fbpx

Družinska pobuda: “Bo vlada svoje populistične obljube financirala na račun najšibkejših, na račun otrok?!”

Aleš Primc, predsednik stranke Glas za otroke in družine. (Foto: 24kul.si)

Družinska pobuda opozarja javnost in vlado pred škodljivimi napovedanimi ukrepi Šarčeve vlade, ki namerava z ostrimi ukrepi varčevati prav pri družinah, ob tem pa namerava nevladne organizacije okrepiti z milijonskim skladom, javnemu sektorju bodo podarili do 400 milijonov evrov, prav tako pa bodo nesorazmerno visokih povišanj pokojnin zaradi notranje-koalicijskega preigravanja deležni upokojenci.

Starši v Sloveniji šokirani ugotavljajo, “da tako podlega odnosa do otrok in družin ni imel še noben finančni minister in nobena vlada doslej. Finančni minister in vlada, ki hočeta svoje populistične obljube financirati z jemanjem denarja najšibkejšim, torej jemanjem denarja otrokom, ki so naša prihodnost, s tem jasno pokažeta svojo nizkotnost in prezirljiv odnos do najšibkejših, ki nimajo niti volilne pravice niti ne morejo s stavko ohromiti življenja v državi”. In to v času, ko vlada načrtuje nekakšen večmilijonski sklad za razvoj nevladnih organizacij, ko se s sindikati javnega sektorja pogaja, ali bo sredstva zanje povečala za 300, 400 ali še več milijonov evrov. Družinska pobuda pod vodstvom predsednika Tomaža Meršeta in Gibanja za otroke in družine pod vodstvom Aleša Primca opozarjata tudi, da vlada ob tem “načrtuje tudi usklajevanje (povišanje) pokojnin dvakrat v letu, ko je naša rodnost daleč pod ravnjo za preživetje našega naroda, si minister dovoli predlagati zniževanje sredstev za otroke!”.

Ukrepi vlade bodo najbolj prizadeli družine, mlade in otroke!
V več medijih smo lahko prebrali, da minister za finance Andrej Bertoncelj za leto 2019 predlaga več grobih posegov v družinsko politiko:
– Vsem velikim družinam bi odvzel dodatek za veliko družino (11 milijonov evrov).
– Vsem družinam v 7. in 8. dohodkovnem razredu bi ponovno odvzel otroški dodatek (20 milijonov evrov).
– Porodniško in starševsko nadomestilo bi ostalo še naprej znižano in omejeno (40 milijonov evrov).
– Podaljšali ali celo zaostrili bi omejitve pri državni štipendiji (10 milijonov evrov).
– Socialnih in družinskih prejemkov ne bi uskladili z inflacijo (16 milijonov evrov).
– Ne bi uskladili meja dohodkovnih razredov, ki določajo upravičenost in višino družinskih in socialnih prejemkov (5 milijonov evrov).

“Po več letih visoke gospodarske rasti so končno izpolnjeni pogoji, ki so jih prav stranke te koalicije določile, da se vendarle sprostijo omejevalni ukrepi na področju družinske politike, ki so bili uvedeni v času, ko je bila država pred bankrotom. Namesto da bi vlada tudi družinam napovedala boljše čase, si novopečeni minister za finance, ki očitno ne ve, kaj je pomembno za prihodnost naroda in države, drzne predlagati ne samo podaljšanje veljavnosti omejevalnih ukrepov, ampak nekatere celo bolj drastične in grobe, kot so bili uvedeni v času največje finančne krize,” pojasnjujejo v Družinski pobudi.

Slika je simbolična (Foto: epa)

Zato mame in očetje po vsej Sloveniji pozivajo predsednika vlade Marjana Šarca, da nemudoma ustavi nadaljnje načrtovanje zmanjševanja sredstev za otroke v času, ko na mnogih drugih področjih načrtuje velika povečanja izdatkov, in da resno premisli o odslovitvi ministra za finance Andreja Bertonclja ter tako pokaže, da vsaj on ve, kaj so razvojne prioritete našega naroda in države.

J. Ž.