Dekan Fakultete za medije dr. Rončević: Da so na RTV prikrivali podatke o Golobovih zaslužkih, je problematično!

Sociolog dr. Borut Rončević (Foto: FB)

“Vsekakor je nedopustno, da svetovni názor nekega urednika ali novinarja vpliva na zagotavljanje objektivne obveščenosti, ki jo je nacionalka dolžna zagotavljati po zakonu in za kar nenazadnje plačujemo vsi plačniki RTV-prispevka. Da se to zgodi v času volilne kampanje, je pa sploh zelo problematično, saj novinar tako postane akter volilne kampanje na eni strani,” je dekan Fakultete za medije dr. Borut Rončevič komentiral zgodbo o prikrivanju informacij na RTV Slovenija.

V svoji ekskluzivni zgodbi je raziskovalni novinar Bojan Požar razkril dejstva, ki dokazujejo načrtno prikrivanje informacij javnosti nekaterih novinarjev in urednikov RTV. Konkretno je to storila ekipa Odmevov v primeru prikrivanja zgodbe o Golobovi dohodninski napovedi, ki je bila predvidena na določeni dan, vendar je bila iz nepojasnjenih razlogov prestavljena na nekaj dni kasneje oziroma po volitvah. Ob celotni zgodbi se poraja mnogo vprašanj, ključni pa so vprašljivi novinarski standardi na državni televiziji in njihova verodostojnost, ki se odraža v ugledu in kredibilnosti javne televizije. Ob tovrstnem zavajanju in manipuliranju s pomanjkljivim poročanjem, ki javnosti ne daje vpogleda v celotno zgodbo, se sprašujemo, kako je to prikrivanje v predvolilnem času dejansko vplivalo na izid volitev. O tem smo povprašali predsednika nadzornega sveta RTV Slovenija dr. Boruta Rončeviča.

Trditev Požareporta nihče še ni zanikal
Kljub priznanju, da “ta vidik dela RTV Slovenija ne sodi pod pristojnost nadzornega sveta, ki mu predseduje”, so te informacije, kot je dejal dr. Borut Rončevič, prišle tudi do njega, in če so resnične, “nihče jih še ni zanikal”, si po njegovem mnenju “vsi lahko ustvarimo svojo podobo o neodvisnosti in profesionalnosti novinarskega dela teh ljudi”. Požareport je poročal o odzivu ekipe ustvarjalcev oddaje Odmevi, ki so se na izjave dr. Petra Gregorčiča, da so namerno prikrili Golobovo dohodninsko napoved, odzvali šele po volitvah, ker je bilo to zanje prikladnejše, in to z javnim pismom, ki so ga med drugim naslovili tudi na generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha, odgovorno urednico informativnega programa TVS Jadranko Rebernik in nekatere druge uradne naslove vključno z novinarskim aktivom in novinarskim sindikatom. V pismu so Gregorčičeve trditve označili za neosnovane in napadalne, kasneje pa je njegovo zgodbo potrdila Jadranka Rebernik, s čimer je povsem razkrila laži ekipe Odmevov.

Voditeljica Odmevov Tanja Starič je bila med cenzorji prispevka o prihodkih Goloba. (Foto: RTVS)

Takšno dejanje je nedopustno
Dr. Rončević meni, da je “popolnoma razumljivo, da imamo ljudje svoj svetovni
názor in da se ne strinjamo glede vsega. In nič ni narobe s tem, razlike nas lahko samo bogatijo. Je pa vsekakor nedopustno, da svetovni nazor nekega urednika ali novinarja vpliva na zagotavljanje objektivne obveščenosti, ki jo je nacionalka dolžna zagotavljati po zakonu in za kar nenazadnje plačujemo vsi plačniki RTV- prispevka. Dejstvo je, da je RTV Slovenija kot javna televizija dolžna zagotavljati nepristranske in celovite informacije, da bi si lahko vsi državljani na podlagi vseh podatkov izoblikovali svoje mnenje. Pa vendar se je že večkrat izkazalo, da ni tako, saj smo bili priča že marsikakšni enostranskosti kot tudi očitnim manipulacijam s podatki s strani RTV Slovenija, o ponovnih in kontinuiranih kršitvah zakona o RTV Slovenija smo tudi že večkrat poročali.

Prikrivanje informacij je problematično
Da se to zgodi v času volilne kampanje, je pa sploh zelo problematično, saj novinar tako postane akter volilne kampanje na eni strani,” dodaja Rončevič, ki je sicer mnenja, da zakrivanje teh informacij ni vplivalo na izid volitev. “Latinski pregovor “quod licet Iovi, non licet bovi” velja tudi v slovenski politiki. Kar je za nekatere akterje nedopustno, našim pač oprostimo. Vzroki za volilni rezultat so bistveno bolj kompleksni in so sami vredni temeljite sociološke, zgodovinske in demografske študije,” je zaključil dr. Rončević.

Tanja Brkić