fbpx

Dr. Predalič brezkompromisno: Pod naslednjo vlado ne bo prireditev z rdečo zvezdo, ne ideološko (YU) profiliranih policistov!

Pred dnevi je vodja slovenske opozicije Janez Janša tvitnil: “Hvala, @MiroCerar – Ker ste 2015 spustili 500k ilegalnih migrantov čez južno mejo, bomo zdaj trajno stali na severni.” Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je namreč naznanil, da bo Avstrija nadaljevala nadzor na mejah tudi po izteku te pravne podlage za leto 2017. Tudi avstrijski obrambni minister Hans Peter Doskozil se je zavzel za novo oblikovanje pravil schengenskega zakonika, ki bi omogočila daljše obdobje izvajanja nadzora na državnih mejah. Zdi se, da smo priča – tudi po slovenski zaslugi kršenja lastne in evropske zakonodaje – dokončnemu zatonu schengna, a to našega premiera Cerarja ne skrbi kaj preveč.

A Avstrijci, pa tudi drugi narodi, ki očitno bolj cenijo svojo kulturo, ozemlje in lastne državljane, so dosti bolj varnostno daljnovidni. Po ocenah nemških in avstrijskih obveščevalnih služb je namreč trenutno v gibanju približno kar 30 milijonov ljudi na severu Afrike in Bližnjem vzhodu, ki si želijo v Evropo. Iz sosednje Italije prihajajo zelo skrb vzbujajoče novice, da se dramatično povečuje število migrantov, ki v državo prihajajo po Sredozemskem morju. Samo letos jih je po tej poti k našim sosedom prispelo 40.000, po nekaterih projekcijah pa bo do konca tega leta prišlo v Italijo kar okoli 200.000 novih migrantov. Samo vprašanje časa je, kdaj bo tudi Slovenija deležna novega migrantskega vala, ki bo pljusknil čez jadransko migrantsko pot. V Policijski upravi Koper že priznavajo, da so v letu 2016 zaznali 2,5-kratno povečanje ilegalnih prehodov meje v primerjavi z letom 2015. Ilegalni prehodi meje na Primorskem se bodo letos tako samo še rapidno povečevali.

Glede na avstrijski natančni nadzor meje to v praksi pomeni, da bo ravno naša država postala velik migrantski žep. Kaj pomeni zgoščena večja skupina migrantov na enem mestu – vemo –, v prvi vrsti zelo povečano stopnjo kriminalitete. Ob tem spomnimo samo na kölnske novoletne dogodke izpred dobrega leta dni, pa na že kar “klasično” nasilje in teror migrantov v Franciji, v končni fazi so tudi v Sloveniji migranti že ropali slovenske državljane kar sredi belega dne.

Cerarjeva vlada si tako še vedno zatiska oči pred dejstvom, da so migracije in terorizem povezana stvar. V velikih evropskih mestih prihaja do terorističnih napadov skrajnih islamistov, v Sloveniji zaenkrat, hvala bogu, še ni “počilo”. A živeti v iluziji, da se kaj takšnega pri nas ne more zgoditi, je skrajno nevarno početje. Kakor je zelo toksično početje tudi nenehno dušenje lastnih državljanov in gospodarskih subjektov z malim morjem predpisov. Zato je opozicijska SDS predlagala program, ki bo terjal, da se vedno, ko se sprejema novi predpis, nekaj prejšnjih združi ali ukine, torej najmanj dva za enega. Slovenija je namreč na število prebivalcev država z daleč največ predpisi na državni ravni. A težko je verjeti, da bo v to kislo jabolko ugriznil ravno človek – v Sloveniji birokrat št. 1, ki se ji nekoč za eno službeno pot obračunal kar dvojne potne stroške.

Politikis