Država bi morala NLB banko prodati do konca leta, a so postopki preloženi. Bo prodana do leta 2022?

Fotografija je simbolična (Foto: STA)

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman se bo na temo prodaje NLB  sestala z evropsko komisarko za konkurenco Margrethe Vestager. Država bi morala banko v skladu z zavezami Evropski komisiji prodati do konca leta, a so postopki preloženi do spomladanske objave lanskih rezultatov NLB. V javnosti so zaokrožile neuradne informacije, da bi Slovenija rada Evropski komisiji predlagala podaljšanje roka za tri leta ali celo za pet let do konca leta 2022.

Poleg negotovosti v mednarodnem okolju, kot sta brexit in nestabilnost na finančnih trgih, so nad banko še nekatere pravne negotovosti. To so morebitne odškodnine zaradi izbrisa podrejenih obveznosti ter tožbe v zvezi s prenesenimi vlogami nekdanje Ljubljanske banke na Hrvaškem.

Na Ministrstvu za finance so pred sestankom pojasnili, da je za postopek prodaje NLB  pristojen in odgovoren SDH, a da postopke spremljajo, saj morajo bdeti nad izpolnjevanjem slovenskih zavez Komisiji. Po njihovih navedbah je treba v dialogu z Evropsko komisijo razrešiti nekatera pravna vprašanja. “Uradne prošnje za podaljšanje roka za prodajo NLB Slovenija ni vložila, ocenjujemo pa različne možnosti,” so navedli.

Premier Miro Cerar je, kot poroča STA, ponovil, da vlada želi, da se v postopkih prodaje NLB upoštevajo vse pomembne okoliščine. Pričakuje, da bodo postopki tekli tako, da ne bo prišlo do nikakršnega oškodovanja davkoplačevalcev, ki so že plačali visoko ceno ob vsem, kar se je dogajalo z bankami v preteklih letih.

Na Nova24TV smo poročali, da bo Milan Kučan prodajo NLB, ki je bankomat slovenske levice, dovolil šele leta 2022, ko bo prišlo do zamenjave generacij na politični levici. Za mesto predsednika SD se bosta potegovala vplivni predsednik Modre zavarovalnice Borut Jamnik in poslanec SD v državnem zboru Matjaž Nemec. Takrat bo lahko prodana NLB, za katero velja, da je še vedno ožilje slovenske tranzicije in da je nikoli ni vodil nihče s slovenske politične desnice – niti takrat, ko sta državo formalno vodili Bajukova in Janševa vlada. V slovenskem političnem prostoru je pač tako, da kdor obvladuje NLB, obvladuje tudi Slovenijo.

Branka Jurhar

 • althar

  Cerar, Erman: “Bla, bla, brexit, bla, bla, upoštevanje okoliščin, bla, bla, oškodovanje davkoplačevalcev.”
  Kakšne traparije se morajo pajaci zmišljevat, ker ne smejo povedati naravnost, da njihovi gospodarji še nekaj časa nujno potrebujejo NLB (beri davkoplačevalski) bankomat.

 • totex39

  Levičarskim parazitom ne odgovarja prodaja NLB, od kot se bodo pa pol napajali.

  • Franc Šink

   Studenci bodo prej ali slej presušili Molzne krave so pa tik pred smrtjo.

 • xtc

  Upam in prosim Bruselj ;da jim zadevo zavrne;prodajo naloži pa takoj:

  • Franc Šink

   Verjetno bo zavrnjeno, če pa ne, potem Bruselj ni resen!

 • centurion

  Postopki ne bi bili preloženi le v primeru smrti v Murglah.
  Naj nam Bog ali hudič pomaga.

 • tzt

  Finance pišejo, da naj bi Ermanci rekli NE – http://www.finance.si/8853371/Neuradno-nobenega-odloga-prodaje-NLB

  Če je Miladin rekel do leta 2022, potem bodo pri nas letele glave, če temu ne bo tako. Prav zanimivo bo gledati folkloro levakarjev ob napovedani prodaji NLB.

 • stajerc5

  To je kot bi hotel dati pacienta v komo za naslednja leta. Po eni strani ga drzis pri zivljenju, po drugi strani mu pa odvajas se zadnje kaplje krvi…