fbpx

Dosežek vlade Janeza Janše: Ponovno rekordno nizka brezposelnost

Zavod za zaposlovanje (Foto: STA)

Število registriranih brezposelnih še naprej vztrajno pada. Podatki iz Zavoda za zaposlovanje kažejo, da je bilo konec junija registriranih 53.860 brezposelnih oseb, kar je 3,6 odstotka manj kot maja, s tem pa je za kar 24,2 odstotka manj brezposelnih kot v lanskem juniju. Prav tako pa je bila s tem dosežena tudi nova najnižja raven po letu 1990.

Da je vlada Janeza Janše delala več kot odlično in da so rezultati njenega dela dolgotrajni, dokazuje dejstvo, da stopnja brezposelnosti še naprej pada. Ob koncu junija je bilo tako registriranih 1994 brezposelnih oseb manj kot maja, v primerjavi z lanskim junijem pa je bila brezposelnost manjša za 17.234 oseb.

Na zavodu je bilo v prvih šestih mesecih tega leta skupno v povprečju prijavljenih 60.158 brezposelnih oseb, kar je 26 odstotkov manj kot v primerljivem obdobju leta 2021. Novoprijavljenih junija je bilo 3949 brezposelnih oseb, kar je dva odstotka več kot maja in 11,8 odstotka več kot junija lani. Med novo prijavljenimi je bilo 353 iskalcev prve zaposlitve, 1856 se jih je na zavod prijavilo zaradi izteka zaposlitve za določen čas, 53 zaradi stečajev, 638 pa je bilo presežnih delavcev.

Brezposelnost tudi junija nižja (foto: ZRSZ)

Največ zaposlitev iz predelovalne dejavnosti
V primerjavi z majem se je na zavodu prijavilo manj iskalcev prve zaposlitve, povečalo pa se je število prijav brezposelnih zaradi izteka zaposlitve za določen čas, višje pa je bilo tudi število presežnih delavcev in stečajnikov. Samozaposlilo se je manj brezposelnih kot v mesecu maju, med tistimi, ki pa so našli zaposlitev, je bilo največ tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, prodajalcev, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, hotelih ter drugih ustanovah in skladiščnikov.

Junija se je v primerjavi z majem brezposelnost, ki je na ravni države upadla za 3,6 odstotka, zmanjšala v vseh območnih enotah zavoda. Najmanjše znižanje brezposelnosti je bilo v območni enoti zavoda v Novi Gorica, sledijo enote v Novem mestu, Kranju, Ljubljani, Mariboru, Celju, Velenju in Trbovljah. Na letni ravni pa največji upad še naprej beležijo v območnih enotah Kranj, Koper in Nova Gorica. V zadnjem letu se je brezposelnost najmanj znižala v Novem mestu, Velenju in Trbovljah.

Po zadnjih podatkih državnega statističnega urada za april 2022 je bilo v državi delovno aktivnih 918.302 oseb, kar je za 0,3 odstotka več kot marca in 2,8 odstotka več kot aprila lani.

Tanja Brkić