fbpx

Društvo MORiS: Je bil pilot Mrlak, ki je danes nizkotno zlorabljan, leta 1991 načrtno žrtvovan?

Foto: YouTube

V zvezi z dogajanjem glede nad Ljubljano sestreljenega pilota Tonija Mrlaka je Društvo MORiS Kočevska Reka izdalo izjavo za javnost, v kateri se med drugim sprašuje, če so ga morda leta 1991 tisti, ki danes zlorabljajo njegovo ime, načrtno žrtvovali. “Tako kot je nekatere v preteklosti motil in so mu nasprotovali, bi se ga radi danes polastili in na njem gradili svojo politično in ekonomsko prihodnost,” pojasnjujejo v Društvu MORiS Kočevska Reka in dodajajo, da pri tem izkoriščevalci ne izbirajo sredstev. 

V Sloveniji smo zadnja leta priča sramotnim poskusom onečaščanja osamosvojitvene vojne in njenih nosilcev za vsako ceno. To počnejo tisti, ki jim samostojna Slovenska država nikoli ni bila intimna opcija, hkrati pa paradoksalno pripadajo opciji, ki se je z osamosvojitvijo najbolj okoristila tako, da danes obvladuje večino gospodarstva in politike.

Z zlorabo Mrlakovega imena se na osamosvojitelje spravljajo tisti, ki jim Slovenija nikoli ni bila intimna opcija
“Na imenu pilota Tonija Mrlaka, ki je bil kot pripadnik agresorske armade sestreljen nad Ljubljano v času osamosvojitvene vojne, skušajo očrniti tiste, ki imajo največje zasluge za bleščečo zmago v vojni za Slovenijo. Slovenska osamosvojitev je, kljub določenemu zaostajanju za pričakovanji, najuspešnejši zgodovinski projekt Slovencev. Tako kot je nekatere v preteklosti motil in so mu nasprotovali, bi se ga radi danes polastili in na njem gradili svojo politično in ekonomsko prihodnost,” pojasnjujejo v Društvu MORiS Kočevska Reka in dodajajo, da pri tem ne izbirajo sredstev. Vse vojaške priprave na osamosvojitev in njihova izvedba so potekale pod načelom največje možne zaščite človeških življenj.

Foto: STA

Za preizkus in ponižanje slovenske TO so izbrali Slovenca in Makedonca
Kljub temu je bilo treba sprejeti tudi ukrepe za najvišjo možno zaščito političnega in vojaškega vodstva 26. junija 1991 osamosvojene Slovenije. To je vključevalo tudi zračno zaščito ključnih objektov. To je bilo natančno znano tudi vodstvu JLA in politiki, ki je stala za njim. “Da bi preizkusili in ponižali slovensko TO, so načrtno izbrali Slovenca Mrlaka in makedonskega mehanika, pripadnika neprivilegiranih jugoslovanskih narodov, in ju z ukazom preleta najbolj zaščitenih stavb v Ljubljani načrtno in zavestno poslali v smrt,” so zapisali. Ti in njihovi, vsem znani slovenski somišljeniki in sodelavci, nosijo za to tragedijo tudi pravno, moralno, politično in vojaško odgovornost. Veliko je bilo govora, da se je Mrlak želel predati slovenski strani. Zakaj mu niso pomagali – to vedo samo oni. Glede tega se pojavlja vprašanje: “So ga tisti, ki ga sedaj zlorabljajo, ali njihovi botri, načrtno žrtvovali?”

V času vojne za Slovenijo je bil vsak nenajavljen let helikopterja, ki jih je takrat imela le JLA, smatran kot akt agresije. (Fotografija je simbolična, foto: Urban Cerjak)

Slovenska osamosvojitvena vojna je bila čista
Mar ni zanimivo, da so se nasprotniki slovenske osamosvojitve več kot 20 let po vojni spomnili na Mrlaka in ga začeli zlorabljati za kompromitiranje udeležencev vojne za Slovenijo? Za konec so v izjavi zapisali še: “Svoje umazano dejanje, moralno in politično krivdo hočejo naprtiti borcem za slovensko osamosvojitev. Politično lahko kratkoročno uspejo, moralno in zgodovinsko nikoli. Slovenska osamosvojitvena vojna je bila čista, kar gre zahvala njenim voditeljem in vsem pripadnikom vojske in policije. Ni si mazala rok z zločini, kot to od vsega začetka velja za armado rdeče zvezde, ki je v svoji zgodovini pobila več lastnih državljanov kot pa tujih vojakov. Svoj prvi poraz je doživela v vojni za Slovenijo in s tem se jugonostalgiki in častilci rdeče zvezde še vedno težko sprijaznijo.”

Rok Krajnc