fbpx

Društvo DOOR: Vrhovno sodišče se izogiba odgovornosti o izvršbah in odločitvah glede odvzema otrok

Predsednik vrhovnega sodišča Damijan Florjančič. (Foto: STA)

Društvo za otroke, očetovstvo in resnico (DOOR) je na podlagi prispevka nacionalne televizije v soboto, 13. junija 2020, o nečloveško izpeljanih izvršbah otrok na podlagi odločitev sodišč, na predsednika vrhovnega sodišča naslovilo nekaj vprašanj. Društvo navaja, da so jih presenetili podatki o naraščanju števila izvršb po sprejetju novega družinskega zakonika. Podatek je zaskrbljujoč še posebno za obdobje med majem 2019 in majem 2020, ko je število izvršb naraslo za sto odstotkov.

Društvo za otroke, očetovstvo in resnico je na predsednika Vrhovnega sodišča Damijana Florjančiča naslovilo vprašanje o problematiki izvršb  otrok na podlagi odločitev sodišč. “Število izvršb, prav tako tudi trajanje razveznih postopkov, ki v zadnjih 10 letih pogosto trajajo celo 6 in več let (podatki iz referata Varuhinje človekovih pravic na Strokovnem posvetu – Otrok pred sodiščem v organizaciji Vrhovnega sodišča), je nesprejemljivo. To pomeni, da sta zakonodaja, ki uravnava razveze in sodno socialna praksa – slabi,” opozarjajo v društvu.

V DOOR-u so kritični do načina dela Vrhovnega sodišča, saj si želijo, da se za pripravo zakona o odvzemu otrok, oblikuje strokovna skupina. Hkrati opozarjajo, da so postopki v zadnji desetih letih, trajali celo po šest in več let. To je zanje popolnoma nesprejemljivo. Pokažejo pa tudi na napake in pomanjkljivosti v slovenski zakonodaji.

Predsednik društva Door Iztok Ivančič. (Foto: Nova24tv)

Društvo si v problematičnih postopkih želi sodelovati skupaj s predstavniki države in Vrhovnega sodišča
Predsednik Društva DOOR Iztok Ivančič je Vrhovnemu sodišču že večkrat pisal glede pereče problematike. Žal še vedno čaka na odgovore na vprašanji z dne 6. in 31. maja 2020. V imenu društva je Ivančič pozval predstavnike ministrstev za delo, pravosodje in zdravstva, da skupaj ustanovijo koordinacijsko telo za reševanje problemov.

Po mnenju aktivistov društva bi morali v sestavi koordinacijske skupine sedeti predstavniki Vrhovnega sodišča in društva DOOR. V društvu so že pripravili novo paradigmo razveznih postopkov. “Ta za začetek definira največjo korist otrok in nato z vpeljavo novih izhodišč (imenovali smo jih Sostarševstvo – Uravnoteženo skrbništvo) skrajšuje razvezne postopke na zgolj 3 mesece,” predlaga predsednik društva DOOR Iztok Ivančič.

Sporočilo predsednika DOOR Iztoka Ivančiča predsedniku Vrhovnega sodišča Damijanu Florjančiču.

Luka Perš