kaj pa to, ….. “Bavčar je in je bil Kučanov človek” … (??)
  … in to …: “Rupel in Bavčar sta toliko pomladnika, kot je bil srednjeveški papež musliman.” …
  … pa tovšakova hilda krščanskodemokratska toliko kot hasan paša predoljević ,,,
  in … na oblasti se izmenjujejo različno poimenovane stranke iste Partije ,,,,

  kako ne bi folk imel rad tita(?), saj je poginil in ne more nič več škodovat,
  kot lahko škodujejo tisti živi, ki se rinejo h koritu v tej osamosvojeni socjalistični Respubliki Sloveniji d.o.o., ki je bila osamosvojena samo zato,
  da si jih enopar prihvatizira nekdaj ukradeno in podružbljeno premoženje!!

  mediji pa skregani do črtenja in naprej ….!!

 • RATATA

  Gledano sintetično – razporeditev knjig nam ostane smisel ponudbe, da je
  VODJA
  TITO

 • Antonius

  Čudno? Ustavno sodišče je zaradi žalitve čustev prizadetih svojcev po žrtvah umorjenih, prepovedalo poimenovanje ceste po morilcu Titu, koledar revolucionarne in tiranske barabe pa še vedno nikogar ne moti. Ko je Ustavno sodišče prepovedalo poimenovanje ceste po morilcu Titu se je s premislekom izognilo prepovedi javne uporabe krvave zvezde, pod katero je moril revolucionarna baraba Tito. Zato pronicljivih kasneje ni presenetila prisotnost predsednika Ustavnega sodišča Petriča v Stožicah, ko so prepevali Avanti popolo bandiero rosso.
  Je pa dejstvo, da za volilne potrebe preimenovana partijska golazen Tita še vedno potrebuje.
  Potrebuje ga volilna baza ZZB, ki se sklicuje na eNOBe, dodatkarji, partijska golazen, njen podmladek, dediči morilcev in partijsko ideološka fdv.

 • JANEZ GUS

  Točno se ve,kdo je zaposlen v knjigarni in kdo ga je tam namestil ali po čigavem dekretu.

 • Oregon

  ne moreš verjet, budale DZSjevske

 • Nata

  Ho. . . ho. . . . . .Jesenice ?? Ja, kje pa drugje. Tam je verjetno ogromno Titoljubcev.

  • Steiermark

   ja, poleg “kozjej……”……

   • Nata

    Pokvarjeni ptički skup letijo, dokler se splača , seveda !!

  • marsal_tito

   seveda

   • Nata

    Zakaj taka nostalgija ??

 • samotoje

  Tito na Cesti maršala Tita. Ganljivo. In to na Jesenicama. Se mi je prav milo storilo.

 • Artur

  Vsak zaveden Slovenec bi moral bojkotirati ta komunistični brlog od knjigarne.

  • marsal_tito

   ne moreš verjet

 • Artur

  Ko daš levim retardiranim Slovencljem enkrat svobodo, jo sprva sicer povohajo in pravijo, da jih osrečuje, potem pa sčasoma ugotovijo, da se v njej ne znajdejo najbolje in da je največja svoboda, ki jo potrebujejo, pravzaprav avtomobil, vse ostalo – od volitev, referendumom, parlamentarne demokracije, do ustavnega sodišča in človekovih pravic – pa so stvari, ki jim v bistvu ne pomenijo nič razen nostalgičnega slaboumnega orgijanja v čast narodnemu zločincu in pedofilu Titeju!
  Če bo šlo tako naprej, bo maja 2020 že tričetrt levo glupaške Slovenije objokavalo štirideseto obletnico smrti Josipa Broza, to debilno stanje pa utegne doseči razsežnosti kolektivne histerije. Samo vprašanje časa je, kdaj se bo na političnem bazarju pojavila Jugoslovanska stranka, ki bo še bolj slavila titoizem, še bolj objokavala smrt SFRJ kot to že tako ali tako počnejo vse današnje parlamentarne stranke z izjemo SDS. Nostalgija za propadlim socializmom in Jugoslavijo je v Sloveniji vsako leto večja in postaja svojevrstni sociološki fenomen, ki vzbuja pozornost začudenje in zgražanje tudi v mednarodnih znanstvenih krogih.

 • Petat

  Joj.. Kje se dobi taj kalendar, ali se mora naročit?

 • Artur

  Druže Tito Slovenci te kolnemo !

  Le vkup le vkup Slovenclji zbrani za Titeja na titejevem putu sa SD komunističkom slovenačkom partijom od lopovščin do izdaje naroda napred marš.

 • macon

  Svoboda bo, ko bodo tovrstni totalitarni simboli prepovedani, njihovi častilci pa obravnavani pred sodniki.

  Pred tem bo ekonomski propad, ki ga bo povzročila sistemska skrajna levica in njen pregon opozicije. Dokaj verjetno tudi pobijanje, ker s svojim sovraštvom pripravljajo svoje vernike na obračun..

 • lokec

  DZS Petan.

 • Stric iz ozadja

  A se cudite, glede na to da je prodajalna na Cesti marsala Tita?

 • Olga101

  Za take imam recept: bojkot!

 • Kr En Boštjan

  tako ali tako, če ga nihče ne bo kupil bo prinesel izgubo in slej ko prej tega ne bo več…. vi pa še reklamo delate…

 • vero bebe

  Iščete posojilo za oživitev svojih dejavnosti bodisi za realizacijo projekta ali potrebujete denar iz drugih razlogov?

  Brez skrbi, tudi če ste registrirani v svoji državi in nimate dostopa do financiranja, se obrnite na to e-pošto: [email protected], če želite izvedeti pogoje za odobritev posojila in financiranja, brez težav in se posloviti od vaše finančne težave.

  Upoštevajte področja, na katerih vam lahko pomagamo pri izvajanju svojih projektov ali prekinitvi zastoja

  * Finančni

  * Naložbena posojila

  * Osebna posojila

  Ps: Vedite, da delamo v vaše zadovoljstvo, lahko sledite svoji datoteki v spletu, da spoznate njen razvoj.
  Pišite mi po e-pošti: [email protected]

 • xtc

  Izgleda nekako takole kot ,da bi prodajali koledar z Adolfom in Himmlerjem.

  • marsal_tito

   sej tega bi na tem portalu podprli

 • Steiermark

  Bedaček, poglej koliko plusovsem jaz dobila za zgornji komentar in koliko si jih ti dobil za svoje bluzenje! Svojega očeta pa pravgotovo imaš ti, na balkanu, ker se tako trudiš, da bi svojo “pripadnost” in zlobo, ki je značilna za vas jugose, rad podtaknil drugim…..pa še to: blokiran si, bluzer ali karkoli že si…..

 • Mitja Valančič
 • Vili

  Kaj vas spet muči, smrkavčki? Prvo boste morali pač že enkrat sodno dokazati da je bil Tito diktator ali pa boste pač morali prenehati uporabljati ta izraz. Osebno poznam le enega dikatorja v Sloveniji in to je večen predsednik SDS konvertit Janez Janša. In drugo…. A niste vi pajacoti, sami razlagali da mora Slovenija se tržno obnašati? Če bi ljudje teh koledarjev ne kupovali je tudi v nobeni trgovini ne bi bi bilo. Vas muči da bi 85% Slovencev in Slovenk na koledarje z likom Janše le pljuvali?

  • Kapodistrias

   Blagor ubogim na umu …

 • marsal_tito

  seveda se tukaj prodaja koledar, saj je na cesti maršala tita

 • gLukas09

  Hvala za informacijo OrbaNova24tv.Jutri ga grem kupit.

 • Petat

  Ja super, končno en dober lep koledar

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!