fbpx

Dr. Žiga Turk: Ves kraval je okrog tega, kar vlada govori, ne, kar dela

dr. Žiga Turk (Foto: STA)

V tem tednu se vse vrti okrog referendum o vodah, ki nam je bil na demagoški način predstavljen kot referendum o pitni vodi in brez katere, vemo še iz časa osnovne šole, ni življenja. Nekdanji minister in vsestranski intelektualec dr. Žiga Turk je v kolumni z naslovom “Izdelovanje nesoglasja” pojasnil, da se v celotni zadevi ne spreminja nič bistvenega, za pitno vodo pa sploh nič.

Boj kot ta zakon ene sto zadev vpliva na našo pitno vodo poudarja dr. Žiga Turk. “Recimo, če se čez podzemno jezero pitne vode – vodonosnik – napelje kanalizacija, ki lahko pušča. Ali pa, če ima kdo greznico blizu vaškega zajetja ali rezervoar za kurilno olje.”

Jutrišnji referendum po besedah Turka tudi ni o vladi, velikih pripomb na njeno delo namreč ni. “Obeta se zgledna gospodarska rast, brezposelnost je med najnižjimi v Evropi, ekonomski in socialni ukrepi za premagovanje posledic epidemije so bili učinkoviti. Vsak, pomoči potreben, je dobil kakšno pomoč. Če ne bi bilo nepotrebnega zapenjanja glede imenovanja tožilcev in financiranja STA, ne bi bilo mogoče uperiti prsta v prav nič konkretnega, kar je vlada naredila narobe – naredila, v smislu opaznih posledic v snovnem svetu,” je opozoril Turk.

Vendarle so to samo tviti
Po besedah Turka se celoten kraval sproža okrog tega, kar se na strani vladi govori, ne pa dela. “In niti ne gre za vlado, ampak v glavnem za prvega ministra, in niti ne za govor, ampak za tvitanje. Ti tviti pokrivajo celoten spekter, od zelo odličnih do povsem neprimernih, a vendarle so to samo tviti, katerih edina resna posledica je razvedrilo na družbenih omrežjih.” 

Po besedah Turka referendum predstavlja preizkus, kako dobro v Sloveniji deluje industrija izdelovanja nesoglasja.

Kolumno si lahko v celoti preberete tukaj.

Sara Kovač