Dr. Alenka Forte: Šarčevo ignoriranje opozoril in pobud opozicije je bila strateška napaka!

Marjan Šarec (Foto: STA)

Epidemija novega koronavirusa se tudi v Sloveniji vztrajno širi, v torek je bilo do 14. ure zabeleženih že 273 primerov okužb, virus pa je tudi pri nas že terjal svojo prvo smrtno žrtev. Za komentar smo prosili dr. med. Alenko Forte, ki je za spletni portal Nova24TV opozorila na veliko število okužb glede na število prebivalcev, ukrepi nove vlade pa so po njenem mnenju ustrezni. Nekdanji premier Marjan Šarec, ki se sooča z očitki o prepočasnem ukrepanju, se je sicer v ponedeljek zvečer prvič, odkar je v opoziciji, oglasil na Twitterju. Fortejeva komentira tudi, da je bilo Šarčevo ignoriranje opozoril in pobud opozicije strateška napaka. Če bi ukrepe, kot jih je uvedla Vlada Janeza Janše takoj po nastopu mandata, sprejeli 14 dni prej, bi lahko po njenem mnenju v Sloveniji epidemijo bistveno zajezili. Pozornost je vzbudil tudi odziv zdravnika Igorja Muževiča na Šarčev tvit. Sporočil mu je, da so bili njegovi ukrepi smrtonosni: “In še ateisti med nami smo začeli moliti za naslednje dni.”

Epidemija novega koronavirusa se v Sloveniji vztrajno širi, v torek do 14. je bilo potrjenih 20 novih okužb, skupno število je tako naraslo na 273 primerov. Virus je pri nas že terjal svojo prvo smrtno žrtev, razmere pa se bodo v prihodnjih dneh najverjetneje stopnjevale.

Ukrepi nove vlade za zajezitev širjenja virusa so na mestu
Za komentar aktualnega stanja smo prosili predsednico odbora za zdravje pri strokovnem svetu Slovenske demokratske stranke Alenko Forte, ki je za spletni portal Nova24TV uvodoma poudarila, da imamo v Sloveniji že večje število okužb na število prebivalcev kot v večini evropskih držav.

Po njenem mnenju so trenutni ukrepi vlade za zajezitev širjenja novega koronavirusa na mestu: “Najpomembnejša je samoizolacija in, da ljudje vedo kdaj poiskati pomoč ter obiščejo zdravnika po predhodnem telefonskem dogovoru.”

Zdravstveno pomoč moramo poiskati, ko se pojavijo resni znaki okužbe
Glede na to, da se resni simptomi, glede na podatke, ki so nam trenutno znani, razvijejo po sedmih do desetih dneh, Fortejeva v naslednjih dneh pričakuje večje število obolelih: “Takrat je tudi pravi čas, da se oceni zdravstveno stanje. Vsi z znaki okužbe, kot so kašelj in vročina ne moremo k zdravniku. Zdravstveno pomoč moramo poiskati ob resnih znakih pljučnice, kot so občutek pomanjkanje zraka, hud kašelj in visoka vročina.”

Predsednica odbora za zdravstvo SDS Alenka Forte.

Šarec se je na Twitterju prvič oglasil v vlogi opozicijskega poslanca
V ponedeljek zvečer pa se je, prvič iz opozicije, na družbenem omrežju Twitter oglasil nekdanji predsednik vlade Marjan Šarec, ki je zapisal: “V zanosu reševanja epidemije se rado poudarja, kako prejšnja vlada ni naredila nič. Če se prav spominjam smo bili zaradi nekaterih ukrepov celo kritizirani s strani nekaterih iz EU. Danes pa enake ukrepe uvajajo drugi. Krepko za nami. Bodi dovolj.”

Šarčevo ignoriranje opozoril in pobud opozicije je bila strateška napaka
Glede tega je Fortejeva povedala, da je tudi sama sledila priporočilom Evropske komisije, kjer so poudarjali “sorazmernost ukrepov”, na kar se je naslanjala tudi Šarčeva vlada: “Vsi politiki na EU ravni so govorili o sorazmernosti ukrepov, za nazaj Šarcu torej ni za očitati. Tudi z njim sodelujoča stroka, ni dovolj pozorno spremljala situacije na Kitajskem. Utišala so se mnenja strokovnjakov, ki so že en mesec svarili pred nevarnostjo epidemije oz. pandemije.” A kot pripoveduje Fortejeva, so bile dovolj zgovorne fotografije medicinskega osebja iz Azije, ki je delalo v skafandrih in tudi evropski virologi so glasno opozarjali pred posledicami neustreznega ukrepanja.

Medicinsko osebje med delom na enoti intenzivne nege (Foto: epa)

Opozorila NIJZ, kot vidimo danes, niso bila ustrezna oz. so bila škodljiva
Nenazadnje je predsednik SDS Janez Janša že pred skoraj 3 tedni, še v poziciji opozicije, predlagal sklic Sveta za nacionalno varnost, do česar ni prišlo pravočasno.

Ignoriranje opozoril in pobud takratne opozicije, je bila po mnenju Fortejeve strateška napaka: “Če bi ukrepe, kot jih je uvedla Vlada Janeza Janše takoj po nastopu mandata, sprejeli 14 dni prej, bi lahko v Sloveniji epidemijo bistveno zajezili. Šarec je namesto tega, kot papiga, ves čas ponavljal stališča EU, naslanjal pa se je tudi na priporočila vodilnih na NIJZ, ki kot vidimo danes, niso bila ustrezna oz. so bila škodljiva. Zelo resno pa je, da nimajo zdravstveni delavci ustrezne osebne zaščite povsod po Sloveniji, ker prejšnja vladna garnitura ni izvedla ustreznih ukrepov nabave zaščitne opreme.”

Direktorica NIJZ Nina Pirnat je vidna članica Socialnih demokratov (Foto: STA)

Zdravnik Muževič: Vaši ukrepi so bili smrtonosni. In še ateisti med nami smo začeli moliti za naslednje dni
Ob tem je pomenljiv tudi oster odziv zdravnika Igorja Muževiča, ki je Šarcu na Twitterju odgovoril: “Z vaše strani bodi dovolj. Ne bomo pozabili, kako ste ukrepali in žalili. Nikoli. Zaradi vas cele dneve in noči garamo kot nori, da vsaj malo omilimo vaše smrtonosne ‘ukrepe’. In še ateisti med nami smo začeli moliti za naslednje dni.”

Rok Krajnc