fbpx

Država je povsem odpovedala; svinjarijo, ki jo za seboj puščajo migranti, morajo sežigati domačini

Foto: Fb

“Jaz sem se že sam lotil, ker tega je preveč,” je na svojem Facebook profilu zapisal Aleksander K. in objavil fotografijo gorečih oblek, šotorov, nahrbtnikov in spalnih vreč, ki so jih za seboj pustili ilegalni migranti.

Domačini v Beli Krajini, predvsem lastniki gozdov in travnikov, že dlje časa opozarjajo, kakšne “svinje so ilegalni migranti”, ki najprej “nezakonito vstopijo na tuje ozemlje, za nameček pa ga še onesnažijo”.

Najprej se je konec oktobra oglasilo Javno podjetje Komunala Črnomelj, češ da je res, da v okolju ostane za migranti veliko odpadkov, a so se “s policijo dogovorili o skupni akciji zbiranja in odvoza odpadkov na deponijo”. Opozorili so, da je vse odvisno “od naročnika oziroma plačnika akcije”. Nekaterim domačinom je bilo dovolj čakanja, zato so odpadke zbrali in preprosto sežgali. No, so se pa našli nekateri, ki menijo, da bi morali domačini, ki so lastniki zemljišč, kjer so ilegalci pustili odpadke, nesnago med seboj ločiti in jo dati v vreče ter sami odpeljati na odpad. “Pa ne kuriti. Raje nič kot to. Samo onesnažuješ okolje,” je zapisala ena od uporabnic.

Migranti niso vajeni reda in čistoče
Praktično tudi ne mine dan, da ne bi domačini našli novega smetišča s svinjarijo, ki jo za seboj pustijo ilegalni migranti. “Današnja najdba šotorišča 200 m od hiš v Gradacu. Res so ‘bogi’ ti migranti: šotor, adidaske in kupi zapuščene hrane. Več imajo kot marsikateri Belokranjc,” so nedavno zapisali na Facebook profilu Civilne iniciative proti migrantskemu centru v Beli krajini.

(Slika: Facebook)

Belokranjcem počasi popuščajo živci. Še malo manjka, da bodo zaradi neodzivnosti države, ki bi morala skrbeti za varnost ter javni red in mir, vzeli stvari v svoje roke.

Demokracija