Dr. Matej Lahovnik: “Če bi država kar tako delila pomoči, bi to začeli zahtevati tudi preostali sektorji”

dr. Matej Lahovnik (Foto: Printscreen)

V Obrtno-podjetniški zbornici so kljub vsem pomočem, ki jih je država dala gospodarstvu, še posebej pa turizmu, kritični, da potrebujejo še dodatno pomoč. Vodja vladne svetovalne skupine Matej Lahovnik je jasen, da je vlada pomagala in še pomaga s številnimi ukrepi, medtem ko je fiskalni potencial državne blagajne omejen. Boni so učinkoviti, saj gre za rešitev, ki bo na eni strani povečala povpraševanje in pomagala celotni verigi v turizmu, po drugi strani pa bodo namenjeni za različne dejavnosti. “To pa da bi še bil nek dodaten denar, kljub temu, da se je gospodarstvu pomagalo ves čas in je prejemalo pomoči v obliki čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, delnega nadomestila za kritje fiksnih stroškov, je pa sam predsednik OZS poudaril, da bi se v tem primeru oglasili tudi v preostalih sektorjih in bi na koncu prišli do tega, da država deli samo nek denar po nekem vprašljivem kriteriju,” je dodal.

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije Branko Meh je izpostavil, da v turističnem sektorju niso zadovoljni z novim interventnim zakonom, ki ga je pripravila svetovalna skupina pod vodstvom dr. Mateja Lahovnika. Ta je obrazložil, da je zakon natančno takšen, kot so povedali, da bo. Kot je pojasnil Lahovnik, sta predsednik vlade Janez Janša in minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek zelo jasno povedala, da fiskalni potencial države ni neomejen, saj je na voljo le maksimalno 300 milijonov sredstev.

Vlada bo stremela k temu, da bo spodbujala tiste, ki dejansko delajo, da bodo lahko ta denar zaslužili na trgu in da bodo od tega imeli korist vsi državljani. “Jaz na nek način seveda razumem podjetja v turističnih dejavnostih, da bi najraje videli, da se jim ta denar nakaže na njihove račune neposredno,” je pojasnil. Vendar se Lahovniku vseeno zdi bolj smotrno, da se ponudnikom turističnih storitev s pomočjo bonov omogoči tistim, ki so res dobri, da lažje zaženejo svoje zmogljivosti tako kot v lanskem letu.

Foto: Rimske terme

Prepričan je, da je zelo pomembno, da ta denar, ki ga potrebujejo ponudniki turističnih storitev zaslužijo na trgu, predvsem pa ima ukrep tudi velike multiplikativne učinke, ker bodo korist od tega imeli tudi dobavitelji so povezani s temi dejavnostmi. “Še nekaj moram izpostaviti, vlada je sledila tudi temu predlogu gospodarstva, da se bone lahko namenja ne samo v turizmu, ampak tudi s turizmom povezanimi dejavnostmi,” je pojasnil.

Novi boni bodo pomagali tudi preostalim sektorjem, ne samo turizmu
Bone bo tako mogoče koristiti tudi za večerjo, fitnes, kulturne prireditve, športne dogodke. “Jaz mislim, da bo imel zakon res pozitivne učinke in sledil temu, da imajo dejansko korist tudi tisti, ki te ukrepe tudi financirajo, to pa so vsi prebivalci Republike Slovenije,” je še pojasnil. Meh pri tem poudarja, da sektor vseeno potrebuje pomoč, ki pa bo po njegovem mnenju vrnjena skozi davke. Pri tem Lahovnik poudarja, da so poleg bonov v turizmu deležni dodatne pomoči. “Pomoč je že in bo do konca junija, čeprav so epidemiološki ukrepi ukinjeni, so vse pomoči ohranjene. Pomoč je že in bo do konca junija,” je izpostavil. Sektor tako lahko še vedno koristi delno nadomestilo za fiksne stroške, medtem pa sektor odlično posluje. “Vse dejavnosti so se lepo zagnale.”

Foto: STA

Ko pogledamo podatke o gospodarski rasti in padcu brezposelnosti, lahko vidimo, da gospodarstvo dejansko okreva in ukrepi delujejo. “To pa, da bi še bil nek dodaten denar, kljub temu, da se je gospodarstvu pomagalo ves čas in je prejemalo pomoči v obliki čakanja na delo, skrajšanega delovnega časa, delnega nadomestila za kritje fiksnih stroškov, je pa sam predsednik OZS poudaril, da bi se v tem primeru oglasili tudi v preostalih sektorjih in bi na koncu prišli do tega, da država deli samo nek denar po nekem vprašljivem kriteriju,” je dodal.

Konec epidemije je priložnost za okrevanje dejavnosti
Pri tem izpostavi, da se mu zdi bistveno bolje to, kar je storila vlada, ki je dejansko spodbudila povpraševanje in ustvarila možnost podjetjem, posebej v teh prizadetih dejavnostih, da ta denar tudi zaslužijo na trgu. “Lanska turistična sezona je pokazala, da je ukrep turističnih bonov dobro deloval, jaz mislim, da bo letos zaradi razširjene namembnosti bonov tudi za druge dejavnosti učinkovito deloval.” Na koncu še izpostavi, da se je treba zavedati, da je epidemije konec in ni smiselno korona pomoči podaljševati v nedogled, medtem pa subvencije za skrajšani delovni čas ostajajo.

Sara Rančigaj