fbpx

Umetniško društvo, ki promovira žretje živih netopirjev, bogato financirano s strani države!

Kontroverzni Petr Davidčenko. ki je pred Državnim zborom pojedel živega netopirja. Društvo, kejr trenutno deluje, financira tudi država. (Foto: Facebook)

Ruski “umetnik” Petr Davidčenko je zadnja tri leta preživel v samoizolaciji. Skozi razstave društva Fotopub je omenjeni umetnik pred Državnim zborom v Ljubljani uprizoril predstavo, kjer je pojedel živega netopirja. Policija in inšpekcija sta omenjeno dejanje že vzela pod drobnogled, saj so netopirji pri nas zaščiteni, po drugi strani pa nikakor ne bi smelo biti dovoljeno jesti še živeče živali, saj gre za očitno mučenje. Omenjeno društvo se dejansko financira tudi preko državne blagajne iz katere je prejelo skoraj 90 tisoč evrov.

Ruski “umetnik” Petr Davidčenko izhaja iz zaprtega ruskega mesta Sarov, ki je znano kot center za nuklearne raziskave. Sarov pa je bilo v preteklosti središče za jedrska orožja v Sovjetski zvezi, kamor tujcem vstop ni bil dovoljen. Davidčenko je tri leta živel v samoizolaciji, kjer naj bi po navedbah jedel le povožene živali, ki jih je našel  ob cesti na jugu Francije. Omenjena dejanja je posnel v dokumentarni film skupaj z režiserjem Ianom Henryem s katerim želi opozoriti na dejanja človeka na okolje.

S svojo serijo predstav se je ustavil tudi v Sloveniji, saj živi v prepričanju, da lahko koronavirus pozdravijo ravno netopirji. Umetnik je v italijanskem mestu Trevi raziskoval možna naravna zdravila, s katerimi bi lahko pozdravil novi koronavirus. Pred dvema dnevoma je pričel s svojo groteskno predstavo, kjer je v zdravniški halji pojedel živega netopirja in požel veliko zgražanja javnosti. To kar je zanj umetnost, je po mnenju javnosti čisto mučenje živali. Kriminalisti incident obravnavajo kot sum na kaznivo dejanje, saj so pri nas netopirji zaščitene živali, ki jih nikakor ne bi smeli jesti še živeče.

“Umetnik” Petr Davidčenko. Predstava Fotopub (Foto: Facebook)

Omenjena predstava opisuje dejansko stanje v svetu zaradi koronavirusa. Z njo želi opozoriti, da se naša svoboda in dobrobit rodita in umreta lahko samo z enim dejanjem, kot se je to zgodilo z omenjenim virusom. Davidčenko pa se je odločil, da bo svoj čas preživel v Fotopubovem razstavnem prostoru, kjer bo še čez celotni september živel in ustvarjal, medtem pa je vzpostavil “intermedijsko instalacijo ter znanstveno-raziskovalni center”. Prostovoljci, ki bodo bivali v omenjenem prostoru pa bodo raziskovali ozadje velikih farmacevtskih podjetij in njihovega vpliva na pandemijo.

Plačila društvu Fotopub. (Vir: Erar)

Zanimiv je podatek, da se društvo, ki promovira kontroverzno umetnost, financira tudi s pomočjo državnega proračuna. Društvo Fotopub je skupno prejelo že skoraj 90 tisoč evrov državnega denarja, največ od Mestne občine Novo mesto (40 tisoč evrov) in Ministrstva za kulturo (33 tisoč evrov).

“Če pred parlamentom organiziraš žretje živega netopirja, pridno kasiraš od države,” se je odzval eden izmed uporabnikov Twitterja. Javnost nikakor ne more doumeti čemu so namenjene te predstave in te vrste umetnosti, ki pa so povrhu vsega še nezakonite.

 

Mestna občina Novo mesto nima nikakršne povezave  z ruskim umetnikom Petrom Davidčenkom
Sporočamo vam, da je vaše poročanje o zadevi ruskega umetnika Petra Davidčenka, v katerem omenjate tudi Mestno Občino Novo mesto neutemeljeno, predvsem pa so določeni podatki skrajno zavajajoči in neprimerni.

Novomeški mednarodni festival sodobne fotografije Fotopub je priznani festival, ki je v zadnjem obdobju v novomeško okolje prinašal kakovostno reportažno in dokumentarno fotografijo, z izbranim programom ter mednarodno uveljavljenimi umetniki pa v lokalno okolje redno privabljal številne ljubitelje dobre fotografije.

Mestna občina Novo mesto sofinancira zgolj dogodke, ki so načrtovani v Mestni občini Novo mesto, kar je razvidno tudi iz odločbe za sofinanciranje dela kulturnih društev v MoNm v obdobju 2019-2022, program 2020, ki jo citiramo: »Strokovna komisija na področju kulture je ocenila, da prijavitelj na področju vizualnih umetnosti vnaša nov pogled na fotografijo in umetnost na sploh. Izvajanje društva poteka v večji meri izven novomeške občine na prizoriščih v Ljubljani in v tujini. Zato bo MoNm sofinancirala tisti del delovanja društva, ki poteka na območju novomeške občine. Sem sodi organizacija, priprava in izvedba Festivala Fotopub 2020, ki ga je prijavitelj prijavil na javni razpis Mestne občine Novo mesto za sofinanciranje dogodkov in prireditev.«

Letošnji Festival Fotopub 2020 bi tako moral potekati na različnih lokacijah v Novem mestu, v obdobju med 3. in  8. avgustom 2020, vendar je zaradi trenutnih razmer odpadel. MONM je tako na javnem razpisu odobrila sredstva za redno delo, ker pa festivala v Novem mestu ni bilo, Fotopubu posledično ni izplačala sredstev.

Tudi v prejšnjih letih smo Društvu za sodobno kulturo Fotopub namenili sredstva za dogodke in Festival Fotopub, ki potekajo v Mestni občini Novo mesto. Višina sredstev se je letno gibala med 4000 do 6000 evri in nikoli ni dosegla zneska 40 tisoč evrov.

Še enkrat poudarjamo, da je vsakršno povezovanje z ruskim umetnikom Petrom Davidčenkom povsem neutemeljeno, Mestna občina Novo mesto tako nima nikakršne povezave z dogodkom, o katerem poročate.

 

Sara Kovač