fbpx

Dokazano: Vlada je poslancu Gorenaku lagala glede izleta s falconom na rokometno tekmo v Pariz!

Foto: STA.

V povezavi z afero falcon imamo nove podatke. V zadnjih dneh smo že večkrat poročali, da je predsednik vlade Miro Cerar več kot očitno zlorabil svojo funkcijo, saj je za izlet v Pariz, na rokometno tekmo svetovnega prvenstva med reprezentancama Slovenije in Hrvaške, uporabil drago vladno letalo, s seboj pa vzel tudi prijatelje – svetovalce. Vlada si razlaga, da lahko ogled športne prireditve, kjer premier s tribune poskakuje in navija, označi kot delovni obisk. Javnost se zgraža in meni, da gre le še za eno v dolgi vrsti piarovskih potez, saj se je Cerar skušal z izjemnim uspehom slovenske rokometne reprezentance okititi tudi sam. Ko se je po tekmi fotografiral z varovanci Veselina Vujovića in novinarjem RTV Ivom Milovanovićem, si je preprosto nabiral politične točke, saj je izkoristil evforijo in veselje slovenskih športnih navdušencev.

Poslanec Vinko Gorenak je pred dnevi na vlado naslovil poslansko vprašanje o upravičenosti rabe vladnega letala falcon za takšen izlet v Pariz, a argumentiranega odgovora, pričakovano, ni dobil. Gorenak je zoper zdajšnjega predsednika vlade napovedal tudi kazensko ovadbo, če se sum, da je zlorabil svoj položaj, potrdi. Vlada sicer že ves čas trdi, da je Miro Cerar z ožjimi sodelavci v Pariz letel na delovni obisk v sklopu sklepa, ki so ga sprejeli 25. julija lani.

To je Gorenaku v državnem zboru v odgovoru zatrjevala generalna sekretarka vlade Lilijana Kozlovič, toda na spletni strani Vlade RS nismo našli nobenega poročila o seji, ki naj bi potekala na omenjeni dan. Seveda smo stvar preverili in v kabinet premierja naslovili pisno vprašanje, na kateri seji je bil torej sprejet omenjeni sklep, da lahko predsednik vlade s falconom leti na izlet v Pariz, dobili pa odgovor njihovega predstavnika za odnose z javnostjo, da je bil sklep v resnici sprejet na redni seji vlade 28. julija 2016. To pomeni, da se je Kozlovičeva v državnem zboru poslancu Gorenaku zlagala.

A to je še najmanjša težava. Bolj nas lahko skrbi, ker Cerarjevi že ves čas trdijo, da so bili v Parizu na delovnem obisku. “Sklep z dne 28. julija 2016, ki ga je generalna sekretarka vlade navajala v odgovoru na poslansko vprašanje, je podlaga, kdaj sme član vlade uporabljati falcon (kadar je na uradnem ali delovnem obisku) in ne, da je bil tedaj sprejet sklep glede potovanja v Pariz,” so navedli v pisnem odgovoru iz kabineta premierja. To pomeni, da na vladi vztrajajo pri svojem zavajanju slovenske javnosti, da so bili v Parizu delovno, čeprav se je slovenska delegacija z letališča, kjer je bil parkiran vladni falcon, odpeljala neposredno v pariško rokometno dvorano Bercy.

Foto: STA.

Cerar in sodelavci se niso udeležili niti uradnega sprejema slovenskih rokometašev po tekmi v hotelu, kjer so bivali, saj se je deset potnikov (med njimi trije varnostniki) že odpravilo proti domu. Več kot očitno gre torej za izlet in odlično piarovsko potezo, vse na stroške davkoplačevalcev.

Ker v Ustavi RS nikjer ni zapisano, da sodi v sklop dela Vlade RS tudi obisk rokometne tekme, smo se odločili povprašati tudi za pravno mnenje. Lucija Ušaj spada med deset najvplivnejšjih pravnic v Republiki Sloveniji, potrdila pa nam je tisto, česar smo se bali – da nam iz Cerarjevega kabineta grdo lažejo.

“Niti približno to ni bil delovni obisk, to vam bo povedal vsak resen pravnik. Nikjer v slovenski ustavi ne piše, da spada med naloge predsednika vlade obiskovanje rokometnih tekem. Če bi izlet ministrice za izobraževanje, znanost in šport Maje Makovec Brenčič morda še lahko sprejeli, je nedopustno, da si to privošči premier, saj navijanje na rokometnih tekmah ne spada v sklop njegovega dela. Še težje pa bodo v vladi opravičili navzočnost ostalih svetovalcev, ki so bili na letalu,” nam je v telefonskem govoru povedala Ušajeva.

Naj spomnimo. Naročnik prevoza za 28. januar 2017 je bil kabinet predsednika vlade, ministrstvo za obrambo pa je bilo izvajalec prevoza. Na letalu falcon je bilo deset potnikov in trije člani posadke, od tega sta bila dva potnika varnostnika. V Pariz so sicer leteli predsednik vlade Miro Cerar, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, trije piarovci iz Cerarjevega kabineta: Klemen Babnik, Tanja Subotić Levanič in Rok Hodej, ter dodatna predstavnika ministrstva za izobraževanje, znanost in šport – Boro Štrumbelj in Miha Urbanc. Na letalu je bil tudi fotograf STA Nebojša Tejić.

Še to: če so si v kabinetu predsednika vlade zaželeli ogledati rokometno tekmo, bi lahko v Pariz potovali z rednim letalskim prevozom, ki je precej cenejši. “Tja pa se da priti tudi z avtom. Konec koncev Pariz ni tako daleč,” je še dodala Lucija Ušaj.

L. S.