fbpx

Novič: Jamniku nisem nikoli niti grozil

Kemijski inštitut (foto: STA).

Domnevni morilec direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika Milko Novič je na današnjem začetku sojenja vnovič zanikal krivdo za očitano kaznivo dejanje. Še vedno zatrjuje, da je bil v času umora doma, najdeni delci smodnika pa da ne izvirajo iz kaznivega dejanja, ampak obiskovanja strelišča.

Novič je sicer obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta Jamnika dvakrat ustrelil v glavo. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti. Umor naj bi po mnenju tožilstva storil iz brezobzirnega maščevanja, saj je bil Jamnik direktor inštituta, s katerega so Noviča odpustili.

Noviču so neznanci »razbili« laboratorij
Novič je na sodišču zagotavljal, da revanšizem in zahrbtnost nista v njegovi navadi, prav tako pa da Jamniku ni nikoli grozil. Je pa povedal, da so mu na Kemijskem inštitutu, kjer je delal med letoma 1982 in 2009, “fizično razbili laboratorij ter dve aparaturi in ukradli intelektualno lastnino”.

Takrat je delal neko raziskavo za ministrstvo za obrambo, ki pa je zaradi uničevanja laboratorija ni mogel zaključiti, zaradi česar so ga nato z inštituta odpustili, je danes pojasnjeval na sodišču. Zaradi odpovedi je sprožil tudi več postopkov in pisal pritožbe.

Umor naj bi mu potaknili
Naročniki umora so po Novičevem mnenju morali vedeti, kaj se dogaja na inštitutu ter za njegove sodne spore in pritožbe ter ga “premišljeno vmešali v to zadevo kot edinega obtoženega”.

Na dan umora je bil namreč čez dan na Primorskem, v Ljubljano pa se je vrnil okoli 18. ure. Domov je prišel sočasno z ženo, ki je še vedno zaposlena na Kemijskem inštitutu. Ta mu je takrat sporočila, da gre pozneje na službeno novoletno zabavo. Kje bo zabava, mu ni povedala, pravi Novič. Ko sta prišla v stanovanje, se je preoblekel v pižamo in na kavču gledal televizijo.

»Sledi smodnika na plašču so posledica obiska strelišča«
Dan po napadu na Jamnika so Noviča že obiskali kriminalisti in mu še isti dan odvzeli vzorce, ki so pokazali na sledi smodnika. Novič pojasnjuje, da je pred časom obiskoval strelišče, a zgolj v službene namene, saj je analiziral tulce, zato je možno, da so tako delci zašli tudi na njegov plašč. Prav ta plašč pa je nato oblekel, ko se je odpravil na policijo na odvzem vzorcev.

Sojenje se bo predvidoma nadaljevalo z zasliševanjem prič prihodnjo sredo.

N. K., STA