fbpx

Drago Šketa, ki je mirno gledal kršitve človekovih pravic na svojem oddelku, je zaprisegel kot peti generalni državni tožilec

Drago Šketa (foto: sta)

Nekdanji vodja Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru Drago Šketa, ki je bil močno izpostavljen v primeru Franca Kanglerja, ko so bile nekdanjemu mariborskemu županu dokazano kršene človekove pravice, je danes v Državnem zboru zaprisegel kot peti in najmlajši generalni državni tožilec ter od Zvonka Fišerja, ki je neslavni vodja državnega tožilstva, tudi prevzel vodenje slovenskih tožilcev. Kot je po Šketovi zaprisegi dejal minister za pravosodje Goran Klemenčič, je danes dober dan, a glede na ravnanje v primeru Kangler Šketa ne deluje kot žarek upanja za izboljšanje tožilstva v Sloveniji.

Po današnji zaprisegi pred predsednikom DZ Milanom Brglezom je novi generalni državni tožilec Drago Šketa, ki so ga poslanci potrdili 22. marca letos, poudaril, da tožilstvo nikoli ni in tudi nikoli ne bo delalo politično, ter napovedal, da si bo prizadeval, da morebitni politični pritiski ne bodo dosegli državnih tožilcev ter da bodo tožilci lahko delali samostojno in neodvisno.

Milan Brglez, predsednik DZ, in Drago Šketa, generalni državni tožilec (foto: Nova24tv).

Pri tem pa je treba spomniti, da Drago Šketa sicer kot vodja tožilstva v Mariboru ni neposredno preganjal Kanglerja, je pa načeloval podrejenemu tožilcu, ki je vodil pregon. V primeru Kangler so se v postopku dogajale hude nepravilnosti – od sodnika Žirovnika, ki bi se moral iz postopka izključiti, ker imata s Kanglerjem zgodovino, do prisluhov, za katere se še danes ne ve, ali so bili vsi sankcionirani s strani sodišča, in do tega, da naj bi policisti pričam grozili s sankcijami, če ne bodo pričale proti Kanglerju.

Šketa bi moral pristojnega tožilca opozoriti na nezakonitost dela
Zaradi domnevnih kršitev človekovih pravic v primeru Kanglerja pa so v Odboru 2015 predsednika Vrhovnega sodišča Damijana Florijančiča pozvali k nadzoru na sodišču v Mariboru. Sodnik naj bi namreč kazenski spis predal mariborskemu tožilstvu v nadaljnjo obravnavo, čeprav naj bi se zavedal, da se vsi izsledki in vsi ukrepi hranijo le na sodišču. To naj bi dokazoval tudi podpis Škete, ki je potrjeval, da je omenjeni dokument in njegove priloge videl. Šketa bi sicer moral biti pozoren na ravnanje pristojnega tožilca, ga opozoriti na nezakonitost dela in spis vrniti sodišču. V Odboru 2015 pa so poleg tega Fišerja pozvali še k uvedbi izrednega strokovnega nadzora na tožilstvu.

Drago Šketa, generalni državni tožilec (foto: Nova24tv).

Šketa je po zaprisegi še napovedal, da bo dal pri svojem delu velik poudarek gospodarski kriminaliteti in sankcijam na tem področju. Po njegovem prepričanju se gospodarski kriminal ne sme izplačati, nadaljevanje slabih praks pa bo treba preprečiti tudi s strožjo kaznovalno politiko. V nagovoru ob zaprisegi pa je dejal: Zadal sem si precej nalog, vendar verjamem, da so s poglobljenim, strokovnim in sistematičnim pristopom ti cilji dosegljivi ter da bomo na dolgi rok dosegli spoštljiv odnos do tožilske funkcije in organizacije.”

Goran Klemenčič, minister za pravosodje (foto: Nova24tv).

Minister za pravosodje Goran Klemenčič pa je v današnji izjavi po Šketovi zaprisegi dejal, da je danes dober dan, saj prinaša Šketa po njegovem v tožilsko organizacijo zelo potrebno novo energijo in zagon. “Mislim, da danes ni čas, da bi se ozirali v preteklost in pogrevali kakšne stare zamere ali pa stopali na žulje”, je še dodal Klemenčič. Prav tako pa je spomnil, da sta kandidaturo Škete podprla vlada in ministrstvo, zato se sodelovanja z njim absolutno veseli. “Šketa se je že pri vodenju Okrožnega državnega tožilstva v Mariboru izkazal kot sodelavec, ki je odprt za sodelovanje in ki si prizadeva za avtonomijo državnega tožilstva.” Vendar pa glede na ravnanje v primeru Kangler Šketa ne deluje kot žarek upanja za izboljšanje tožilstva v Sloveniji. Imamo torej tožilca, ki je mirno gledal kršitev človekovih pravic na svojem oddelku.

I. K.