fbpx

Družine z otroki s posebnimi potrebami so na pragu revščine

Foto: Pixabay

Poslanska skupina SDS je na predsednika Odbora za zdravstvo ter Odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide naslovila zahtevo za sklic skupne nujne seje, na kateri bi obravnavali problematiko sistemske ureditve celostne obravnave otrok s posebnimi potrebami.

V poslanski skupini SDS opozarjajo, da je sedanja usmeritev ureditve celostne obravnave ljudi s posebnimi potrebami zelo ozka. “Obravnave otrok niso specifične, različne so tako po obsegu in strukturi kot tudi starosti potreb iz zdravstvenega in socialnega varstva, pri čemer pa je treba vedeti, da otroci s posebnimi potrebami potrebujejo vseživljenjsko pomoč, podporo, spremstvo ali varstvo,” so opozorili v izjavi za javnost.

Vlada sprejetih sklepov ni upoštevala
Kljub temu da so v poslanski skupini SDS že februarja 2015 opozarjali na problematiko sistemske ureditve otrok s posebnimi potrebami ter kljub temu da so bili na seji pristojnega odbora, sklicani na njihovo pobudo, sprejeti sklepi, ki so vladi eksplicitno nalagali pripravo sistemske ureditve za celostno obravnavo otrok s posebnimi potrebami, vlada sklepov pristojnega odbora ni upoštevala, opozarjajo v največji opozicijski stranki.

Družine z otroki s posebnimi potrebami so na pragu revščine
“Tako še danes sistemska rešitev na tem področju še vedno ni pripravljena, družine otrok s posebnimi potrebami se srečujejo s psihičnimi in fizičnimi obremenitvami, zaradi visokih finančnih stroškov pri terapijah in ostalih materialnih stroških pa je tudi marsikatera družina, ki ima otroka s posebnimi potrebami, na pragu revščine,” opažajo v SDS.

Kot torej ugotavljajo v stranki, na tem področju ni bilo storjenega še ničesar, zato predlagatelji zahteve ponovno opozarjajo na omenjeno problematiko. Ob tem se sprašujejo, kaj počne vlada v zvezi z reševanjem te problematike in zakaj ne upošteva sklepov, sprejetih na skupni seji pristojnih odborov.

“Predpisi bi morali biti prilagojeni individualnim potrebam posameznika”
V poslanski skupini SDS menijo, da je potrebno staršem nuditi pomoč in izobraževanje o stanju njihovega otroka. Starši potrebujejo strokovno pomoč tako na psihosocialnem področju kot na področju zakonskih možnosti in pravic zase in svoje otroke, so poudarili. Predpisi na tem področju bi morali biti po njihovem sestavljeni tako, da jih je mogoče uporabljati prilagojeno individualnim potrebam posameznega otroka in njegove družine.

N. K.