Dr. Vinko Gorenak: Ali Hrvaška Sloveniji plačuje premalo za uporabo mejnih prehodov?

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak, (foto: STA)

Kako vlada pojasnjuje dejstvo, da Republika Hrvaška Republiki Sloveniji plačuje zgolj 54.708 evrov stroškov za prostore na mejnih prehodih, medtem ko so dejanski stroški 273.415 evrov?

Poslanec SDS dr. Vinko Gorenak je na Vlado Republike Slovenije naslovil pisno poslansko vprašanje v zvezi s podatki glede stroškov upravljanja mejnih prehodov.

Celotno poslansko vprašanje objavljamo v nadaljevanju.

Spoštovani,

na enem izmed spletnih portalov je bilo mogoče prebrati podatek, da Republika Hrvaška za prostore, ki jih njeni policisti uporabljajo na 39 mejnih prehodih v Sloveniji, letno plačuje 54.708 evrov. Dejanski stroški upravljanja teh prehodov pa na letni ravni dosežejo 273.415 evrov. Kot navaja spletni portal, Slovenija zagotavlja uporabo prostorov Hrvaški na mejnih prehodih na podlagi dogovorov med državama o enostavnejšem opravljanju mejne kontrole in ureditvi skupnih službenih mest v ta namen brezplačno, torej brez najemnine, Hrvaška pa mora plačevati nadomestilo za obratovalne stroške v pavšalnem znesku. Na Ministrstvu za javno upravo (MJU), ki upravlja s prehodi in neposredne obratovalne stroške zaračunava policiji, sicer pravijo, da stroški, ki jih hrvaški strani zaračunava Slovenija, ne zajemajo vseh stroškov.

V zvezi z omenjenim poročanjem Vlado Republike Slovenije sprašujem naslednje:

1. Ali bo odločitev arbitražnega sodišča vplivala na dogovor glede uporabe in plačila stroškov objektov na mejnih prehodih? Če da, kako in v kakšni višini?

2. Kako vlada pojasnjuje dejstvo, da Republika Hrvaška Republiki Sloveniji plačuje zgolj 54.708 evrov stroškov za prostore na mejnih prehodih, medtem ko dejanski stroški znašajo 273.415 evrov? Na podlagi kakšnih kriterijev je pripravljena razdelitev stroškov, na podlagi česa se določi višina pavšalnega zneska?

3. Ali namerava vlada oziroma pristojna ministrstva v zvezi z zaračunavanjem stroškov sprejeti v prihodnje kakšno drugačno ureditev? Če da, kakšno?

4. V članku na spletnem portalu še navajajo, da je vseh mejnih prehodov s Hrvaško skupaj s pomorskimi, letalskimi in železniškimi 57, od teh dva ne obratujeta – mejni prehod Brezovica zaradi drugačnega poteka ceste po hrvaškem ozemlju, Božakovo pa zaradi poškodovanega mostu. Zanima me, kako in kdaj namerava vlada vzpostaviti delovanje obeh omenjenih prehodov? Ali potekajo kakšni načrti za sanacijo poškodovanega mostu oziroma ali potekajo kakršnekoli aktivnosti glede mejnega prehoda Brezovica? In ali so okoliški prebivalci seznanjeni z drugimi možnostmi prehoda meje ob obeh mejnih prehodih?

5. Zanima me tudi, ali lahko vlada poda oceno o delovanju slovenske policije na mejnih prehodih v času po odločitvi arbitražnega sodišča, tako na pomorskih, železniških kot cestnih mejnih prehodih.

D. Č.

 • Aurelius

  Dragi moj Vinko, zastonj boš čakal na odgovore iz vlade, saj gre tu za tranzicijska vprašanja, ki so izključno v domeni meterzwanzigmana oz. Murgelzwerga. Ob takšnih vprašanjih Mirkec spodvije rep med noge in čaka na navodila iz CK ZKS …

 • Dobiš občutek, da smo Hrvatom ostali kaj dolžni…pa to dobro plačujemo z obrestmi vred.

 • Krtača 20

  Jaz sem na enem od spletnih portalov prebral tud dobre vice o polcajih. Sam se ne spodobi pisat tega na tem portalu. Zato ne bom.

  • Aurelius

   Ali si na tistem portalu prebral tudi vic o tistih dveh policajih, ki sta dobila nalogo raziskati NLB-Iran Gate? Po mojih informacijah je prvi policaj rekel: Glej, tu sploh nimava kaj raziskati, saj gre samo za neke brezvezne cifre brez vsakih imen! Drugi mu je odgovoril: Lej ga hudiča, čisto prav imaš, iz teh cifer se res ne vidi, kdo in kdaj bi naj kaj naredil, zato ni nič narobe – napisala bova pač poročilo v tem smislu, zato pa bova dobila še zajetno kuverto, katere vsebino si bova razdelila po naslednjem ključu: 60 % meni, 30 % tebi, 10 % pa gre stricu kučkotu za administrativne stroške!

 • marker

  Vikendi naših levih veljakov po Istri in Dalmaciji nas veliko stanejo. Zato pa imajo Hrvati pri nas skoraj vse zastonj, plačujemo pa davkoplačevalci.

  • primsek

   Brihta, vidi se, da nisi dosti boljši v razmišljanju od klerodrajska in pedrčka, ki ščuva in hrani medijske podrepnike iz orbanovskega portala; to so pač medijske prostitutke, ki dopuščajo, da je iznoriški psiho njihov makro

   • Aurelius

    Osebe s trajno možgansko okvaro, kot jo imaš ti, na spletnih portalih sploh ne bi smele objavljati svojih halucinacij – ali še nisi dobil svoje doze Tramala?

   • tramal

    Res si popoln bedak,nimaš kaj.

 • tohuvabohu

  D.Č., kdo si? Damir Črnčec?
  Ponovno vljudno prosim urednike, objavljajte avtorje na vrhu člankov in s polnim imenom. To, kar počnete, je preziranje avtorjev in podcenjevanje bralcev. Ali morda sploh ne razumete problema? Drugi mediji objavljajo imena avtorjev spodaj le pri nenaročenih pismih bralcev.
  Vedite, s to prošnjo ne bom odnehal, dokler ne spremenite te grde prakse ali je ne utemeljite, če ste sposobni.

  • Janko Gedlička

   Tako se govori.

 • montyamp

  Čakamo odgovor murglosrbije .

 • Peter

  Gre za bratski dogovor, no.

 • ogledalo

  Finko bo ja vedel, saj je bil minister! In če takrat ni bil sposoben urediti zadeve, danes nima pravice kritizirati. No, vpraša pa lahko….

Naročite se na novice Nova24tv.si!

Vpišite vaš email naslov in se naročite na novice Nova24TV.si!

Uspešno ste se prijavili na novice Nova24tv.si!